kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

'Uykunun en tatlı yeri' varmış gerçekten!

İstanbul'un en çok tadilat yapılan apartmanında oturuyorum! Hatta, bir apartmandan çok, bir tür 'iç mimarisel deney alanı' denebilir! Bahar aylarından başlamak üzere, bizimki hariç bütün dairelere, birer iç mimar girip kendi sanatını konuşturuyor, kendi enstalasyonunu yapıyor, özellikle matkap ve çekiç yardımıyla haftalarca duygu ve düşüncelerini anlatıyor! Bu enstalasyon sadece görsel değil, sesli aynı zamanda. Oldukça da yüksek sesli! Tabii neden bu değerli sanatkarlar bu deneme (ve her bahar tekrarlanmasından anladığım kadarıyla 'yanılma'!) sürecini İstanbul Modern'de değil de bizim binada yapıyorlar bilemiyorum. Belki akustiğini daha çok beğeniyorlardır. Zira en üst katta çıplak zemine düşen bir iğnenin gürültüsü, yankılanarak apartman girişine kadar yayılıp, son noktada dev bir kristal vazonun 10 metreden yere düşüp kırılması efekti yapabiliyor! Bir iç mimarın duygu ve düşüncelerini matkapla ifade etme sesini varın siz düşünün!

Hangi dakika uyandınız?
Gününe göre matkap sesini rüyama dahil edip 'inşa edilmekte olan bir binanın yanında ilkokul arkadaşım Meral ve hikaye icabı meğer onun kardeşleri olan bizim setin ışıkçılarıyla voleybol oynayabiliyorum'! Ancak bazen gürültü rüyaya uydurulamıyor ve sinir içinde yataktan fırlıyorum. Öğrendiklerime göre bu 'yataktan fırlama ve bütün gün her an adam öldürebilirmiş gibi dolaşma' anının tek müsebbibi apartmandaki sanatsal ortam değil! Kaç saat uyuduğunuzdan daha mühim olan bir mevzu var: Uykunuzun hangi dakikasında uyandırıldığınız! Hatta hayati önem taşıyor! Uzmanlar uykuyu beş aşamaya ayırıyor:

Birinci aşama: Beyniniz kaslarınıza 'gevşeee' komutu veriyor. Kalbiniz daha yavaş atmaya başlıyor, vücut sıcaklığı düşüyor. 'Uyuyan insanın üzerine kar yağar' atasözündeki gibi bir battaniye ihtiyacı içindesiniz.

İkinci aşama: Biraz sonra bu aşamaya geçiyorsunuz. En küçük seste hemen uyanabileceğiniz hafif bir uyku.

Üçüncü aşama: Daha derin bir uykuya geçtiniz. Kan basıncınız daha da düştü. Vücudunuz ortam ısısına duyarlı değil, oda ısınıp soğuduğunda hissetmiyorsunuz. Bu noktada uyandırılmanız daha zor. Bazı insanların uykusunda konuşup yürüdüğü aşama bu aşama!

Dördürcü aşama: Daha da derin bir uykudasınız. Bu aşamada uyanmanız zor. Uyansanız bile birkaç dakika sersemlik olacaktır.

REM aşaması: REM (Rapid Eye Movement-Hızlı Göz Hareketleri) aşamasında, vücudunuzdaki bütün kaslar gevşemiş de olsa göz kapaklarınızın altında gözleriniz sürekli oraya buraya hareket etmektedir. Kalbiniz daha hızlı atar, nefes alıp vermeniz düzenli değildir. İşte bu aşama ilkokul arkadaşı ve ışıkçılarla voleybol oynanan, yani rüya görülen aşama! Bu noktada uyandırıldığınızda biraz keyifsiz oluyor ve genellikle gördüğünüz rüyayı hatırlıyorsunuz! Her gece; 2-3-4'üncü aşamaları ve REM aşamasını arka arkaya her 90 dakikada bir tekrarlıyorsunuz! 8 saatlik bir uykuda, ortalama erişkin, bu aşamalı 90 dakikalık uyku dönemlerinden 4-5 tanesini tamamlıyor! Eğer uykunuzun dördürcü veya Rem aşamasında sarsılarak uyandırılırsanız, "Sekiz saat uyudum, yetmedi" tabir ettiğimiz durum oluşuyor! "Uykumun en tatlı yerinde uyandım, ayılamadım" diye şikayet ediyorsunuz. Hatta belki tansiyonunuz gün boyu yüksek oluyor, çarpıntı tutuyor, çabuk yoruluyor, çabuk acıkıyorsunuz! Halbuki, mesela o andan 40 dakika önce veya 15 dakika sonra uyandırılsanız, bütün gün zıplaya hoplaya, bir neşe pınarı gibi gezeceksiniz!

Parası neyse alacağım!
Artık bu amaca uygun saatler de satılıyor internette. Uyku devrelerinizi hesaplayan saatler, mesela 08.30'da uyanmanız gerekiyor da uyanmaya uygun vücutsal saatiniz onbeş dakika öncesi veya on dakika sonrasıysa, o saatte çalarak uyandırıyorlar sizi! Bu saatlerden almayı düşünmüyorum. Biyolojik saatime güveniyorum! Saat çaldıysa ben de gözümü açmadan tepesine vurduysam, belli ki REM aşamasındayım! Ne yazık ki apartmandaki sanatsal ve matkapsal faaliyetler dördürcü aşama, REM falan tanımıyor! Onları uygun zamanda durdurup başlatacak bir saat varsa, parası neyse verip alacağım!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İmkansız aşkların kovboyları...   / 01-04-2006
 Körolası cemre!   / 25-03-2006
 Az uyku uyuyanlar 'Somnoreksiya' tehdidinde!   / 18-03-2006
 Nişantaşı'nın dilencisi bir başka!   / 25-02-2006
 Satış elemanlarının kralıymış Nahit Bey!   / 18-02-2006
 Kim "kahraman" kim "önemli"?   / 11-02-2006
 Kurallara uyanlar ve oralı olmayanlar   / 04-02-2006
 Şu çılgın Türkler'in istilası!   / 21-01-2006
 'Tahinci Şifresi'nin gizli mesajı!   / 24-12-2005
 Bilgisayar adamı öldürür mü?   / 17-12-2005
GÜLSE BİRSEL
'Uykunun en tatlı yeri' varmış gerçekten!
İstanbul'un en...
REHA MUHTAR
Saloon, Bistro 33 ve Buz...
Kadıköy mekânlarını...
AYŞE TÜTER
Kikirdekli çorba
Kuru soğanı ince ince doğrayıp, yağda...
M. Ali'nin eski sevgilisi olacak
M. Ali'nin eski sevgilisi olacak
Amerika'da Türkiye'den daha çok tanınan genç oyuncu Didem Erol; David...
Müzik dahileri bu yarışmada keşfedilecek
Müzik dahileri bu yarışmada keşfedilecek
Türkiye'nin en iyi amatör müzik dahilerinin belirlendiği Miller Music...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.