kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talat: İngiltere'nin Kıbrıs sorunundaki sorumluluğunu ortaya konuldu
Kıbrıs'ta Straw dalgası

Kıbrıs'ta Straw dalgası

Temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs'a gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un ziyareti 2 gün sürecek.

Rum Kesimi'ndeki Larnaka Havaalanı'na gelen Straw, ilk görüşmesini sabah saat 08.00'de Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ile yapacak. Straw daha sonra KKTC'ye geçecek ve Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kabul edilecek. Cumhurbaşkanlığı'nda saat 11.30'da yapılacak görüşmenin yaklaşık 1 saat sürmesi ve ardından ortak açıklama yapılması bekleniyor. Rum basınında yer alan haberlerde ise, Straw'un Ledra Palace Oteli'nde
Rum ve Türk gazetecilere yönelik basın toplantısı düzenleyeceği ifade edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw'un ziyaretine yönelik tepkiler Rum basınında bugün de devam etti. Straw'un Cumhurbaşkanı Talat ile Cumhurbaşkanlığı'nda görüşmesi nedeniyle, Rum Yönetimi'nin tepki içinde olduğuna dikkat çeken Rum basını, Başkan Papadopulos'un, Meclis Başkanı Hristofyas'ın ve muhalefet liderlerinin de protesto amacıyla Straw'la görüşmeyeceğine vurgu yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, Kıbrıs ziyaretinin ardından Türkiye ve Yunanistan'ı da ziyaret edecek.

"2006'NIN KIBRIS'TA İLERLEME YILI OLMASINI UMUYORUM"

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Kıbrıs konusunun 2006 yılında en öncelikli konularından biri olduğunu, 2006'nın Kıbrıs'ta ilerleme yılı olmasını umduğunu söyledi. Kıbrıs'ta yaptığı görüşmelerin ardından ara bölgedeki Ledra Palas Otel'de basın toplantısı düzenleyen Straw, adada dayatılan bir çözüm olamayacağını, İngiltere'nin kendini arabulucu olarak görmediğini ifade etti.

Straw, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün dün Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamaların ''ciddiye alınmayı hak eden'' önemli açıklamalar olduğunu vurguladı. İngiltere ile ''Kıbrıs''ın uzun bir geçmişe dayanan ilişkisi olduğunu belirten Straw, ''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin AB'ye girişinde İngiltere'nin öncü rol oynadığını, çünkü bunun hem ada, hem de birlik için olumlu olacağı düşüncesinde olduklarını söyledi.

''ANNAN'DAN DESTEK VAR''

''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin şimdi değerli bir AB üyesi olduğunu ifade eden Straw, hükümetinin de ''adadaki bölünmüşlüğe rağmen'' bu üyelikte rol oynamaktan gurur duyduğunu kaydetti. Adaya gelişi ve temaslarıyla ilgili BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın kendisine destek belirttiğini kaydeden Straw, Kıbrıs konusunun 2006 yılında en öncelikli konularından birini oluşturacağını söyledi. Straw, Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ile görüşmesinde İngiltere ile ''Kıbrıs Cumhuriyeti'' arasında ''yapılandırılmış diyalog'' hakkındaki süreci ele aldıklarını kaydetti. Adada bölünmüşlüğün sona ermesine yardımcı olmak istediklerini, çünkü bu durumun Kıbrıs, Akdeniz Bölgesi ve AB için iyi olmadığını söyleyen Straw, içinde bulunulan kilitlenmenin kimseye çıkar sağlamadığını ve bunun devamının çözümü daha da güçleştireceğini söyledi.

''KAYIP ŞAHISLAR KONUSUNA 45 BİN STERLİN''

Straw, kilitlenmeye örnek olarak, ''yerlerinden ve mülklerinden olan Kıbrıslıların'' durumunu vererek, sadece bunun bile erken çözüme neden ihtiyaç duyulduğunu açıkladığını kaydetti. Straw, bu insanların daha fazla bekletilemeyeceğini, ayrıca başka önemli bir konunun da kayıp şahıslar olduğunu ifade ederek, bu konuyla ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere İngiltere'nin 45 bin sterlin (yaklaşık 106 bin YTL) bağışladığını açıklamaktan gurur duyduğunu söyledi. Kıbrıs sorunuyla ilgili esas güçlüğün iki taraf arasında diyalog eksikliği olduğunu kaydeden Straw, ''Yeniden birleşmeye giden tek yol görüşme ve uzlaşmadır. Sadece müzakere edilmiş bir çözüm iki tarafın da desteğini alabilir, dayatılmış bir çözüm olamaz. Herhangi bir çözümde iki tarafın da aktif bir şekilde rızası olması gerekiyor'' dedi.

İngiltere'nin kendisini hiçbir zaman arabulucu olarak görmediğini, ancak 2004 yılındaki referandumdan bu yana hiçbir diyalog olmamasından endişe duyduklarını belirten Straw, BM'nin de iki taraf arasındaki uçurumun büyük olduğunu net bir şekilde açıkladığını söyledi.

''GÖRÜŞME TANIMA ANLAMINA GELMEZ''

Yeni bir sürecin inisiyatifini almanın kendi işleri olmadığını kaydeden Straw, ancak bir çözüm arayışında iki toplumu da destekleyeceklerini belirtti. Straw, çözümün Kıbrıs halkı için olduğunu ifade ederek, ''Adadaki bölünmüşlükleri gözlerimle görmek için buradayım. Ayrıca ufukta, kapsamlı, kalıcı ve adil bir çözüm temelinde birleşik bir Kıbrıs'a doğru hareketlenme görmek için de geldim'' dedi. Yakovu'nun yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştüğünü kaydeden Straw, ''Talat ile görüşmem, adlandırıldığı üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıdığım anlamına veya ilişkilerimizin seviyesini yükselttiğimiz anlamına gelmez'' diye konuştu.

''GÜL'ÜN AÇIKLAMASI CİDDİYE ALINMAYI HAK EDİYOR''

Konuşmasında bugün öğleden sonra Türkiye'ye gideceğini belirten Straw, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün dünkü açıklamalarına da değinerek, ''Gül, ciddiye alınmayı hak eden önemli açıklamalar yaptı'' dedi. AB dönem başkanlığı yaptıkları dönemde Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerini başlatmanın kendileri için öncelik olduğunu vurgulayan Straw, bunun bir İngiltere inisiyatifi olmadığını, fakat bütün AB için önemli olduğunu kaydetti. Bunun başarısızlığa uğramasının Kıbrıs için bir ''felaket'' olacağını kaydeden Straw, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda İngiltere ile ''Kıbrıs''ın aynı paralelde olduklarını ifade etti.
Straw, bölgede denge ve refah için önemli bir güç olan demokratik bir Türkiye ile ortak çıkarları olduğunu ve Türkiye'nin tüm AB için dinamik bir ortak olduğunu kaydetti. Türkiye'nin üyelik sürecinin, Türkiye ve ''Kıbrıs''ın ilişkilerini normalleştirmek açısından yeni bir dürtü olduğunu söyleyen Straw, bunun ayrıca Kıbrıs'ta adil bir çözüm için önem taşıdığını vurguladı.

''İZOLASYONUN KALKMASI İÇİN İLERLEME YAPMAMIZ LAZIM''

Straw, Kıbrıs Türkleri üzerindeki izolasyonların kalkması için ilerleme sağlamaları gerektiğini belirterek, bunun Türkiye'nin AB üyeliği sürecinden ayrı bir kulvar olduğunu, ayrıca Kıbrıslı Türkleri AB'ye yaklaştırmanın da herkesin çıkarına olduğunu söyledi. Kıbrıs'taki durum hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmesine yardım eden herkese teşekkür eden Straw, ''2006'nın ilerleme yılı olacağını umuyorum'' dedi. Kıbrıs tarihi konusunda çok şey duyduğunu ve okuduğunu kaydeden Straw, ''Kıbrıs'ın tarihi burada sorun olmasının nedenidir. Gelecek de, çözüm bulmamızı gerektiren nedendir'' dedi.

SORULARI YANITLADI

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ''Kıbrıs sorununun en önemli unsurlarından biri olan mal-mülk meselesinin ancak bütünlüklü çözümle sonuçlandırılabileceğini'' belirterek, ''Bunun başka yolu yok'' dedi. Mal-mülk konusunda her iki tarafın da endişeleri olduğuna işaret eden Straw, bu endişeleri çok iyi anladıklarını bildirdi. Jack Straw, Kıbrıs'ı ziyaretinin organize edilmiş resmi bir ziyaret olduğunun da altını çizerek, ziyaretinin gayri resmi olduğu yönünde bazı Rum kaynaklar tarafından yapılan açıklamaların gerçek dışı olduğunu ifade etti. Straw, ''Bu, organize edilmiş ve tüm hazırlığı önceden yapılmış bir ziyarettir'' diye konuştu. Straw, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un kendisiyle görüşmeyeceğine ilişkin açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Papadopulos'un kendisini kabul etme konusunda uygun olup olmadığının kendi bileceği bir mesele olduğunu belirterek, kendisinin muhatabının bu sabah görüştüğü Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la makamında görüşmesinin, İngiltere'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile olan ilişkilerinin siyasi düzeyini yükseltme anlamına gelmediğini, bu gibi görüşmelerin daha önce de yapıldığını ifade eden Straw, Rum tarafınca ortaya konulan tepkiye anlam veremediğini belirtti. Straw, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da 1996 yılında dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Malcolm Rifkind ile görüştüğünü, bunun yanında Avrupa Birliği'nden birçok üst düzey yetkilinin Cumhurbaşkanı Talat'ı makamında ziyaret ettiğini anımsattı.

Başka bir soruya karşılık, çözüm girişimlerini yeniden başlatmak için yoğun çaba harcayacaklarını belirten Straw, Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi yönündeki taahhütlerinin sürdüğünü ifade etti ve Kıbrıs sorununun çözümünün bu yıl İngiltere'nin öncelikli konularından biri olacağını vurguladı.

Adaya ziyaretini, Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatmak için gerekli koşulları araştırma misyonuyla BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın özel temsilcisi olarak gerçekleştirip gerçekleştirmediğine ilişkin soruya ''Hayır'' yanıtını veren Straw, Kıbrıs'a yaptığı ziyarete verdiği destekten dolayı Annan'a teşekkür etti. Straw, adaya ziyaretini BM özel temsilcisi olarak değil, İngiltere Dışişleri Bakanı olarak gerçekleştirdiğini vurguladı ve ''Annan'ın desteğiyle geldim, ancak özel temsilcisi değilim'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Filistinliler sandık başında
 Ukrayna'da soğuk 53 can aldı
 Tren kazası yüzünden bakan istifa etti!
 CIA'nın gizli sorgu üslerini AB ülkeleri biliyordu
 180 milyon dolar tazminat ödesin
 Halepçeli yargıç Saddam davasını 5 gün erteledi
 Jorden'in sessizliğini 'biyonik kulak' bozacak
 Hasta emir ayrıldı görev 'de facto' emirin
 Liberal iktidarı bitti Kanada sağa kaydı
 ABD'ye yargısız hapis ve taciz davası
 Sokakta ana dil yasağına Türkler'den tepki geldi
 Ahmedinecad'a suikast girişimi mi?
 Silahlar seçim için susuyor
 Evli erkekler için mutluluk kılavuzu
 Kriz, erkek çocuklara yarıyor
 Rahip tecavüz suçuyla tutuklu
 Topraklarında savaş çıktı!
 Trende tuvalet sorununa Çin işi çözüm: Çocuk bezi
Tigana gidici
Tigana gidici
Beşiktaş'ın hocası Tigana, yönetimin 2010 yılına kadar sözleşme...
Necati yolcu
Necati yolcu
Taraftardan yumruk yediği için, "Zor bir karar ama Galatasaray'dan...
Erbakan için gece yarısı teklifi
Erbakan için gece yarısı teklifi
Erdoğan, Erbakan'ın cezasını evinde çekmesini sağlayacak formüle vize...
Ölümün pençesinde doğum mucizesi
Kocası tarafından öldürülmek istenen ve komaya giren Elvan Ulu,...
Askerden ilk referandum
Genelkurmay, Atatürk figürü çıkarıldığı için yoğun eleştirilere neden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu