kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okan Muderrisoglu @ SABAH
 

Tüzmen'e kurtuluş yok

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in yol haritasına dikkatle bakılması gereken günler yaşıyoruz. Sıcak konu, Eximbank'ın eksik teminatla EGS Grubu'na 2001 yılında kredi verdiği iddiası. Aslında bu olay, bankadan ayrılan bir personelin gönderdiği ihbar mektubu ile ele alınıyor. Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, üç dosyayı Başbakanlık Teftiş Kurulu'na veriyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Tüzmen'in, dış ticaret müsteşarı olduğu dönemi içeren kredi incelemesini başlatıyor. Tüzmen, durumu öğreniyor, ses çıkarmıyor. Teftiş Kurulu ise "kredi sorununu" BDDK'ya havale ediyor. Murakıp, raporu hazırlanıyor. BDDK değerlendirme yapıp raporu, Başbakanlığa iletiyor. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de haberdar ediliyor. Ateş topuna dönüşen rapor, dönüp dolaşıp BDDK'ya bırakılıyor. Bugünlerde BDDK hukukçuları ilginç bir çalışma yapıyor. Murakıp raporu "emniyeti suistimal" damgası taşıyor. Ceza Kanunu yönüyle dosyanın zaman aşımına uğraması an meselesi. Ancak Kurum teamülleri bu gibi durumlarda Bankacılık Kanunu'na öncelik verilmesi. Hal böyle olunca Tüzmen Dosyası, kanunun en tehlikeli maddesinin kapsamına taşınabilir: "Zimmet." Bu yaklaşım, zaman aşımını 10 yıla yükseltiyor. Yani Tüzmen'in çıkış yolu tıkanıyor.

Ekip sorunu
Söz Tüzmen'den açılmışkenSiyasete girmeden önce dönemin Devlet Bakanı Tunca Toskay'la çalışıyordu. Toskay, Tüzmen'in vitrine oynadığını düşünüyor, Tüzmen ise bürokrasinin parlak ismi olarak sivriliyordu. Toskay'ın ahı mı tuttu bilinmez, Tüzmen de bakanlığında bürokratlarla problem yaşıyor. Dış Ticaret ve Gümrük Müsteşarlıkları ile Eximbank, Tüzmen'e bağlı. Dış Ticaret ve Exim, oturmuş kadrolarıyla durumu idare ediyor. Ama gümrüklere gelince iş değişiyor.
Tüzmen'in, gümrükte karşılaştığı ilk isim Nevzat Saygılıoğlu idi. Yıldızları barışmadı. Nevzat bey emekliliğini istedi. Yerine vekaleten Rıza Tuna Turagay geldi. O da uzun süre devam edemedi. Derken, kurum içinden Cihat Ancın müsteşar vekili yapıldı. 6 ay sonra atamalar konusunda bakanla ters düşerek kenara çekildi. Bu arada Ak Parti'ye yakın olduğu söylenen Gümrükler Genel Müdür Vekili Sezai Uçarmak da sınır kapılardaki bazı operasyonlarla ilintilendirilerek saf dışı bırakıldı. Uçarmak, haksızlığa uğradığını düşündü. CHP lideri Deniz Baykal'ın, "otomobil pazarlığı" sırasında telefon dinleme yakalandığını açıkladığı müsteşar yardımcısı görevden alınmadı. Kısaca, gümrükler ayar tutmadı.
Gümrükleri sarsan son başmüdürlük değişimi de tepki çekti. Bazı deneyimsiz isimleri atadığı söylenen Tüzmen, huzursuzluk oklarının hedefi oldu. İddialara göre, gümrük müdürlerinden açık tarihli istifa mektubu alındı. Gerekçe ise "Çarkların dişlileri arasında ezilene kadar en az 6 ay kazandırırlar!"
Tüzmen'in atamalarının, Cumhurbaşkanı Sezer kadar, daha Köşk'e ulaşmadan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e takıldığı anlatılıyor. Bu sıkıntı, Başbakan Erdoğan'a da taşınıyor. Durum değişmiyor.
Erdoğan'la Tüzmen arasında çeşitli vesilelerle geçen ima dolu konuşmalar da kulislere yayılıyor. Örneğin, Irak'la petrol karşılığı gıda programı ve firma seçimleri TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu'nda masaya yatırılıyor. Bazı gizli belgelere erişilemiyor. Tüzmen'in üzerine gidiliyor. Bakan, Başbakan'a, "Kemer altı vuruluyor" diyor. Başbakan ise "Ne var canım bunda?" cevabını veriyor. Tüzmen'in yanıtı, "Ben göndereyim, gereğini siz yapın" oluyor. Tam bu sırada İran'dan, Irak'a petrol sevkıyatı yapmak isteyen bazı grupların kulis yaptığı bilgisi tartışmaları alevleniyor.
Tüzmen giderek Ak Parti'nin çekirdek kadrosu dışında algılanıyor. Yalnız savaşmayı seviyor. Öyle anlaşılıyor ki Erdoğan'ın, Çankaya planı, kabine içindeki dengeleri doğrudan etkilemeye devam ediyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Boru hattında kabarık fatura   / 26-02-2006
 Bütçede örtülü sancı   / 19-02-2006
 Yaslı gittim, Şener geldim   / 12-02-2006
 Diyanet: Barışa darbe vuruluyor   / 07-02-2006
 Eyvah karanlıkta kalacağız!   / 05-02-2006
 Aman valimiz bizi kurtar!   / 29-01-2006
 CHP, namaz ve ekonomi   / 22-01-2006
 İki ihale iki ders   / 15-01-2006
 Kilci: Abdestimden şüphem yok   / 08-01-2006
 Hyundai için derin pazarlık   / 25-12-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Bizim de söyleyeceğimiz var
Oyak Genel...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Tüzmen'e kurtuluş yok
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in yol...
ALİ SAYDAM
Değerlerde sorun yok ya kültürde?...
Okurlarımızdan...
Türkiye'nin şarkısı 'Süper Star' olacak
Atina'da yapılacak Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye'yi temsil...
'Yeşil' araçtan kırmızı halıya
Bu gece yapılacak Oscar Töreni'ne çevre sevgisi damgasını vuracak.
Büyükanıt'a suç duyurusu
Büyükanıt'a suç duyurusu
Van Başsavcılığı, Şemdinli iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı...
Dindarlar Erdoğan'la modernleşiyor
Dindarlar Erdoğan'la modernleşiyor
"Erdoğanizm" araştırması tartışma yarattı. Kılıçbay "Milli Görüş'ten...
IMKB
E: 46.366 D:% -1,12
DOLAR
S: 1,302 D:% -0,192
EURO
S: 1,567 D:% 0,352
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu