kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rumlar için samimiyet testi olacak
Türkiye'nin Kıbrıs açılımı
Rumlar için samimiyet testi olacak
Madde madde eylem planı
Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin girişimi hakkında açıklayıcı not
Türk tarafının Kıbrıs konusundaki açılımları
Neden Kıbrıs ve neden şimdi?

Rumlar için samimiyet testi olacak

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, kalıcı çözüme ulaşmada iyi bir ortam hazırlayarak güven oluşturmasını amaçladıkları Kıbrıs eylem planının, Rumlar için bir samimiyet testi olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin yeni Kıbrıs eylem planını açıklayan Gül, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Gül, hazırladıkları eylem planını uluslararası toplumdan kimlerlepaylaştığına ilişkin bir soru üzerine, metnin sadece BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a verildiğini, planın, Annan
dışında kimseyle içerik olarak paylaşılmadığını bildirdi.

Eylem planının, 20 Ocak'ta Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin kanalıyla Annan'a iletildiğini kaydeden Gül, Annan'ın planı memnuniyetle karşıladığını ve metni dikkatlice inceleyeceğini söylediğini belirtti.

Türkiye'nin çözüm için sarf ettiği çabaların uluslararası camia tarafından bilindiğini kaydeden Gül, bu meselenin ''donmuş şekilde'' Doğu Akdeniz'de durmaması gerektiğini, bu durumun bölgede ve uluslararası birçok konuda işbirliğini önlediğini ve bunu katıldıklarıbütün toplantılarda dile getirdiklerini kaydetti.

Bir başka soru üzerine, eylem planındaki düşüncelerin ana kaynağının, 30 Mayıs'ta yapmış oldukları bir önceki tekliflerine dayandığını ifade eden Gül, ancak bu son belgede daha somut adımlar, takvim ve takvimle ilgili mekanizma bulunduğunu bildirdi. Gül, çözümün tek taraflı değil, problemin taraflarının uzlaşmasıyla sağlanabileceğini de vurguladı.

'RUMLAR İÇİN SAMİMİYET TESTİ'

Hazırladıkları eylem planının, kalıcı çözüme ulaşmada iyi bir ortam hazırlayacağı, güven oluşturacağı ve çözüm yolunda tarafları yakınlaştıracağı inancında olduklarını kaydeden Gül, kalıcı çözümün herkesin çıkarına olduğunu belirtti. Gül, AB içinde, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın tamamının ayrı bir işbirliği alanı haline dönüşmesini arzu ettiklerini söyledi.

Gül, geçen yıla kadar adanın bölünmüşlüğünden en çok şikayet edenin Rumlar olduğuna işaret ederek, ''Rumlar burada bir samimiyet testi içerisinden geçeceklerdir'' dedi. Eylem planının açıklanmasının ardından Türkiye'nin beklentileriningerçekleşmemesi durumunda yeni bir politika mı izleneceği sorusuna, Gül şu yanıtı verdi:

''Zaman ne gösterir, hep birlikte bakarız. Diplomaside bazen çok kısa bir süre uzun gibi gelir, uzun zamanlar kısa gelir. Ama bizim samimi arzumuz; her iki tarafı da tatmin edici bir şekilde, adanın gerçeklerine uygun kapsamlı bir çözüm bulunmasıdır. Bunun merkezi de BM'dir, BM'nin öncülüğünde olacaktır, başka bir kurum ya da bölge kesinlikle gerçekleştiremez. BM Genel Sekreterliği'ne güveniyoruz.''

'AB AYRI, KIBRIS AYRI MESELE'

Bakan Gül, eylem planı konusunda AB ile nasıl bir istişare yapıldığının ve bu planın Türk limanlarının Rum gemilerine açılmasını koşula mı bağladığının sorulması üzerine de, AB ile Kıbrıs konularının ayrı meseleler olduğunu söyledi.

''AB ayrı bir mesele, Kıbrıs'ın bu kronik meselesinin çözümü ayrı bir mesele'' diyen Gül, bu nedenle BM'nin rolü ve liderliğinin önemini bilinçli şekilde tekrarladığını kaydetti. Gül, önemli olan konunun kapsamlı bir çözüm olduğunu ve Türkiye'nin Gümrük Birliği ek protokolünü imzalayarak 17 Aralık zirvesinin neticelerini yerine getirdiğini söyleyerek, ''henüz Avrupa Parlamentosu'nca da onaylanmayan protokolün uygun zamanlama çerçevesinde onay için TBMM'yegideceğini ve son sözün yüce Meclis'in olacağını'' bildirdi.

Gül, Rumların şimdiye kadar kapsamlı bir çözümün unsurlarını AB'den parça parça elde etme stratejisi izlediğini, kendilerinin de bunun farkında olduğunu belirterek, açık, şeffaf, samimi, kalıcı ve iki tarafı da tatmin edici, yaşayabilir bir çözüm istediklerini bildirdi.

Bir gazetecinin, eylem planını bütün olarak mı görmek gerektiğini ve bazı maddeleriyle ilgili pazarlık payı bulunup bulunmadığını sormasına karşılık Gül, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Ortada karşılıklı olarak tartışacak bir durum bulunmadığını ifade eden Gül, bu plandaki unsurların aslında BM ve AB kurumlarının ilke ve kararlarına da uyduğunu, dolayısıyla planın sadece Türkiye açısından, kendi dünyası içinde hazırlanmadığını belirtti. Gül, plandaki düşünce ve cümlelerin AB ve BM kararlarına paralel olduğunu da ifade etti.

STRAW'UN ZİYARETİ

Planın açıklanmasının Straw'un ziyaretiyle ilgisi bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de Bakan Gül, ''Hiçbir ilgisi yok, diplomaside böyle rastlantılar hep olur, rastlantıdan başka bir şey değildir bu'' dedi.

Bakan Gül, Rumların planı kabul etmemesi durumunda bunun Türk limanlarının Rum gemilerine açılmayacağı anlamına mı geldiğinin sorusuna da, ''Tek taraflı olarak limanlarımızı ve havaalanlarımızı açmayacağımızı zaten herkes biliyor'' yanıtını verdi. Planı Rumların kabul etmesi durumunda Ek Protokol'ün TBMM'ye onay için sevk edilip edilmeyeceği sorusu üzerine de Gül, ''Planın onaylanması karşısında limanlarımızı, havaalanlarımızı zaten açıyoruz'' dedi.

Bakan Gül, ''planda takvim bulunmasının, buna sıcak bakmadığı bilinen Rumlar tarafından nasıl karşılanacağının'' sorulması üzerine de, takvimin Türk tarafının bu meseleye ne kadar ciddi sarıldığının, ne kadar samimi olduğunun göstergesi olduğunu belirtti. Gül, bazı şeylerin askıda kalmaması gerektiğini de söyleyerek, planda somut adımlar ve takvim bulunmasının önemine dikkat çekti.

Bir gazetecinin Rumların samimiyetinin daha önce referandumda testedilip edilmediğini sorması üzerine de Gül, ''Türk tarafı üstüne düşeni yaptıktan sonra, karşı taraf üstüne düşeni yapmazsa o zaman zaten yapılacak bir şey yoktur'' diye konuştu.

Gül, BM Genel Sekreteri Annan'ın, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi İlkin'in kendisine ilettiği planı dikkatli şekilde değerlendireceğini ve yanıt vereceğini söylediğini kaydetti. Gül, Annan'ın bu değerlendirmesini makul süre içinde yapmasını umduklarını söyledi. Ek Protokol'le ilgili bir başka soruya karşılık da Gül şunları söyledi:

''Henüz Avrupa Parlamentosu'nun imzalamadığı bir belgedir. Türkiye, 17 Aralık'taki sözünü yerine getirmiştir. Zamanlama çerçevesinde her şeyin bir zamanı vardır. TBMM'ye gidecektir, nihai kararı yüce meclis verecektir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Konsey sümenaltı mantığı ile hareket etmemeli
 Erdoğan'ın Küçük'e açtığı davaya red
 Gürkan toprağa verildi
 KKK'nin sembolü yeniden değişiyor
 Baykal: Kuruşun hesabını veririm, Erdoğan da versin
 Erdoğan'dan Hoca'ya destek
 Meclis'te domuz kılı polemiği
 Alevi dedelerine maaş sürprizi
MAHMUT ÖVÜR
Aydın Bey'in 'siyasi vasiyeti'
Aydın Güven...
MUHARREM SARIKAYA
Banka-kulak...
Türkiye'nin yakın tarihine damgasını...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Namaz nasıl kılınır?
İstanbul Subaşı Camisi, geçen cuma...
YAVUZ DONAT
Mercek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ...
Suikast gibi kaza
Ankara'da kötü hava ve aşırı hızın neden olduğu kazada özel halk...
Kar vaktinde geldi ama pir geldi
Kara kış Akdeniz ve Ege sahili dışındaki tüm yurdu etkisi altına...
Namazda sürpriz isim
Namazda sürpriz isim
Bulgurlu'daki tarihi camide kadın ve erkeklerin aynı saflarda namaz...
Yargıtay'ın kararı Çiçek'i bağlamadı
Yargıtay'ın kararı Çiçek'i bağlamadı
Yargıtay, Pamuk'u da kapsayan 301'inci maddeden yargılananlar için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu