kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Faturasını ibraz edenler para ödemeyecek
Kayıt dışı ceplere uyarı mesajı
Faturasını ibraz edenler para ödemeyecek

Faturasını ibraz edenler para ödemeyecek

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kayıt dışı cep telefonlarıyla ilgili bilgilerin bugün itibariyle gönderildiğini, operatörlerin kayıt dışı cep telefonlarına kayıt işlemini yaptırmalarını içeren uyarı mesajlarını 5 Aralık Pazartesi günü göndermeye başlayacağını bildirdi.

Acarer, Telekomünikasyon Kurumu'nda düzenlediği basın toplantısında, kayıt dışı telefonların kayıt altına alınmasını öngören 5392 sayılı kanunun 13 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini, bu yasanın uygulama için verdiği 5 aylık sürenin de 13 Aralık'ta dolacağını anımsattı.


Yasanın, uygulamaya ilişkin Kuruma verdiği görevler doğrultusunda çeşitli faaliyetlere başladığını ve bunların devam ettiğini kaydeden Acarer, Kanunun uygulama sürecinde herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Kanunun cep telefonu gaspı ve bu alandaki kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına almak üzere hazırlandığını belirten Acarer, 13 Temmuz 2005 tarihine kadar olan son 2 yıllık dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre çalıntı ve gasp olayları nedeniyle 7 kişinin öldüğünü, 600'ün üzerinde vatandaşın yaralandığını, 32 binin üzerinde de gasp olayı yaşandı.

Yasanın çıktığı günden bu yana gasp olaylarında yüzde 75-80 oranında azalma olduğunu, hiçbir ölüm olayının meydana gelmediğini belirten Acarer, mevzuatın sosyal getirisinin tartışılamayacağını ifade etti.

12 Temmuz itibariyle 12 milyon kayıt dışı, 6 milyon adet IMEI numarası klonlanan toplam 18 milyon kayıt dışı cihaz olduğunu, bunların bedelinin 4 milyar doları bulduğunu ifade eden Acarer, yasayla bu alandaki kayıt dışılığa müdahale edildiğini vurguladı.

Yasayla kayıtlı makinaların satışında ciddi artış kaydedildiğini vurgulayan Acarer, milli ekonomi içinde ciddi bir yararın telafi edilme noktasına geldiğini söyledi.

KLONLU TELEFONLAR BAKIM MERKEZLERİNE

Kayıt dışı telefonların kayıt altına alınması için GSM operatörlerine kayıt dışı cep telefonlarıyla ilgili manyetik ortamda bilgiyi bugün gönderdiklerini belirten Acarer, şöyle devam etti: ''5 Aralık Pazartesi gününden itibaren GSM operatörleri tarafından abonelerine SMS mesajları gönderilmeye başlanacak. Kayıt dışı ve klonlanmış olan makinaların mümkün olduğunca abone merkezlerine gitmeden, faturalardan veya kontör değerlerinden düşülmesi kabul edilecek şekilde kayıt altına alınması hedefleniyor. Yani abone merkezlerinin önündeki büyük yığılmayı önlemek, abonelerin saatlerce kuyrukta kalmasını önlem almak amacıyla böylesine bir uygulama getiriyoruz.

Bu arada 5 YTL ödemek istemeyen ve faturasını ibraz edebilecek durumda olan aboneler de abone merkezlerinde ibraz ettikleri takdirde ücret alınmayacak. Klonlanmış makinalarda klonlu numara ile SIM kart numarası eşleştirilerek çok büyük miktarda makinanın bloke edilmesi önlenecek ancak bu arada bir kısıtlama söz konusu olacak. SIM kart numarası ile klonlanmış numara eşleştirileceği için başka bir SIM kart veya makinanın kullanılması sırasında kısıtlamalar getirilecek ve klonlanmış makinanın bu sorunun bakım merkezleri aracılığı ile çözülmesi tavsiye edilecektir.''

''BİR TAKIM SORUNLAR ÇIKABİLİR''

Acarer, ikinci el makinalarda el değişiminin kayıt içinde olması ve makinanın kullanıcısının Kurum tarafından bilinmesinin hedeflendiğini belirten Acarer, şunları kaydetti: ''Kanuni sürecin uygulanmasında herhangi bir geri adım atma, erteleme veya iptal etme gibi herhangi bir şey söz konusu değildir.
Kayıt dışı makinalarla ilgili sorun Türkiye'nin sorunudur. Bu sorunun çözümünde ilgili her birimin azami ölçüde üzerine düşeni yapacağını yürekten inanıyoruz. Kanunun uygulamasında Kurum ciddi bir işlev yüklenmiştir.

Bu sürecin uygulanmasında bir takım sıkıntılar yaşanabilir. Bunlar doğaldır. Çünkü kastettiğimiz kitle yaklaşık 20 milyon kişidir, yani 20 milyon makinadan bahsediyoruz. Bugüne gelene kadar ilgili tüm kuruluşlarla başta GSM operatörleri olmak üzere herkesle defalarca toplantılar yapıldı ve ortak uygulama şekli ortaya çıktı. Buna herkes sahip çıkmalı. 10 yıldır biriken sorunların 10 günde çözülmesini beklemek biraz hayal olur ama herkesle görüştüğümüzde çok yararlı olduğu söylenilen bir uygulama şeklidir. İnşallah ciddi sorun çıkmadan tüketiciler mağdur olmadan bu sorun çözülür diye ümit ediyorum.''

EN AZ 2 MESAJ GİDECEK

Acarer, mesaj gönderme işleminin ne zaman tamamlanacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, en az 2 mesaj gönderileceğini, ilk mesajların gönderiminin 3-4 günde tamamlanmasını beklediklerini, bunun ardından ikinci mesajların gönderileceğini söyledi.

Acarer, kayıt işleminde alınacak 5 YTL ücretin ise bir sonraki ayın faturasına yansıtılacağını, kontörlü hatlarda kontörden düşüleceğini belirtti.

13 TEMMUZ SONRASINDA ALINANLAR

Acarer, bir başka soru üzerine, 13 Temmuz'dan sonra kayıt dışı olarak Türkiye'ye gelen ve kullanıcılara ulaşan telefonlarla ilgili yapacak bir şey bulunmadığını, kanunun bu telefonların kesin olarak bloke edilmesine hükmettiğini belirtti.

Tayfun Acarer, 13 Aralık sonrasında telefonu gasp edilen kullanıcıların ne yapması gerektiği sorusunu yanıtlarken, kurulacak Abone İhbar Merkezi'nin 24 saat çalışır hale getirileceğini ve gasp edilen telefonun sahibinin bu merkeze bildirimde bulunarak, telefonun bloke edilmesini sağlayacağını kaydetti.

''SORGULAMALAR GECİKEREK YAPILACAK''


Acarer, Bilgi İhbar Merkezi'nin kurulmasına ilişkin ihalenin iptal edilmesinin bu süreci nasıl etkileyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, ihale sürecinin devam ettiğini, bu süreci 13 Aralık'tan önce bitirmeyi planladıklarını kaydetti. Acarer, ''Bitmemesi işlemlerin daha ağır ve zor yapılmasına yol açacaktır. Sorgulamalar daha kısa sürede yapılması mümkünden şimdi biraz daha gecikerek yapılacaktır ama yapılacaktır'' dedi.

Tayfun Acarer, telefonu gasp edilen abonenin önceden telefonunu Bilgi İhbar Merkezi'ne kayıt ettirmemesi halinde nasıl ihbarda bulunabileceğinin, gasp edilen telefonun gerçek sahibinin nasıl saptanacağının sorulması üzerine, ''Bu işlemin yapılması gerekiyor.

Abonenin önce arayıp kendini, kredi kartında olduğu gibi, kimliği ile ilgili bilgilerin önce işlenmesi gerekiyor. Bu işlemler yapılacak ama şu anda sistem kurulmadığı için şu andaki mevcut imkanlarla yapılacağı için daha zor şekilde yapılacak, ama yapılacak'' diye konuştu.

Sistemin ihale sürecinde olması nedeniyle mesajların şu anda sadece kayıt dışı makinalara gönderileceğini vurgulayan Acarer, şöyle devam etti: ''Eğer sistem kurulsaydı, Bilgi İhbar Merkezi'ne öncelikle abonelerin mesaj veya sesle kendilerini tanıtmaları, sonra da bir gaspolayına maruz kaldığında kayıt çek edilerek teyit edilmesi istenecekti. Bu sistem şu anda ihale sürecinde. Belki 13 Aralık'a kadar sonuçlanacak. O konuda bir şey söylemek mümkün değil şimdiden. Kayıt işlemi sistem kurulmuşken nasıl yapılacaksa şu anda da manuel olarak yapılacak.''

YURT DIŞINDAN ALINAN CEP TELEFONLARI

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer, bir başka soru üzerine, yurt dışından aldığı cihazlarda 13 Temmuz 2005 tarihinden önce getirenlerin faturasını ibraz ederek kayıt işlemlerini yaptırmaları gerektiğini, aksi halde cihazların kanun gereği kesinlikle bloke edileceğini kaydetti.

Acarer, 13 Aralık 2005 tarihinden sonra yurt dışından cep telefonu getirenlerin de aynı şekilde faturasını ibraz ederek kayıt yaptırabileceklerini ifade etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Emekli Sandığı, 'mezardaki emeklilerin peşinde'
 TÜFE'de ürküten artış
 Nema ödemeleri 8 Aralık'ta
 "Tasarruflar mevduata kayar"
 Coca-Cola Efes için SPK'da
 Bizim yapamadığımızı AB yaptı
 SA 'Türkiye'nin itibarı en yüksek markası'
 Toyota, 500 bin araç üretti onda dokuzunu ihraç etti
 Telefon numaralarına yasal özgürlük geliyor
 40 yıl sonra kamu net borç ödeyecek
 AB 5 yıl sonra faiz artırdı
 Gökçek'e verilen bedava arazi mahkemelik
 Galatasaray'a SPK'dan uyarı!
 Turkcell'in ortağı Alfa Telecom, Altimo oldu
 Fransa'da cepçilere ceza yağdı
 Devlet sahte ürünlerden yılda 4 milyar dolar kaybediyor
 Erdoğan, TAV ve Turkcell için devreye girdi
 Bilgili, Akarnet'i alıp BJK'ye komşu oluyor
 Garanti 11 ayda 1.4 milyar dolar kredi sağladı
 "Yarımca'yı aldık diğer limanlar için görüşüyoruz"
 İhracat kasımda yavaşladı
 Tüpraş'ın 9 aylık net kârı 537 milyon YTL
 IMF Türkiye için 9 Aralık'ta toplanıyor
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Vergide devrim değil, ince ayar
Erdoğan Hükümeti'nin...
GAZİ ERÇEL
Altın fiyatlarının 500 doları aşması ne anlama...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dünyada faizler artarken Türkiye'de düşüş sürer...
Avrupa güneşi unutacak
Atlantik Okyanusu'ndaki Golfstrim sıcak su akıntısı hızla etkisini...
Rafet'e son uyarı
Kızlarıyla birlikte Almanya'da yaşayan şarkıcı Rafet El Roman,...
Danışıklı dövüş kura
Danışıklı dövüş kura
Sağlık Bakanlığı'nın son kurasında doğu bölgeleri için düşünülen...
Paşaya 'dayak' davası
Paşaya 'dayak' davası
Kırklareli'nde bir erin beyin kanaması sonucu ölümü nedeniyle,...
IMKB
E: 38.574 D:% 0,72
DOLAR
S: 1,357 D:% -0,184
EURO
S: 1,589 D:% -0,345
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu