kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MEHMET EKİNALAN
TT'nin geleceği
Önemli adımlar

TT'nin geleceği

Türk Telekom son dönemdeki yatırımlarıyla klasik Telekom şirketi olmaktan çıkıp hızlı ve geniş band internet, farklı katma değerli servislerle müşterileri için kendini yeniledi.

1994 yılında özelleştirme çalışmaları çerçevesinde PTT'nin T'si ayrı bir şirket olarak yapılandırılmış ve Türk Telekom adını almıştır. Türk Telekom'un son 20 yılına baktığımızda pek çok önemli gelişmeyi bir arada görmekteyiz; 1985-2005 döneminde yaklaşık 12 milyar dolar seviyesinde yatırım yapılmış ve aynı dönem içinde 3 adet uydu fırlatılmış, fiber optik kablo uzunluğu 102 km'den 93.500 km'ye, sayısallaşma oranı yüzde 3,04'ten yüzde 97,77'ye, yurtdışı çıkış kapasitesi ise 1996'da 1 Mbps'den 2005 Kasım ayında 24,25 Gbps'e çıkarılmıştır.Yine bu süre zarfında dış şebekede arıza giderme süresi ortalama 56 saat seviyesinden 7,1 saate kadar düşürülmüştür. Yine Müşteri hizmetlerinin en önemli unsurlarından birisi olan Çağrı Merkezine alanında önemli yatırımlar yapılmış ve bu merkezlerin daha kaliteli hizmet verebilmesini teminen dıştan hizmet alımı (outsourcing) yoluna gidilmiştir. Ayrıca, Türk Telekom bu 20 yıllık dönemde müşterilerini pek çok yeni hizmetle tanıştırmıştır. Önce araç telefonları (NMT) daha sonra da GSM aracılığıyla müşterilerini mobil haberleşme ile buluşturmuş ve yine yakın zamanda Kamu ve özel sektör kuruluşlarının, web hosting, e-mail hosting, kurumsal yönetim hizmetleri, storage, e-eğitim, e-ticaret gibi gelişmiş internet ve portal hizmetleri ihtiyacının karşılanması amacıyla en son teknoloji ile donatılmış güvenli bir Internet Veri Merkezi (IDC) kurmuştur. Türk Telekom bu 20 yıllık dönemde pek çok yeni projeye de imza atmıştır. E-Devlet Kapısı Projesi de Türk Telekom'un sorumluluğunu üstlendiği ve 2006 yılında ilk fazını sonuçlandıracağı projelerden bir tanesidir. Ülkemizin dışa açık bir ekonomik sürece girmesine paralel olarak Türk Telekom da müşterilerini yeni teknolojilerle tanıştırma gayreti içine girmiş ve özellikle 2000'li yıllarda veri ve internet hizmetlerini ön plana çıkartarak haberleşme sektörünün gelişimine damgasını vurmuştur.

HIZLI İNTERNET KULLANICISINDA REKOR
2003 yılı sonlarında 3.000 adetlik test sistemlerinden oluşan ADSL altyapısı, Türk Telekom Yönetiminin kararlılığı, ADSL altyapısının gelişen ve büyüyen Türkiye'nin altyapısı olacağı anlayışıyla bugün itibarıyla 1 milyon 600 bine ulaşmış ve telefon hizmeti verilen yerlerinkapasite olarak yüzde 87 sinde ADSL hizmeti verilmeye başlanmıştır. 1 milyon 400 binin üzerindeki aktif kullanıcı ile Türkiye'nin bilgi toplumunda hızla yerini almasını sağlayacak, yetişmiş ve bilgiye anında erişebilen insan gücünün temelleri atılmıştır. Bu alandaki yatırımlar 2006 yılında da aynı hız ve kararlılıkla devam edecektir. Ülke geleceğini kuracak olan gençliğimizin genişbant internet hizmetleri ile en erken çağlarda ve kolayca tanışabilmesi ve bu sayede Dünya'daki gelişmeleri yakından takip edebilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm okullara internet bağlantısı kurulmasına ilişkin proje çerçevesinde bugüne kadar 21 bin 77 okula genişbant internet hizmeti götürülmüş olup, bu proje kapsamında 2006 yılında "internetsiz okul kalmaması" hedeflenmektedir. Sonuç olarak Türk Telekom yapmış olduğu tüm bu yatırımlar ve sunmuş olduğu hizmetlerle son 20 yılda telefon abone sayısını 2.2 milyon seviyesinden yaklaşık 19 milyona çıkarmış ve karlılığını, verimliliğini artırmıştır.

1 2 3 4 5
 
DİĞER BİLİŞİM HABERLERİ
 Bilgisayarınız gözünüzde
 İşte gizli teknoloji
 Yeni servislerle tanıştıracağız
 Rekabetten en çok müşteri kazanacak
 'Bilişimde kendi yolumuzu çizmeliyiz'
 Unutulmayan telefonlar
 İnternet evrensel hizmet olacak
 100 bilgisayarın 35'i dizüstünde
 Ölümcül 7 günahın bedeli milyarlarca dolar ve zaman
 'Yazılım sihirdir!.. 'Software is magic
 Fotoğrafları çek ve anında bas!
 İnsana ve internete yatırım
 Günlükler için dijital sandık
 Siyasetin yeni silahı: Bilişim
 Büyüme yeterli değil
 Ofis dışında çalışan sayısı giderek artıyor
 Sabah'ın dijital günlüğü
 20 yılda bilgisayar masadan avuç içine kondu
 Bir sabah herşey yok olabilir
 Yeni servisler değişimi başlatacak
 Müzik keyfi dijitale kaydı
 Şık tasarımlı teknolojiler
 Değişim ve Fırsatlar
 Bilişimle kalkınacağız
 Telekom sesle değil servislerle büyüyecek
 Kameradan internete
 Videoları hazırlayın
TİMUR SIRT
İki güç birleşirse...
Sabah ve bilişim sektörü neredeyse...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu