kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Telsim'in satışı bir sembol
Ertürk: 4 milyar 550 milyon dolar en optimal değer
Uzan Grubu'ndan 6.1 milyar dolarlık satış hasılatına ulaşıldı

Telsim'in satışı bir sembol

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Telsim satışının, Türkiye'de hukukun, iş ahlakının, kamu yönetimi anlayışının, politika, hukuk, ekonomi ilişkilerinin normalleşme sürecine girildiğini sembolize eden bir satış olduğunu belirterek, ''Bu satış geçmişte herkesin yasa dışı, ahlak dışı, akıl dışı ne yaparsa yapsın yanına kar kalacağı anlayışına artık yer olmadığının bir sembolüdür'' dedi.

Ertürk, 4 milyar 550 milyon dolarla Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'nin en yüksek teklifi verdiği Telsim ihalesiyle ilgili olarak
düzenlediği basın toplantısında, İmar Bankası hakim ortaklarından talep ettikleri kamu alacağının tahsili için yaptıkları bir dizi satışın en büyük ve en önemli etabını tamamlamış bulunduklarını söyledi.

Ertürk, 13 Şubat 2004'te yönetimini devraldıkları günden bu yana bir taraftan Telsim'i en iyi değerle satmak için yoğun çalışmalar yaparken, bir taraftan da şirketi en iyi şekilde yöneterek değerini yükseltmek için çaba gösterdiklerini, bu çabalarının meyvesini bugün bu satışla birlikte almış olduklarını belirtti.

6 katılımcıyla başlayan, 4 katılımcıyla açık artırma şeklinde devam eden ve 4 milyar 550 milyon dolarlık bir teklifle sona eren Telsim satışının Türkiye ve ekonomi için hayırlı olmasını dileyen Ertürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu satış Türkiye için, Türk toplumu ve Türk ekonomisi için sıradan bir satış olmaktan daha fazla önem taşımaktadır. Öncelikle Türkiye'de hukukun, iş ahlakının, kamu yönetimi anlayışının, politika,ekonomi ilişkilerinin normalleşme sürecine girildiğini sembolize eden bir satıştır.

Bu satış, geçmişte herkesin yasa dışı, ahlak dışı, akıl dışı ne yaparsa yapsın yanına kar kalacağı anlayışına artık yer olmadığının bir sembolüdür. Bu satış, Türkiye ekonomisinin dünyanın yeni yükselen piyasası olmaya başladığının sembolüdür.

Dünyanın en büyük GSM operatörünün Türkiye piyasasının 2. büyük operatörüne bu çapta bir yatırım yapmasının Türkiye'nin yeni global yüzünü sembolize eden en önemli olaydır. Bu satış, kamu işletmeciliğinin, kamu yönetiminin etkin, hızlı çalışan, sorumluluk üstlenmekten kaçınmayan, kamu adına iş yapmanın yüklediği ahlaki sorumluluk bilincine sahip bulunan bir ekibin sıfırdan bir değer yaratabileceğinin, mevcut değeri katlayarak arttırabileceğinin
sembolüdür.''

''MALİYETİ AZALTMA İMKANI DOĞMUŞ BULUNMAKTADIR''

Ahmet Ertürk, Telsim ile devam eden bu uzun satış sürecinde açık, şeffaf ve objektif kurallara dayalı bir satış modelinin rekabetçi bir ortamda gerçekleştirildiğine hep birlikte tanıklık yaptıklarını belirterek, bu modelin sağladığı yüksek satış değerleri sayesinde batık bankalar sorununun topluma yüklediği maliyeti azaltma imkanının doğmuş bulunduğunu kaydetti.

Ertürk, satışların parasal ve hukuksal düzeydeki başarısının sadece TMSF yöneticilerine değil, geçmişte yaşanan batık bankalar felaketinin maliyetine katlanmış bütün vatandaşları da kendileri kadar sevindirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu satışlardan elde edilen yüksek değerler, borcunu ödemek isteyen iyi niyetli batık banka sahiplerinin de menfaatinedir. Onları burada bu vesileyle bir kez daha, eğer samimi iseler, iyi niyetli iseler, bu satışların başarısına destek vermeye çağırıyorum.

Fon, batık bankaların sahiplerinden olan kamu alacağını tahsilde zorunluluk gördüğü zaman, kanunların kendisine tanıdığı yetki sınırları içinde kalarak, borçluların doğrudan veya dolaylı ilişkide bulunduğu şirketlerin yönetim ve denetimlerini devralmaktadır. Fon yönetimi bu çabalarının sadece bir kamu görevi anlayışı içinde değil, aynı zamanda bir vatandaşlık görevi bilinciyle ve bir ahlaki sorumluluk anlayışı içinde yerine getirmektedir. Bütün toplum kesimlerini ve sorumluluk sahiplerini Fon'un bu çabalarına destek olmaya çağırıyorum.

Bu vesileyle fonun kamu alacağını tahsil amacıyla yaptığı bu satışları engellemek, bu satışlara katılımı caydırmak ve buradan elde edilecek değerleri aşağıya indirmek için dünyanın dört bir yanında fona karşı akıl almaz hukuki savaşa giren borçluları da bizim bu iyi niyetli çabalarımıza karşı sonuçsuz ve verimsiz kalacak olan çabalarından vazgeçmeye çağırıyorum.''

Fonun bugün sınırlı kamusal imkanlarıyla dünyanın 15'e yakın ülkesinde kendisine karşı kamu alacağını tahsil için gösterdiği çabalara karşı açılmış onlarca davayla uğraştığını da dile getiren Ertürk, fon personeli ve yönetiminin, özverili çabalarıyla bu haksız girişimleri savuşturmaya ve kamu alacağını en yüksek değerle tahsil etmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Telsim'in satışı sonucu Türkiye'ye yabancı sermaye ilgisinin daha artmasına, Türkiye piyasasının yabancı yatırımlar için gösterdiği olumlu resmin daha da parlaklaşmasına katkıda bulunacağını ifade eden Ertürk, ''Türkiye piyasasının, tüketicilerin bu satıştan yarar göreceklerine de inanıyorum'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Telsim İngiliz Vodafone'un oldu
 Turkcell'de % 7.51 düşüş
 Koç: Telsim'de rakam sürpriz olmadı
 'Cepten' banka kredisi
 Yalova'ya 1.2 milyar Avroluk yatırım
 Hazine ihalesinde bileşik faiz %14.75
 İGDAŞ'ta Boğaziçi arkadaşlığı
 'Gaz sancısı' Ankara'da bürokratları ikiye böldü
 Türkiye 'ev'lenerek büyüyor
 'Telsim'in fiyatı 5 milyar $'ı aşar'
 İran'dan iş alan gizemli şirket, 'Ekşioğlu' çıktı
 Deniz, turuncu devrimi ile KOBİ'lere ulaşacak
 Japon yıllardır cepten ödüyor Türkiye'de vergi engelliyor
 En hızlı otomobilin faturası 1.2 milyon $
 Bizde mortgage 8-12 yıla yoğunlaşır
 'Dubaililer teknopark yerine teknoşehir kurmak istiyor'
 Ankara'ya Swissotel geliyor
 Türk otomotivinin en iyi müşterisi AB
 Vergi indiriminde Çekler'i solladık
 Onur Air, Hollanda'yı mahkemeye veriyor!
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Büyüme rakamları faiz düşüşüne son diyor
Açıklanan GSMH...
MELİHA OKUR
Bu indirimle sanayici cezalandırılacak
Ayın 20'sinde...
Ne varsa simitte var
Beslenme uzmanlarına göre dışarıda satılan hazır yiyecekler arasında...
Bırakıp kaçmasaydı belki yaşıyor olacaktı
Tıp öğrencisi Abdullah Ata Çetin'e kaldırımda bir otomobil çarptı.
CIA'dan işbirliği önerisi
CIA'dan işbirliği önerisi
Ankara'ya gelen CIA Başkanı Goss, gün boyu görüşmelerde bulunduğu...
Din köylülükten kurtulmalı
Din köylülükten kurtulmalı
"AB'ye girildiğinde imam hatip mezunu köy imamı ile doktora yapmış...
IMKB
E: 37.742 D:% -1,21
DOLAR
S: 1,349 D:% -0,406
EURO
S: 1,608 D:% -0,526
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu