kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bilişimle kalkınacağız

Sabah gazetesinin serbest ekonominin 20. Yılı başlığı ile Türkiye'de serbest piyasa ekonomisine geçişin serüvenini Türk okuruna sunuyor olması çok önemli bir hizmettir.

Bilgi ve iletişim teknolojisinde yaşanan ilerleme, ekonomik ve sosyal değişimleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle rekabetin olduğu bir ortamda doğru bilgiye ulaşmak ve bunu işleyerek üretim yapmak firmalar için hayati önem taşımaktadır. Artık bilgi sermaye ve işgücüyle birlikte temel üretim aracıdır. Bilgiyi üreten ülkeler küresel rekabet ortamında diğer ülkelere göre daha avantajlı konuma sahip olmuşlardır. Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye kendi bilişim sektörü sayesinde bilgi üreten konuma gelmelidir. Ülkemizde bu konudaki çalışmalar 1963 yılında TÜBİTAK'ın kurulmasıyla başlamıştır. Günümüze kadar geçen zaman içinde çeşitli dönemlerde politikalar üretilmiş ve bunlar raporlanmıştır. Ancak, ülkemizdeki siyasi iradenin konuyu yeterince sahiplenmemesi sonucunda gerekli düzenlemeler yapılamamıştır. 1980'de yayınlanan Türk Bilim Politikası hedeflerine benzer hedefler aynı dönemde Güney Kore tarafından da benimsenmiştir. Güney Kore hedeflerine ulaşmak için gerekli düzenlemeleri büyük bir disiplin içinde yaparken maalesef ülkemiz bu konuda yeterince çaba göstermemiştir.

GELİNEN NOKTA ORTADADIR
Türk işadamlarının dünyada rekabet edebilmesi için öncelikle hızlı ve güvenli bir bilişim ve iletişim altyapısına sahip olması gerekir. Dünyada en pahalı internet servislerinden birini almakta olan işadamlarımızın bu fiyatlar ve hizmet kalitesi ile istenilen düzeyde rekabet edebilmesi mümkün değildir. İletişim alanında uygulanan yüksek vergi oranları düşürülmelidir. Diğer yandan ekonomik sıkıntılarla ticari faaliyetlerini sürdürmekte zorlanan işletmelerin teknolojik altyapıya yatırım yapmaları imkansızdır. İşletmelerin teknolojik yatırım yapmalarını sağlayan yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu tür yatırımlar için öncelikle vergi indirimleri sağlanmalıdır. Ayrıca teknoloji şirketlerine yeni teknolojiler üretmeleri için destek olunmalıdır. Ülkemiz sahip olduğu genç ve yetişmiş nüfusu sayesinde başta Avrupa olmak üzere dünyanın bilişim işgücü açığını kapatacak kapasiteye sahiptir. Bu amaçla bilişim okur yazarlığının arttırılması için stratejiler belirlenmelidir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yoğun kullanıldığı ülkelerde işsizlik oranları da düşmektedir. Özellikle Finlandiya ve İrlanda gibi internet kullanımının yoğun olduğu ülkelerde bunu gözlemlemek mümkündür. Milyonlarca Hindistan vatandaşının kendi ülkelerinden hatta bazen oturma odalarından Amerikan şirketlerine hizmet verdikleri bir dünyada yaşıyoruz. Bilginin hiçbir sınır tanımadan ışık hızıyla dünyayı dolaştığı bir çağdayız. Tokyo'da üretilen bir bilgisayarı Newyork'ta kullanan bir tüketicinin teknik destek almak için müşteri temsilcisini aradığında telefonu cevaplayan sesin Yeni Delhi'den geldiği bir çağdayız.

AYAK UYDURMALIYIZ
Bu değişime direnenlerin tarih sahnesinden silindiği değişim hızına ayak uyduramayanların yaşam hakkını kaybettiği bir çağdayız. Türkiye bu gelişmelere ayak uydurmak zorundadır. Bu artık ertelenemez. Gelecek bugünden şekillenmektedir. Bugünü kaçırırsak geleceği yakalamamız asla mümkün olmayacak. Umarım Bilişim ve İletişim Sektör Gazetesi mevcut sorunların aşılmasında ve orta ve uzun vadeli projeksiyonların yapılmasında faydalı bir başvuru kaynağı olur.

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU SABAH İÇİN YAZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER BİLİŞİM HABERLERİ
 Bilgisayarınız gözünüzde
 İşte gizli teknoloji
 Yeni servislerle tanıştıracağız
 Rekabetten en çok müşteri kazanacak
 'Bilişimde kendi yolumuzu çizmeliyiz'
 Unutulmayan telefonlar
 İnternet evrensel hizmet olacak
 100 bilgisayarın 35'i dizüstünde
 TT'nin geleceği
 Ölümcül 7 günahın bedeli milyarlarca dolar ve zaman
 'Yazılım sihirdir!.. 'Software is magic
 Fotoğrafları çek ve anında bas!
 İnsana ve internete yatırım
 Günlükler için dijital sandık
 Siyasetin yeni silahı: Bilişim
 Büyüme yeterli değil
 Ofis dışında çalışan sayısı giderek artıyor
 Sabah'ın dijital günlüğü
 20 yılda bilgisayar masadan avuç içine kondu
 Bir sabah herşey yok olabilir
 Yeni servisler değişimi başlatacak
 Müzik keyfi dijitale kaydı
 Şık tasarımlı teknolojiler
 Değişim ve Fırsatlar
 Telekom sesle değil servislerle büyüyecek
 Kameradan internete
 Videoları hazırlayın
TİMUR SIRT
İki güç birleşirse...
Sabah ve bilişim sektörü neredeyse...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu