kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Akıllı işaretler sistemi uygulamaya konacak"
RTÜK'ten Kürtçe yayına izin
"Akıllı işaretler sistemi uygulamaya konacak"

"Akıllı işaretler sistemi uygulamaya konacak"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman, üst kurulun anne ve babaların kitle iletişim araçlarının zararlı içeriklerinden küçükleri koruma çabalarında desteklenmelerine yönelik olarak geliştirilen ''akıllı işaretler'' adlı koruyucu sembol sisteminin bir an önce uygulamaya konulmasına önem verdiklerini söyledi.

Akman, kurul üyeleriyle birlikte RTÜK Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında 2005 yılını değerlendirdi ve 2006 yılına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çocukların ve gençlerin zararlı yayınlardan
korunmasına, onların televizyon programları arasından bilinçli seçimler yapmalarına büyük önem verdiklerini vurgulayan, bu kapsamda programların içeriği hakkında bilgi veren ve yayın sırasında ekrana gelecek sembollere yönelik çalışma yapıldığını ifade etti. Akman, şunları kaydetti:

''Üst kurul, anne babaların kitle iletişim araçlarının zararlı içeriklerinden küçükleri koruma çabalarında desteklenmelerine yönelik olarak geliştirilen, akıllı işaretler sisteminin biran önce uygulamaya konulmasına önem vermektedir. Bu projeyle ilgili çalışmalar son aşamaya gelmiştir. Ancak bundan önce yapılan çalışmalarda yayıncıların görüşlerinin yeterince yer almaması nedeniyle, Türkiye koşulları göz önünde bulundurulmaksızın olduğu gibi alınması nedeniyle sistemin uygulanması kısa bir süre ertelenmiştir. 2006 yılının ilk aylarından itibaren bu uygulamaya geçilmesi planlanmaktadır.''

YAYIN İZLEME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİNDE YENİLİK

Akman, yayın izleme ve değerlendirme sisteminin yeni bir bakış açısıyla ele alınacağını ifade ederek, yalnızca şikayetlerin değil, izleyicilerden gelen beklenti ve beğenilerin de değerlendirileceğini kaydetti. Akman, bu kapsamda kaliteli ürünler veren başarılı program, programcı ve yayın kuruluşlarının da ödüllendirileceğini duyurdu.

Üst kurulun, yasaya uygunluğun yanı sıra kamuoyu hassasiyetini ve izleyici şikayetlerini dikkate aldığının altını çizen Akman, bu amaçla oluşturulan ALO RTÜK hattının revize edilmesine yönelik çalıştıklarını belirtti. Akman, Türk Telekom ile yürütülecek ortak çalışma kapsamında ALO RTÜK hattının ücretsiz hale getirilmesinin planlandığını bildirdi.

Hatta, günde yaklaşık 100 dolayında başvuru yapıldığını açıklayan Akman, ''Bu rakamın 1000'e yükseltilmesi hedeflenmektedir. Gelen başvuruların adeta bir kamuoyu yoklaması gibi günlük olarak değerlendirilmesi ve yayın kuruluşlarıyla da paylaşılması amaçlanmaktadır'' diye konuştu.

Akman, ayrıca 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile ''medya okur-yazarı'' gençler yetiştirilmesine yönelik bir proje, Türkiye İstatistik Kurumu ile ise düzenli medya veri tabanı oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapmayı planladıklarını anlattı.

SORULAR

RTÜK Başkanı Akman, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin frekans tahsisi ihalesine ilişkin sorusuna ''Haberleşme Yüksek Kurulu ihale kararı alıyor, alırsa RTÜK'de bu ihaleyi gerçekleştiriyor. Dijital yayına geçiş kararı nedeniyle olsa gerek, bir ihale kararı alınmadı. Ancak bu yapılmayacak anlamına gelmez'' dedi.

Akman, finans kuruluşlarının, radyo ve televizyonlara ortak olmasına ilişkin soruyu ise ''daha önceki kurul üyeleri tarafından alınan sahiplik yapısına ilişkin kararın, Türkiye'de ulusal yayın yapan kuruluşların yüzde 95'ini etkileyecek bir durum olduğu, bu nedenle yeniden değerlendirildiği'' şeklinde yanıtladı.

Sponsorluk konusundaki soruyu da cevaplayan Akman, sponsorluk gelirinin reklam geliri olmadığına ve bu nedenle sponsorluk gelirinden eğitime ve RTÜK'e katkı payının alınmasının doğru olmayacağına karar verildiğini belirtti.

YURTDIŞINDAN YAPILAN YAYINLAR


Başkan Akman, bir gazetecinin yurtdışından yapılan ve çanak antenle izlenen yayınların denetlenemediğini hatırlatarak, ''Roj TV'nin yayınları konusunda hükümete bir öneriniz olacak mı?'' şeklindeki sorusu üzerine ise şöyle konuştu:

''Roj TV'nin yayınlarıyla ilgili yoğun bir çalışma içindeyiz. Özellikle Danimarka'daki bizim emsalimiz düzenleyici kuruluşların yetkilileriyle sık sık görüşüyoruz. Bu konuyla ilgili Hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığımız çok aktif bir çalışma içinde. Bütün bu çalışmaların öncülüğünü onlar yapıyorlar. Onların da talepleri olduğu zaman biz ciddi katkılar sağlıyoruz. Bu noktada elimizden gelen ne ise yapmaya çalışıyoruz.''

Akman, Danimarka yetkililerine yaklaşık 2 ay önce uluslararası birtoplantıda Roj TV ve yayınları hakkında geniş kapsamlı bilgi verdiklerini de belirterek, ''Onlar olaya tamamen teknik yayıncılık olarak bakıyorlar. Biz bunun dışında çok farklı amaçlarla bu yayınların yapıldığından ve ülkemizdeki etkilerinden söz ettik. Roj TV ile ilgili Danimarka'da ve

Danimarka hükümetindeki yaklaşım değişikliğinde bizim o görüşmelerimizin de etkisi oldu'' şeklinde konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türk erkekleri BM'yi şaşırttı
 Doğuda Sibirya soğuğu
 Memurluk için başvurular başladı
 Iğdır'da kuş gribi karantinası
 Otomobil çetesi yakalandı
 Kastamonu'da 4.2'lik deprem
 Çürük raporu çetesinin gizli kayıtları ele geçti
 Lagendijk'e de orduya hakaretten soruşturma
 Pamuk olayında top Çiçek'te
 Bebeğini banyoda boğarak öldürdü
 Lisede komando bıçağıyla dehşet
 Çeteler sınıfa girdi...
 Okulda Atatürk resmine saldırı
 Öğretmene taciz tutuklaması
 Yatılı okuldaki öğrencilere çivili sopayla dayak
 Kız yurdu müdürüne suç duyurusu
 Iğdır'da kuş gribi vakası tespit edildi
YILMAZ ÖZDİL
Petrol...
"Çok gezen mi bilir, çok...
UMUR TALU
Ölecek asker aranıyor!
2006 mutluluklara, hayırlara...
FATİH ALTAYLI
Aynı yazıya iki tepki
Dün "Aklıselim kazandı"...
ERDAL ŞAFAK
Demokratik sabır
Adalet Bakanı Çiçek, Yargıtay'ın Orhan...
Şaron seçimden güçlenip çıkacak
Ortadoğu'yu 2006 başlarında iki kritik seçim bekliyor. israil ve...
Filistinli militanlar baskında
Filistin'de 25 Ocak'ta yapılacak genel seçim yaklaştıkça, silahlı...
Pamuk eller cebe
Pamuk eller cebe
G.Saray, maddi sıkıntıyı "Polat Formülü"yle gidermeyi düşünüyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu