kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talat: İngiltere'nin Kıbrıs sorunundaki sorumluluğunu ortaya konuldu
Talat: İngiltere'nin Kıbrıs sorunundaki sorumluluğunu ortaya konuldu
Kıbrıs'ta Straw dalgası

Talat: İngiltere'nin Kıbrıs sorunundaki sorumluluğunu ortaya konuldu

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'la yaptığı görüşmede, ''garantör İngiltere'nin Kıbrıs sorunundaki sorumluluğunun ortaya konulduğunu'' söyledi.

Talat, makamında basın toplantısı düzenleyerek, Straw'la yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Straw'la son derece yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Talat, ''Özellikle son günlerde yapılan tartışmalar ve garantör İngiltere'nin Kıbrıs konusundaki sorumluluğu net bir şekilde ortaya kondu'' dedi.
Rum tarafının yoğun tepkilerine karşılık, İngiltere Dışişleri Bakanı Straw'un kendisiyle Cumhurbaşkanlığı'nda görüşmesini, konuk bakanın ''Kıbrıs Türk halkına ve halkın seçtiği makama saygısı'' olarak gördüklerini ifade eden Talat, Straw'a
ve İngiltere hükümetine teşekkür etti. Talat, şöyle konuştu:
''Bizi makamımızda ziyaret etmekle, bizi yükselttikleri iddiası kesinlikle söz konusu değildir. Çünkü biz nerede olduğumuzu zaten biliyoruz, buna ihtiyacımız yoktur. Biz halkımızın helal oylarıyla seçildik, dolayısıyla da halkımızı temsil ediyoruz. Bunun başkaları tarafından tescil edilmesi veya ortadan kaldırılması mümkün değildir, bu nedenle Straw'un ziyaretinden böyle bir sonuç çıkarmıyoruz. Ancak Sayın Straw'un ziyaretinden Kıbrıs Türk halkına saygı duyduğu sonucunu çıkarıyoruz. Garantör bir ülkenin de böyle davranması gerektiğine inanıyoruz.'' İngiltere'nin garantör ülke olarak diğer AB üyelerine göre sorumluluklarının daha özel ve farklı olduğunu ifade eden Talat, Kıbrıs Türk tarafı olarak çözüm ve adanın yeniden birleştirilmesine bağlı olduklarını, bu bağlılığı yeniden teyit ettiklerini kaydetti. Türkiye'nin dün açıkladığı Kıbrıs eylem planını güçlü bir şekilde desteklediklerini Straw'a da aktardığını belirten Talat, AB'nin Türkiye'den Gümrük Birliği'ni genişletmesiyle ilgili taleplerinin ve Kıbrıs'ın AB'ye katılım anlaşmasının ek 10. protokolünün öngörülerinin, Türkiye'nin ortaya koyduğu önerilerin haklılığını, doğruluğunu ve ciddi bir tıkanıklıktan çıkma yolu öngördüğünü kanıtladığını söyledi.

''TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİYLE YAKINDAN İLGİLİ''

Talat, Türkiye'nin açıkladığı eylem planının ve son günlerdeki diplomatik atağın Türkiye'nin AB süreciye bağlantılı olduğu yönündeki görüşlere katılıp katılmadığı şeklindeki bir soruya karşılık, şunları söyledi:
''Kıbrıs sorununda yaşanan tıkanıklığın, ancak Türkiye'nin AB süreci sayesinde bir hareketlenmeyle yeni bir noktaya taşınabileceğini birçok kez benim ağzımdan duydunuz. Doğrudur, bütün gelişmeler, Türkiye'nin AB süreciyle ilgilidir, bundan doğal da bir şey yoktur. Çünkü belli ki, iki tarafın bir tanesi kesinlikle çözüm istemiyor, siyasi eşitliğe dayalı bir güç paylaşımı istemiyor. Dolayısıyla bu tarafı hareketlendirebilecek ve ikna edebilecek olan en büyük güç uluslararası toplumdur. Uluslararası toplum da harekete geçiyor. Niçin harekete geçiyor? Çünkü eğer Kıbrıs'taki bu tıkanıklık devam ederse Türkiye'nin AB sürecinde çok ciddi gerginlikler yaşanacak. O yüzden Türkiye'nin AB süreciyle çok yakından ilgilidir. KKTC'de bu gerçeği bilerek, bu sürecin Kıbrıs sorununun çözümüne yol açması için hem gayret edeceğiz, hem politikalar yürüteceğiz.''

Kıbrıs'ta tıkanıklığın nedeninin Türkiye değil, Kıbrıs sorununu devam ettiren Rum tarafı olduğunu belirten Talat, Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün kaynağının Rum tarafı olduğunu, tıkanıklığın açılması için uluslararası topluma önemli görev düştüğünü kaydetti. Talat, Straw'un ziyaretinin sonuç alıcı bir müzakere sürecine yardımcı olmasını temenni ederek, Kıbrıs Türk tarafı olarak buna hazır olduklarını söyledi. Talat, Türk tarafının önerilerinin ilk adım olarak bir paket şeklinde ortaya konulduğunu, bu doğrultuda açılımlarına devam edeceklerini belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, görüşmede Straw'un, kendisi ile İngiltere Başbakanı Tony Blair arasında bir görüşme yapılması üzerinde çalışıldığı bilgisini verdiğini, ancak tarih belirtmediğini de açıkladı.
Straw'un, 2006 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olmasını ümit ettiğini ve İngiltere'nin bu doğrultuda çalışacağını belirttiğini aktaran Talat, kendilerinin de bu yılın çözüm yılı olmasını istediklerini
belirtti.

Bir soru üzerine, Straw'un ziyareti ile dün açıklanan Kıbrıs eylem planının zamanlamasının, bildiği kadarıyla tesadüf olduğunu ifade eden Talat, Kıbrıs Rum tarafının öneriyle ilgili aceleci tepkisinin doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Filistinliler sandık başında
 Ukrayna'da soğuk 53 can aldı
 Tren kazası yüzünden bakan istifa etti!
 CIA'nın gizli sorgu üslerini AB ülkeleri biliyordu
 180 milyon dolar tazminat ödesin
 Halepçeli yargıç Saddam davasını 5 gün erteledi
 Jorden'in sessizliğini 'biyonik kulak' bozacak
 Hasta emir ayrıldı görev 'de facto' emirin
 Liberal iktidarı bitti Kanada sağa kaydı
 ABD'ye yargısız hapis ve taciz davası
 Sokakta ana dil yasağına Türkler'den tepki geldi
 Ahmedinecad'a suikast girişimi mi?
 Silahlar seçim için susuyor
 Evli erkekler için mutluluk kılavuzu
 Kriz, erkek çocuklara yarıyor
 Rahip tecavüz suçuyla tutuklu
 Topraklarında savaş çıktı!
 Trende tuvalet sorununa Çin işi çözüm: Çocuk bezi
Tigana gidici
Tigana gidici
Beşiktaş'ın hocası Tigana, yönetimin 2010 yılına kadar sözleşme...
Necati yolcu
Necati yolcu
Taraftardan yumruk yediği için, "Zor bir karar ama Galatasaray'dan...
Erbakan için gece yarısı teklifi
Erbakan için gece yarısı teklifi
Erdoğan, Erbakan'ın cezasını evinde çekmesini sağlayacak formüle vize...
Ölümün pençesinde doğum mucizesi
Kocası tarafından öldürülmek istenen ve komaya giren Elvan Ulu,...
Askerden ilk referandum
Genelkurmay, Atatürk figürü çıkarıldığı için yoğun eleştirilere neden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu