kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İşte gizli teknoloji
Teknolojinin gelişmesi uzun zaman alıyor
Tarlada vitamin hapı yetişecek
Hücre tedavisi ve aşılacak engeller
Benzinin sonu geldi yaşasın yakıt piller

İşte gizli teknoloji

Bilim adamları yarının dünyasında kullanılacak teknolojileri geliştirmek için olağanüstü bir canlıdan yardım alıyor. Axolotl adındaki bu hayvanın özellikleri insanın en çılgın hayallerini bile aşıyor Yakında elektrikli otolar, genetik tarım ve biyoteknoloji temelli çok sayıda ürün hayatımızda yer almaya başlayacak.

Hangi teknolojiler yeni ürünlerin önünü açacak? Acaba bu teknolojileri ilk önce kim keşfedecek. İşte geleceğin teknolojilerini geliştirmek isteyen bilim adamları yarının dünyasını tasarlamak için laboratuarlarda harıl harıl çalışıyor. Uzmanlar bu çalışmaları esnasında eski çağlardan kalma bir yaratıktan, "Axolotl" adlı bir hayvan dan faydalanıyor. Meksika ve Peru gibi ülkelerde yaşayan bu canlı sıradan insanlar tarafından pek fazla ilgi görmese de Axolotl günümüz bilim adamlarının süper starı durumunda. Zira bu 25 santim boyundaki balık çok önemli bir özelliği var: Axolotl'un iç organları veya uzuvları herhangi bir kayıp halinde kendiliğinden gelişebiliyor. Örneğin genellikle göl ve nehir kıyılarında yaşayan bu hayvan bir saldırı sonrası kuyruğunu veya bacağını kaybedecek olsa yalnızca 2-3 hafta içerisinde kaybettiği uzvu yeniden ve aynı önceden olduğu gibi yeniden yerine geliyor. Hem de herhangi bir yara izi dahi olmaksızın!

AKVARYUMDAKİ MUCİZE!
İşte günümüz bilim adamları Axolotl'un bu özelliğini insanlara da aktarmak istiyor. Eğer hayvana bu özelliği katan mucize protein bulunur ve insan vücudu için kullanılabilir hale getirilirse kaza sonucu uzvunu yitirmiş olan insanlar için yeni bir hayat başlayacak. Ayrıca kalp krizi sonrası kaybedilen kalp kasları yeniden çalışır hale gelebilecek. Aynı şekilde beyinde meydana gelen sinir tahribatı sonucu oluşan Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıklar da sinirlerin önceki sağlıklı hallerine geri döndürülmesi sayesinde ortadan kaldırılabilecek. Yapılan yorumlara göre 'yenileme metodu' olarak adlandırılan bu devrimsel tıp teknolojisinin başarıyla hayata geçmesi durumunda sağlık alanında olduğu gibi ekonomik anlamda da büyük fırsatlar doğacak. Araştırma şirketi Cap Gemini'nin tahminlerine göre yeniden üretilebilen insan hücresi ve organ teknolojisi 2012 yılına kadar başlı başına 200 milyar dolarlık, şu an var olmayan yeni bir ekonomik sektör oluşturabilir. Ancak gelecekle ilgili yenilikler şüphesiz yalnızca tıp sektörüyle sınırlı olmayacak. Yarının teknoloji ve ekonomi dünyasına yön verecek yeni teknolojiler daha şimdiden laboratuarlarda geliştirilmeye başlandı bile. Ancak bilinmeyeni araştırmak hiç kolay değil. Buluşların ekonomik olabilmeleri için kısa zamanda bir sonuca ve bir ürüne dönüşmesi gerekiyor.

