kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
  » Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fakir iller için çıkarılan teşvik zengin illere yaradı
Düzce yatırıma doydu, Uşak şampiyon oldu
Teşvikli ilden Türkmenistan'a yatırımcı kaçtı

Teşvik zengin illere yaradı

2005'te gündemimizde bazı illere sağlanan yatırım ve istihdam teşviki vardı. Teşvik 2006'da da çok konuşulacak...

Fakir iller için çıkarılan teşvik zengin illere yaradı

2005'te gündemimizde bazı illere sağlanan yatırım ve istihdam teşviki vardı. Teşvik 2006'da da çok konuşulacak... Çünkü yatırımı Uşak, Sivas Osmaniye, ve Düzce aldı. Doğu'da 15 ilde hiç fabrika açılmadı. Kimse iş bulamadı.

Geri kalmış illerde yatırım ve istihdam sağlanması için çıkarılan teşvik yasası gelişmiş illere yaradı. İki yıl önce 5084 sayılı yasa kapsamında 36 ile başlayan daha sonra 49 ile çıkarılan teşvik yasası ile bu illerde toplam 848 yatırıma başlandı. Ancak özellikle Düzce ve Uşak gibi batıdaki illerin teşvik kapsamına alınması ve il sayısının 49'a çıkarılması sonucu gelişmemiş Doğu için çıkarılan yasa yine gelişmiş illere yaradı. Teşvik sonrası 84 fabrika yatırımının başladığı Uşak bu işten en karlı çıkan il olurken Adana'nın yanı bışandaki Osmaniye de teşvikli yatırımların aktığı ikinci il oldu. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in şehri Sivas ve İstanbul-Ankara yolunun tam ortasında yer alan Düzce teşvik piyangosu çarpan diğer iller oldu.

ŞENER'İN VARLIĞI YETTİ
Hem Türkiye'den hem de Almanya'dan çok sayıda yatırım projesine ev sahipliği yapılan Sivas'ta son bir yılda 78 yatırıma başlandığını ifade eden Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım, şu ana kadar üretime geçen 58 firmada, 2 bin 700 kişinin istihdam edildiğini bildirdi. Teşvikli iller içerisinde örnek gösterilen Sivas'ın, bu başarısını pazarlama çalışmasına bağlayan Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Şener için de "Onun varlığı bu yatırımları almamıza yeti" dedi. Yıldırım ayrıca şunları söyledi: ''Hızla sanayileşmekte olan Sivas'ımızda artan yatırım taleplerini karşılamak amacıyla 1. OSB'yi genişletme çalışmaları başlatıldı. Ancak, kamulaştırma bedeli olarak acil ihtiyaç duyulan 1 trilyon 600 milyar TL Maliye Bakanlığı'ndan bir türlü çıkartılamadı."

15 İL SIFIR ÇEKTİ
Yatırımların artması ile istihdam sağlanması amaçlanan doğu illeri yine bu işten zararlı çıkanlar oldu. Tam 15 Doğu ili ile İç Anadolu bölgesinden Nevşehir iki yılda yatırımda sıfır çekti. Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu teşvikten dolayı hiç fabrika açılmadığını belirtiyor. Aliybeyoğlu şunları kaydediyor: "Bırakın fabrika açılmayı fabrikalar kapanıyor. İşadamı Düzce'yi bırakıp Kars'ta yatırım yapmaz. Bizim tek kurtuluşumuz Ermanistan sınır kapısının açılması."

ADIYAMAN VE ELAZIĞ
Doğu'da Sivas'tan sonra yasadan yararlanan ik il Adıyaman ve Elazığ oldu. Elazığ'da yeni yatırımlarla 1.150 kişi, toplamda ise 3 bin 750 kişi yasa sayesinde iş bulmuş. Yatırımı devam eden 14 fabrika varken 20 fabrikanın daha gelecek yıl kurulması bekleniyor. İlk teşvikli illerden birisi olan Adıyaman'da teşvik sayesinde 30 fabrika açılmış. Adıyaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Zafer Ersoy, teşvikten sonra 30 fabrikanın faaliyete geçtiğini ve 4 bin 500 civarında istihdam sağlandığını belirterek, "Organize sanayi Bölgesi'nde bütün yerler doldu ikinci bölge çalışmasına başladık. Gıda, oto yan sanayi ve tekstil ağırlıklı yatarımlar sürüyor. Toplam 15 bin ihtihdam sağlanmasını bekliyoruz. Ancak teşvik kapsamı genişletildikten sonra talepler biraz duruldu" dedi. Diyarbakır'da ise 11 küçük işletmenin temeli atılmış. Bu işletmelerde ancak 250 işçinin istihdam edilmesi bekleniyor.

YOZGAT'TAN 35 YATIRIM KAÇTI
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarıtaşlı'nın verdiği bilgilere göre Tokat'ta 106 başvuru olmuş. 48 tanesi değerlendirmeye alınmış. 8 tanesi yatırım yapmış. 20 fabrika inşaat halinde 20 işyeri ise proje aşamasında. Sarıtaş, "Daha önce 10 işçi çalıştıran yararlanıyordu. Şimdi 30 işçi şartı gelince yatırımcılar kaçıyor. Bu yatırımcıların yüzde 99'u ilimizdeki küçük esnaf. Dışarıdan sadece Relaks Tekstil adlı firma geldi. 200 kişi çalışıyor" diyor. Amasya'ya ise teşvik sonrası sadece 50 kişi istihdam edilecek mermer fabrikası açıldı. Ancak Merzifon ilçesinde 15 fabrika açılmış. Yaklaşık 1.500 kişi istihdam edilmaya başlanmış. Yozgat'ta ise sadece 2 fabrika kurulmuş. 4325 sayılı sadece 19 ili kapsayan teşvik kapmasında olan Yozgat'ta 55 fabrika temeli atılmıştı. Yeni teşvik yasası ile bir çok il teşvikli olunca diğer iller 35 yatırımı kapmış.

RAHİM AK


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 2006, Ankara'nın yılı olacak
 Yabancının gözbebeği olduk
 Kamu bankalarının satışı için 2.5 yıl ek süre verildi
 BDDK ve TMSF Başkanları hariç üst kurullara maaş sınırı
 Vestel insansız uçak projesi geliştirmek için çalışıyor
 Bu yıl vergi ve cezalar yüzde 9.8 zamlı olacak
 Bugünden sonra sadece YTL kullanılacak
ABDURRAHMAN YILDIRIM
2006'nın kaderi yabancıya ve Erdoğan'a bağlı
Geride...
Öğrencinin bıçak merakı ürkütüyor
Polis gençler arasında yaygınlaşan "kama", "sustalı", "kelebek" ve...
Oğlu için 1 ayda beş kilo verecek
Cengiz Sağır, oğluna karaciğerinden parça verebilmek için zamanla...
İmamlar doğum kontrolü hakkında vaaz verecek
İmamlar doğum kontrolü hakkında vaaz verecek
Birleşmiş Milletler yetkilileri, imamların cemaate, aile planlaması,...
Üniversitelerle 'fon' kavgası
Üniversitelerle 'fon' kavgası
Üniversiteler, Başbakan'ın "Üniversiteler proje üretmediği için AB...
IMKB
E: 39.778 D:% -0,15
DOLAR
S: 1,349 D:% -0,037
EURO
S: 1,590 D:% -0,470
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu