kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fransa'dan nükleer teklif

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin ekonomik büyümesiyle, Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden birisi olma yolunda hızla ilerleyen bir ülke olarak, Avrupa ve özellikle Fransız firmaları için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Ali Babacan, Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ve beraberindeki işadamları heyetiyle, Hazine'deki makamında yaklaşık birsaat görüştü.Babacan ile konuk bakan, görüşmenin ardından, gazetecilere ortak açıklamada bulundular.

Başmüzakereci Babacan, çok verimli bir toplantı yaptıklarını
belirterek, Türkiye ile Fransa'nın siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin, iki ülke arasındaki öneminin gerçekten büyük olduğunu söyledi.

''Ekonomik ilişkilerimizin gittikçe güçleniyor olması, iki ülke arasındaki siyasi anlamda yaklaşımın, bundan sonraki dönemde de hızlayoğunlaşmasını getirecektir'' şeklinde konuşan Babacan, Fransız heyetiyle görüşmesine ilişkin olarak şunları söyledi:

''Fransa'dan gelen işadamları heyeti içinde Havacılık, iletişim, enerji, ulaştırma, su, ilaç ve demir-çelik sektörünü kapsayan oldukça geniş bir alanı temsil eden işadamları bulunmaktadır.

NÜKLEER İŞBİRLİĞİ ÖNPLANDA

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Türkiye ile ulaşım, taşımacılık ve özellikle nükleer enerji alanında çalışmak istediklerini kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan; Fransa Dışişleri Bakanı Phillippe Douste-Blazy'i makamında kabul etti. Yaklaşık bir saat on beş dakika süren toplantının ardından iki bakan basın açıklaması yaptı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan; Türkiye'nin yabancı sermayede geniş bir yatırım imkanına sahip olduğunu belirterek, "Türkiye Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden biri olma yolunda ilerlediği için Avrupa ve Fransız firması için büyük imkanlar sunuyor" diye konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ise konuşmasında Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri hayranlıkla izlediklerini söyledi. Geçen yıl Türkiye'nin Fransa'ya yaptığı ihracatın yüzde 8 arttığını kaydeden Blazy; "Fransa, Türkiye'nin mal satımında ve ülkeye yapılan yabancı yatırım sıralamasında 6. sırada yer alıyor" dedi. Türkiye'de 300 Fransız şirketinin bulunduğunu ve bu şirketlerin 40 bin kişiye istihdam olanağı sağladığını kaydeden Blazy; özellikle otomotiv, sigortacılık ve bankacılık sektörlerinde çalıştıklarını dile getirdi. Fransa'nın yakın bir zamanda Türkiye'de; ulaşım, taşımacılık ve özellikle nükleer enerji alanında da çalışmak istediğini ifade eden Blazy; "Özelleştirmelere de, özellikle telekominikasyon alanında yapılana katılmak istiyoruz" dedi. Türkiye için kuvvetli bir Avrupa perspektifi istediklerini aktaran Blazy; "Avrupa'nın Hindistan, Çin karşısında rekabet gücü olsun istiyoruz. Bu nedenle Avrupa düzeyinde düşünmeliyiz" şeklinde konuştu.

TÜRK-FRANSIZ TİCARET VE YATIRIM İLİŞKİLERİ

Babacan, Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret ve yatırım ilişkileri konusundaki soruya karşılık, ticaret ve yatırım ilişkilerinin artmasının, Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunu daha da güçlendirerek kalıcı bir hale getireceğini vurguladı.
Babacan şunları söyledi:

'' Türkiye'de yasal çerçeve olarak, yerli-yabancı sermaye ayrımınıortadan kaldıran ve sermayeye, küresel sermaye olarak bakan bir bakış açımız var. Bu çerçevede Türkiye, tüm ulusal ve uluslararası sermayeyeaynı oranda açıktır. Avrupalı ve özellikle de Fransız firmalarının, Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmeleri, karşılıklı yatırımların çoğalması, Türkiye'nin AB ile olan entegrasyonunu çok daha güçlendirecek, çok daha kalıcı kılacak bir gelişmedir.''

Bu çerçevede işadamlarına büyük görev düştüğüne işaret eden Babacan, ''özellikle Fransız İşadamları Derneği'nin (MEDEF) onursal başkanının bu heyet içinde olması, Fransız firmalarının Türk işadamlarıyla daha çok yakınlaşması açasından büyük önem taşıyor'' dedi.
Babacan, Türk-Fransız işadamları arasındaki yakınlaşmanın, rakamsal boyutlara yansımasını da hızla göreceklerini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİĞİ

Babacan, Türkiye'nin AB üyeliği ve ekonomik ilişkilerin bu sürece etkisine ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin, AB'ye katılım sürecinin başladığını, bu sürecin daha çok, Türkiye'nin, AB müktesebatını üstlenmesiyle ilgili olduğunu kaydetti.

Babacan, Türkiye'nin AB üyeliğinin sadece teknik değil, teknik boyutundan öte Türkiye ile AB'ye üye ülkelerin, Fransa'nın özellikle, kültürel, siyasi ve ekonomik anlamda daha ortak bir zeminde buluşması açısından ekonomik ilişkilerin rolünün son derece önemli olduğunu da ifade etti.

Türkiye'nin AB'ye üyeliği'nin sadece teknik bir konu olmadığnın altını çizen Babacan, üyeliğin aynı zamanda, beyinlerde, ruhlarda ve kalplerde bir birliktelik olduğunu belirtti.

KONUK BAKAN DOUSTE-BLAZY

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy de, Türkiye'de ekonomik alandaki başarıları hayranlıkla izlediklerini söyledi.Fransa'nın Türkiye'ye yapılan yabancı yatırımlarda ve mal satışında 6. sırada bulunduğunu, Türkiye'nin Fransa'ya ihracatının geçen yıl yüzde 8 artığını belirten konuk bakan, Türkiye'de etkinlik gösteren 300 Fransız şirketi bulunduğunu ve bu şirketlerin 40 bin kişiye iş sağladığını kaydetti.

Douste-Blazy, Fransa olarak, Türkiye'de otomotiv sektörü, telekomünikasyon, sigortacılık, bankacılık alanlarında çalıştıklarını ve yakın gelecekte de ulaşım, taşımacılık ve nükleer enerji alanlarında çalışmak istediklerini ifade etti. Konuk bakan, Türkiye'nin özellikle telekomünikasyon olmak üzere özelleştirme çalışmalarına da katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Beraberindeki heyette çok önemli Fransız şirketlerinin temsilcilerinin bulunduğunu hatırlatan konuk bakan, mesajlarının çok açık olduğunu ve ''Türkiye için güçlü bir Avrupa perspektifi istediklerini'' bildirdi.
Douste-Blazy, Avrupa'nın ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkeler karşısında rekabet gücü olmasını da istediklerini söyleyerek, bu nedenle bir uyduyu fırlatmak üzere füze arandığında bir Avrupa ülkesinin seçilmesi gerektiğini kaydetti. Konuk bakan, bu şekilde ülkelerin birbirlerini daha iyi tanıyacaklarını ve ortak refleksler geliştirebileceklerini ifade etti.
Konuk bakan, Fransız şirketlerinin Türkiye'de yatırım yapmayı çok istediğini de belirtti.

Bu arada Fransız heyeti içinde Eurocopter, Ariane-Espace, Suez, Eutelsat, Veolia-environnement, Areva, Alstom, Arcelor gibi ünlü firmalarla, Fransız İşadamları Derneği (MEDEF) temsilcileri yer alıyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Zorunlu hizmet Danıştay'a takıldı
 CHP'den Urla'ya NATO üssü sorusu
 Yargıtay: ''Yargı kararı da eleştirilir''
 Yılmaz ve Taner Yüce Divan'da
 İlk saldırı örtbas edilmiş
 'Sosyetik et' uyarısı
 'Zamanım daralıyor!'
 Özlem ne yaşar ne yaşamaz
 Hollanda belediyesi uyanık gurbetçilerin peşine düştü
 Çareyi, çatıya çıkmakta buldu
 İpekçi, mezarı başında anıldı
 Caferiler'den kan bağışı
 Emekli albaya şantaj suçlaması
 Buz üstünde ölüm oyunu
 Denizli'de Öger operasyonu
YILMAZ ÖZDİL
Achtung...
Örneğimiz Almanya'dan.
Bir milletvekili,...
ERGUN BABAHAN
Münih
İnsanların düşünce ve tavırlarının medya...
UMUR TALU
Malvarlığı ar darlığı
Kimi not, hafızadan kuyuya...
FATİH ALTAYLI
İki Kemal Unakıtan var
Maliye Bakanı Kemal...
ERDAL ŞAFAK
Salıpazarı sineği
Antalya domatesindeki Akdeniz...
Yangına çifte körük!
Peygamber'i terörist gibi gösteren karikatürler Danimarka ve...
Barışı ancak biz sağlarız
"Etanol sayesinde 20 yıla kadar ortadoğu petrolüne bağımlılığımızı...
İngiliz sicimi
İngiliz sicimi
İsviçre maçı için en ağır raporu İngiliz gözlemci Alan Hutchings...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu