kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hititlerin üzümünden kırmızı şarap yapılıyor
Hititlerin üzümünden kırmızı şarap yapılıyor

Halkapınar'da Hititler'den bu yana yaklaşık 3 bin yıldır yetiştirilen 'Kalecik Karası' çeşidine benzer üzüm, ilk kez bu yıl kırmızı şarapta kullanıldı.

Hititlerden bu yana yaklaşık 3 bin yıldır Konya'nın Halkapınar İlçesi'nde yetiştirilen 'Kalecik Karası' çeşidine benzeyen ince kabuklu üzüm, Kavaklıdere Şarapları A.Ş. tarafından kırmızı şarap üretiminde kullanılmaya başlandı. Halkapınar Tarım İlçe Müdürü Ali Baştuğ, ilçenin geçimini genelde meyvecilikten sağladığını, bölgenin napolyon ve beyaz kiraz, ceviz ve üzüm üretimiyle bilindiğini söyledi.

ÜÇ BİN YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Bölgedeki üzüm üretiminin yaklaşık 3 bin yıllık tarihi bir geçmişinin olduğunu ifade eden Baştuğ, çiftçilerin şu anda ürettiği üzümün Hititler döneminden kalma bir çeşit olduğunu belirtti. Toros Dağları'nın kuzey eteklerinde yer alan, Tuvana Krallığı döneminde Kral Varpalawaş tarafından yaptırılan İvriz Kaya Kabartması'ndaki üzüm salkımları ve buğday başaklarının bunu açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Baştuğ, şunları kaydetti: "Bölgede üzüm, pekmez ve şarap üretiminin yıllar öncesine dayandığı yapılan kazı çalışmalarında da ortaya çıktı. Toroslar'ın eteklerinde yetişen bu binlerce yıllık üzüm, bölgenin havası ve toprak yapısı nedeniyle kendine özgü lezzet, içerik ve farklı bir yapıya sahip. Bu üzüm, kırmızı şarap yapımında kullanılan ve çok tercih edilen kalecik karasının ince kabuklusu olarak tarif edilebilir"

ŞARAPTA YÜKSEK VERİM
Halkapınar'da yaklaşık 3 bin 400 dekarda bağcılık yapıldığını vurgulayan Baştuğ, yılda ortalama 13 bin 500 ton üzüm üretiminin yapıldığını bildirdi. Üzümün 5 binin üzerinde çeşidinin olduğunu, ancak Halkapınar üzümünün özellikle şarapta yüksek verim verdiğini dile getiren Baştuğ, "Geçen yıl Kavaklıdere Şarapları A.Ş.'den bazı uzmanlar gelerek inceleme yaptı. Üzümden bir miktar alarak şarap yapımında denediler. Olumlu sonuç alınca da bu sene toptan almak için yeniden buraya geldiler" dedi. Baştuğ, Halkapınar üzümünün şarapta yüksek verim vermesi nedeniyle bu yıl Kavaklıdere Şarapları tarafından şu ana kadar 120 ton ürün alındığını ifade etti.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Yeşilçam'ın 5. Keloğlan'ı
 Şehit aileleri için bir araya geldiler
 Ece'nin fotoğraf aşkı
 Beynimle beğenir ruhumla severim
 Şarap dünyasını buluşturan fuar
 Lagerfeld'in objektifinden Lüksün Simgesi
 Yüzde 70'imiz doğal dudak seviyoruz!
 O bir Amerikan idolü
 Vitrin Meleği
 Aşk neler yaptırır?
 Yakupağa Konağı turizme kazandırılacak
 Daha çok sevap için yürüyor!
 Cumhuriyet Dede'nin her yılki çifte sevinci
 Yarım asırlık evlilere plaket
 Çömleğe hayat veren usta eller
 Çifte minareli medreseye çocuklara özel engel
 Hamsiköy'ün meşhurları
 7 yaşından beri sahnede
 Kalbinin anahtarı 'Scientology'
 Alman askeri oldu
AYŞE TÜTER
Mutfakta Lezzet Güneşi
Dağ köftesi
Kıyma, soğan,...
'İkinci kez beni ve albümümü mağdur ediyor'
'İkinci kez beni ve albümümü mağdur ediyor'
'Bileydim' isimli anonim türkü yüzünden üç ay önce mahkeme kararıyla...
Sosyete bayrama hazır
Sosyete bayrama hazır
Cemiyet hayatının seçkin simaları, 3 Kasım Perşembe günü başlayacak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.