ELEKTRİKLİ OTOLARIN DÖNEMİ
Örneğin birçok gelişmenin temelinde bulunan ve karmaşık hesapların yapılmasını mümkün kılan bilgisayar teknolojisinde de gelişmeler devam ediyor. Yapılan hesaplara göre Mevcut silikon teknolojisi 10- 20 yıl daha kullanılacak. Bu teknoloji yardımıyla son 40 yıldan beri her iki senede bir yeni işlemciler piyasaya çıkıyor ve eski nesil işlemcilerin iki katı performans veriyor. Şirketler ve ev kullanıcıları bu ürünleri alarak sektörün canlı kalmasını sağlıyordu. Peki bu teknolojiden sonra ne gelecek? Mühendisler başta silikon kristalleri ve kuantum olmak üzere yeni nesil bilgisayarlarının temellerini şimdiden atmaya başladı. Bu arada otomobil üreticileri de hızla artan rekabet baskısına karşı koyabilmek için yeni çözümler arıyor. Hızla artan benzin fiyatları ve sera etkisi üreticileri yeni teknolojiler geliştirmeye zorluyor. Diğer bir ifadeyle daha az benzin kullanan, hatta mümkünse hiç benzin kullanmayan, ve çevreyi hiç kirletmeyen araçlar gerekiyor. Avrupa Komisyonu, üreticilerden 2008'e kadar araçlarını çevreye saçtıkları zararlı gazları dörtte bir oranında azaltmalarını istedi. ABD'nin Kaliforniya Eyaleti yönetimi ise 2006 yılı sonu itibariyle satılacak otomobillerin sıfır çevre emisyonuyla yani elektrikli araçlar (hibrid) olmasını istiyor. Aynı eyalet aldığı bu karar yardımıyla 2009'a araçların çevreye yaydıkları kirli gazları yüzde 30 oranında azaltmayı amaçlıyor.

DOMATES İLAÇ OLACAK
Aynı şekilde ilaç sektörü de büyük enerji tüketimine yol açan üretim metotlarından vazgeçmek zorunda. Sektöre gelecek için umut veren yeni teknolojilerin başında ise "yeşil" genetik uygulaması geliyor. Bu sisteme göre başta sebze ve meyve olmak üzere bitkilerin genetik yapısı değiştirilerek insan üzerinde ilaç etkisi yapması sağlanacak. 'Pharming" adı verilen bu yeni teknoloji ile birlikte bilim adamları farklı bir tür tarım sanayisinin de temelini atmış olacak. Ancak bu konuda çevreci kuruluşların itirazları da yok değil. İlaç sanayisinin mücadele ettiği bir diğer konuda korsan ürünler. Sektör bu yüzden her yıl milyarlarca dolar kayba uğruyor. Ancak üreticilerin bu sıkıntısına çözüm olarak ise yine bilişim teknolojisi yetişiyor. Kısaca RFID Radio Frequenz Idendifikation) adı verilen bu akılı etiketler korsan ürün konusuna çözüm olabilecek niteliklere sahip. Şu sıralar Avrupa'da büyük perakende zincirlerinde kullanılan RFID ürünlerin üretim aşamasından market rafına kadar uzanan zaman içerisinde geçirdiği tüm evrelere dair bilgileri tüketiciye sunuyor. Bu bilgiler üretici firma tarafından hazırlanan kodlarla akıllı etiketlere yüklendikleri için kopyalanmaları da mümkün olmuyor. Tüm bunlar biraz abartılı geliyorsa yazının başındaki Axolotl'u düşünün. Doğa aslında hiçbir şeyin imkansız olmadığını çeşitli örneklerle bize gösteriyor. Geriye kalan ise insanların bunların şifresini çözerek silah yerine fayda sağlayıcı ürünlere dönüştürmesi.

MAHMUT SANCAK


1 2 3 4 5
 
DİĞER BİLİŞİM HABERLERİ
 Bilgisayarınız gözünüzde
 Yeni servislerle tanıştıracağız
 Rekabetten en çok müşteri kazanacak
 'Bilişimde kendi yolumuzu çizmeliyiz'
 Unutulmayan telefonlar
 İnternet evrensel hizmet olacak
 100 bilgisayarın 35'i dizüstünde
 TT'nin geleceği
 Ölümcül 7 günahın bedeli milyarlarca dolar ve zaman
 'Yazılım sihirdir!.. 'Software is magic
 Fotoğrafları çek ve anında bas!
 İnsana ve internete yatırım
 Günlükler için dijital sandık
 Siyasetin yeni silahı: Bilişim
 Büyüme yeterli değil
 Ofis dışında çalışan sayısı giderek artıyor
 Sabah'ın dijital günlüğü
 20 yılda bilgisayar masadan avuç içine kondu
 Bir sabah herşey yok olabilir
 Yeni servisler değişimi başlatacak
 Müzik keyfi dijitale kaydı
 Şık tasarımlı teknolojiler
 Değişim ve Fırsatlar
 Bilişimle kalkınacağız
 Telekom sesle değil servislerle büyüyecek
 Kameradan internete
 Videoları hazırlayın
TİMUR SIRT
İki güç birleşirse...
Sabah ve bilişim sektörü neredeyse...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu