kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Üç katlık farkın ana nedeni: Kur

Bayram tatili içinde açıklanan ekim ayı enflasyon verileri hem kendi içinde bazı eğilimleri somutlaştırdı hem de Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararı nedeniyle bu haftaya da sarktı.
Önce rakamlarda ortaya çıkan eğilimleri bitişikte yer alan tablodan aktaralım.

* Temel enflasyon verisi olarak alınan tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 7.52'ye inerek 1970 sonrasının en düşük seviyesine geriledi. Ancak TÜFE'nin son bir yıldaki düşüşü oldukça nazlı. Geçen yılın ekim ayında yüzde 9.86 olan TÜFE'nin sadece 2.34 puanlık bir inişi var.

* Buna karşılık yılbaşından itibaren toptan eşya fiyatlarının yerini alan Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) artışı, yıllık yüzde 2.54'e düşerek; özlenen, hedeflenen, gelişmiş ülkelerin enflasyon düzeylerine indi. Üretici fiyatları açısından enflasyonla mücadaleye bakarsak, artık bundan iyisi can sağlığı diyebiliriz.

* Üretici fiyatlarının daha dikkat çeken yönü son bir yıldaki sert düşüşü. Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) Ekim 2004'te yıllık bazda 15.48 artmıştı. Bu rakam son bir yıllık düşüşle 2.57'ye inerken 12,91 puan azalma gösterdi. Hatta DİE, TEFE'nin yerini alan ÜFE'nin geçmiş verilerini de yayımladı. Aynı endeks ekim 2004'te yüzde 19.36 artışı işaret ediyordu.

* Rakamlar tüketici fiyatları ile üretici fiyatları arasındaki farkın doruk noktasına çıktığını gösteriyor. Biri 2.57, diğeri 7.52. Tam olarak üç kat fark oluşmuş durumda. Bildiğimiz kadarıyla hiçbir dönemde iki fiyat endeksi arasındaki fark bu kadar açılmamıştı.

* Bu dönemde böyle bir farkın oluşmasında, döviz kurunun etkisi yadsınamaz. Kur düşüşü nedeniyle ithal edilen malların fiyatları düşüyor veya çok az artıyor. Bizzat malların ithal edilme özelliğinde olması, yurtiçi piyasada talep artışı olsa bile rekabet yaratıyor. İthal ucuz mala karşı pazarını kaybetme riski yerli mal üreticilerinin fiyat artışlarını sınırlıyor. Bu da, mallardan oluşan ÜFE'nin, mal ve hizmetlerden oluşan TÜFE'ye göre geçmiş dönemde çok hızlı gerilemesini sağladı.

* TÜFE'nin içinde ise hem dağıtım kanalından geçmiş hem de vergilenmiş malların fiyatı ile hizmet kalemleri var. Yani TÜFE'yi oluşturan kalemlerin çoğu rekabete açık değil. En azından yabancı rekabetine ve ucuz dövizle ithal edilecek bir rekabetle karşı karşıya değil. Aşırı vergilerin etkilediği kalem belli. Alkol ve içkiler son bir yılda yüzde 21.9 ile en yüksek artışı kaydeden enflasyon kalemi. Eğitim, kira, otel, lokanta ve kısmen sağlık gibi TÜFE'nin ağırlıklı bölümlerini oluşturan hizmet sektörlerinde ucuz kur ile ithalat mümkün değil. Bu nedenle rekabete açık değil.

* Geçmiş yıldan bu yana değişen tek durum ise iç piyasa canlanmasına bir yılın daha eklenmesi. Üst üste bir kaç yıl canlı iç piyasa, hizmet sektöründe daha rahat zam yapılmasına yol açabilir. Son bir yılda otelrestoran alt kalemi yüzde 14.8, konut yüzde 10.2 artış ile TÜFE'yi yukarı çekiyor.

* ÜFE'nin bu kadar düşmesinde düşük kur ve ithalatın etkisi büyük. Ama sonuçta üretici fiyatları, asıl gösterge olan TÜFE'nin üzerine buradan ne kadar baskı gelebileceğini gösteriyor. Bu anlamda olumlu bir gelişme söz konusu.
Ancak bu aynı zamanda enflasyonda sağlanan sonucun kura ve ithalata ne kadar duyarlı olduğunun, burada meydana gelecek değişmenin, üretici enflasyonuna yansıyabileceğini gösteriyor.

Faiz kararı
Merkez Bankası ekim enflasyonunu değerlendirerek faiz konusunda bir karar verecek. Son çıkan çekirdek enflasyon verileri, Merkez Bankası'nın öyle rahatlıkla faiz düşüreceği rakamlar değil. Merkez Bankası da 2006 yılı enflasyon hedefinde risk gördüğünü daha önceden belirtti. Üstelik dünyada faizler de artıyor. Yani normalde faizlerin düşürülmesi zor.
Ancak Merkez Bankası nasıl geçen ay AB ile müzakerelerin başlamasına atıfta bulunarak faizleri düşürdüyse, bu ay da IMF ile gözden geçirmelerde anlaşmaya varılmasına, 2006 bütçesine veya Türk Telekom'un özelleştirilmesinin önünün açılmasına da prim verebilir. Sonuçta faiz kararını bir kişi verecek ve bu karar düşürme yönünde de olabilir düşürmeme yönünde de. Kararın doğruluğunu ise ancak bekleyip görebileceğiz.

Sonuç
"Düşünürken dikkatli, uygularken kararlı olun"

Charles Hale

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Evet, vergi yatırım araçları arasında dengeleri değiştirecek   / 07-11-2005
 Kur konusunda kim ne yaptı, ne yapmadı?   / 03-11-2005
 Cari açık nedeniyle kriz olur mu olmaz mı?   / 02-11-2005
 Memur emeklisine 615 işçi emeklisine 107 dolar   / 01-11-2005
 Yeni vergilerle kişiler bonoyu bırakıp mevduata bakacak   / 28-10-2005
 İçerideki üç eşiği aştık ama asıl dışarıdaki eşiği ne yapacağız?   / 27-10-2005
 Telekom ve IMF eşiği aşıldı mı?   / 26-10-2005
 Yüzde 15 stopaj, mevduatta yürürlüğe girmiş bile   / 25-10-2005
 Dışarıdan para geldiği sürece sorun yok   / 24-10-2005
 Borsayı 9 milyar dolarla kaptırdık Ya da yabancı kazandı yerli kaybetti   / 21-10-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Kanunlar uygulansa sanatçılar mağdur olmaz
Pazar akşamı...
MELİHA OKUR
Petrol ve ABD faizi
Herşeyin light ürünü olur da...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Üç katlık farkın ana nedeni: Kur
Bayram tatili içinde...
Etiler'de gizli kumarhane
Etiler'de 'İlnova Home Production' isimli bir turizm şirketinin...
Gönüllü hocaların yabancı dil desteği
Maddi nedenlerle yabancı dil eğitimi alamayan üniversiteli gençlere...
İbretlik bir vekil öyküsü
İbretlik bir vekil öyküsü
Süleyman Bölünmez, 100 trilyonluk akaryakıt kaçakçılığından...
'Reformlar hız kesti' AB Türkiye'ye rest çekti
'Reformlar hız kesti' AB Türkiye'ye rest çekti
Avrupa Birliği Komisyonu, 2005 Türkiye İlerleme Raporu ve Katılım...
IMKB
E: 33.830 D:% 2,05
DOLAR
S: 1,365 D:% 1,074
EURO
S: 1,612 D:% -0,831
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu