kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
2006, Ankara'nın yılı olacak

2006'da Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Avrupa Birliği mesaisi çok yoğun olacak...

2006, Ankara'nın yılı olacak

2006'da Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Avrupa Birliği mesaisi çok yoğun olacak... Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin 2006 yılı başında görev süresi dolacak. Yerine kimin geleceği ise henüz bilinmiyor... BDDK Başkanı Tevfik Bilgin yeni yılda görevini tamamlayacaklar arasında. 2006'da BDDK'nın patronunu çok tartışılan konular bekliyor... Yeni yılda görevini devredecek bir isim de SPK Başkanı Doğan Cansızlar. SPK'nın da başına kimin atanacağı belirsizliğini koruyor....

Yeni yıl, yeni umutlar demek. Takvimler değişti mi, sorunların değişmesini de bekleriz. Ama 2006'ya alışılmış stok sorunlarla giriyoruz. Öylesine ilginç şeyler duyuyoruz ki... Şaşmamak elde değil. Örnekler mi istersiniz? İşte size Hazine Müsteşarlığı Önümüzdeki yıl Hazine'yi en fazla iki konu zorlayacak. Birincisi Bakan Ali Babacan'ın konumu. Babacan'ın sadece AB müzakerelerine konsantre olması isteniyor. Babacan ise tercihi sorulacak olsa Hazine'yi bırakmayacak gibi. İkinci konu, sürekli gündemde tutulacak erken seçim baskısı. Özellikle yatırım ve destekleme harcamalarına ayrılan ödeneklerin piyasaya aktarılma zamanlaması baş ağrıtacak. Kontrol altında tutulmaya çalışılan ancak 2006'da da en az 22 milyar doları bulacağı anlaşılan cari açık "sürekli teyakkuz" hali getirecek. KİT'lerde iyi yönetişim ilkelerini kurgulaması gereken Hazine yönetimi, marta kadar 49.3 milyar YTL düzeyindeki TMSF alacaklarının tasfiye planını sonuçlandıracak. YatırımOrtamını İyileştirme sürecine hız kazandırılacak. Böylesi stratejik işlerin yanında Hazine'de inceden inceye sürdürülen araştırmalar da duyuluyor. Ne tür araştırma mı? Kimlik araştırması. Aralık ayında Hazine uzman yardımcılığı sınavı yapıldı. Nitelikli gençler seçildi. Bunların dini bilgileri araştırıldı.

SPK'DA GERİLİM SÜRECEK
Ya, Sermaye Piyasası Kurulu'na ne demeli? Başkan Doğan Cansızlar'la Kurul üyeleri arasındaki gerilimi bilmeyen yok. Cansızlar da yeni yılda görevini bırakacak. Cansızlar, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu ile Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun harekete geçmesini sağlayacak. Sanki bu iş adliyeye de taşınacak. Yani "yetki gaspı" iddiasıyla savcıların harekete geçmesi bile sözkonusu olabilir. SPK, kanun taslağını tartışmaya açtı. Bu metne göre Kurul'un, kalkınma planlarının yanı sıra hükümet programını öncelikle gözetecek olması şimdiden kaygıları arttırdı.

MERKEZ NASIL ŞEKİLLENECEK?
Peki, Merkez Bankası nasıl şekillenecek? Başkan Süreyya Serdengeçti'nin, görevde kalmaumudu giderek azalıyor. Kulislere yayılan bilgiler, Süreyya Bey'in, Başkanlığa atanacak ismin bekletilmesini doğru bulmadığını gösteriyor. "Açıklamayı önceden yapmakta yarar var. Son ana kaldıkça piyasalar gerilecek" görüşü yansıtılıyor. Süreyya Bey için 2006 yılında Ankara'daki bir "vakıf üniversitesinde ders verecek" deniliyor. 2006, enflasyon hedeflemesinin ilk yılı. Yüzde 5'lik enflasyon hedefine ulaşma yolunda artı-eksi 2 puan belirsizlik aralığı bırakılması ise hala güvensizlik marjı gibi algılanıyor.

BDDK BAŞKANI MARTTA ŞEÇİLECEK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda Başkan Tevfik Bilgin'in görev süresi martta doluyor. BDDK'ya, Bakan Abdüllatif Şener'in getirmediği Bilgin, geleceğini garanti altına alma, siyasi markaja girme telaşında görünmüyor. "Kurumsal yeniden yapılanma" ile meşgul oluyor. Yeminli murakıplar-banka- bilişim uzmanları ve hukukçuların nasıl harmanlanacağı, BASEL 2 kriterlerine uyum, kredi kartlarına çeki düzen BDDK'daki mesaiyi belirleyecek.

GELİR İDARESİ TELAŞLI
Gelirİdaresi Başkanlığı da telaşlı. Yarı özerk kimlik yerli yerine oturmadı. Sadece tahsilat işine indirgenmek üstadlara zor geliyor. "Hesap Uzmanları ve Maliye Müfettişleri Gelir İdaresi'nin çatısına alınabilir mi?" Bu sorunun yanıtı Bakan Kemal Unakıtan'da. Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'na gelince Tarım Bakanlığı kanalıyla bir operasyon yürütülüyor. Kamu İhale Kurumu'nda ise Başkan Sener Akkaynak, yaş haddinden emekli olacak. 10 üyeli Kurul'da bir üyelik boş. Enerji Piyasası Kurulu Düzenleme Kurumu Başkanı Yusuf Günay'ın, Enerji Bakanlığı ile kan uyuşmazlığı giderilecek gibi görünmüyor. Gümrük Müsteşarlığı vekaletlerle idare edildiği için birbirinin yüzüne gülen bürokratlar diğerinin ayağını kaydırmaya çalışıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ve ekibi, bakan Kemal Unakıtan'ı hedef alan siyasi kampanyada taraf oluyor. Savunma psikolojisine "haksızlığa uğrama" duygusu eşlik ediyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fakir iller için çıkarılan teşvik zengin illere yaradı
 Yabancının gözbebeği olduk
 Kamu bankalarının satışı için 2.5 yıl ek süre verildi
 BDDK ve TMSF Başkanları hariç üst kurullara maaş sınırı
 Vestel insansız uçak projesi geliştirmek için çalışıyor
 Bu yıl vergi ve cezalar yüzde 9.8 zamlı olacak
 Bugünden sonra sadece YTL kullanılacak
ABDURRAHMAN YILDIRIM
2006'nın kaderi yabancıya ve Erdoğan'a bağlı
Geride...
Öğrencinin bıçak merakı ürkütüyor
Polis gençler arasında yaygınlaşan "kama", "sustalı", "kelebek" ve...
Oğlu için 1 ayda beş kilo verecek
Cengiz Sağır, oğluna karaciğerinden parça verebilmek için zamanla...
İmamlar doğum kontrolü hakkında vaaz verecek
İmamlar doğum kontrolü hakkında vaaz verecek
Birleşmiş Milletler yetkilileri, imamların cemaate, aile planlaması,...
Üniversitelerle 'fon' kavgası
Üniversitelerle 'fon' kavgası
Üniversiteler, Başbakan'ın "Üniversiteler proje üretmediği için AB...
IMKB
E: 39.778 D:% -0,15
DOLAR
S: 1,349 D:% -0,037
EURO
S: 1,590 D:% -0,470
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu