kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

İran gol atıyor

Geçenlerde İran büyükelçiliğinde yemekteydik. Belli ki elçilik, vakt-i zamanında, büyük avizeler, mermer holler, geniş teraslarıyla erken dönem cumhuriyet mimarisinin ihtişamını yansıtmak için tasarlanmış. Ancak 1979 devrimi sonrasında İran rejiminin yaşadığı izolasyonla, o ihtişam duygusu yerini loş, hafif sıkıntılı ve kasvetli bambaşka bir mekana bırakmış.
Sizi karşılayan Humeyni büstü ve devrimin diğer sembolleri, buranın yalnızca diplomatik bir üs değil aynı zamanda ideolojik bir kale olduğunu da hatırlatıyor. İslami yönetim anlayışı, sakallı kravatsız diplomatlardan duvar resimlerine kadar her şeye damgasını vurmuş.
Ancak bugün mollaların yönetiminde olmasına karşın, İran'ın köklü devlet kültür ve geleneğini göz ardı etmek mümkün değil. Ankara'daki İran elçiliğinde Tahran'ın nükleer baş müzakerecisi ve Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Larijani onuruna verilen yemekte de ister istemez bunlar geliyor insanın aklına.
İran, yalnız Türkiye değil tüm dünyada ciddi bir "halkla ilişkiler" atağında. Bir yandan Mahmut Ahmedinecad, George Bush'a mektup yazıyor; diğer yandan tüm dünyadaki elçileri, kapı kapı dolaşıp nükleer konuda taraftar toplamaya çalışıyor.
Türkiye'de ise, Dışişleri ve hükümetin çekingen tutumuna rağmen, Tahran'ın sistematik halkla ilişkiler kampanyası, belli ölçüde başarılı. Buradaki elçilikleri harıl harıl nükleer konuda temaslarda bulunuyor. ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına yönelik aktif bir çabası görünmezken, İran PKK'ya yönelik operasyon yapıyor. Yakaladıkları PKK'lıları davul zurnayla Türkiye'ye teslim ediyorlar. Herkesin TSK'nın bahar operasyonuna odaklandığı bir noktada Kandil kampını bombalayıp Türk medyasında yerlerini alıyorlar.
Ve en son olarak da Ankara'ya gelen Larijani, "Amerikalı komutanlar PKK'yla görüşüyor" bombasını ortaya atıyor. Her ne kadar Başbakan, Dışişleri ve Larijani'nin buradaki muadili Milli Güvenlik Kurulu'nda böyle bir bilgi olmasa da (yetkililer İranlıların da bu konuda Türk makamlarına hiçbir delil sunmadığını söylüyor), bu iddia kamuoyunu yönlendirmek açısından etkili. İran, Türkiye stadında ABD'ye gol atıyor.
Bu tezimi anlattığım üst düzey bir yetkili "Tam öyle sayılmaz. Kamuoyunu manipüle etmeleri önemli değil. Buradaki yönetim nezdinde herhangi bir inandırıcılıkları yok. Medya dışında hükümette kimse ciddiye almadı bu iddiaları. Belli ki bizimle Amerika arasında bir gerginlik yaratmaya çalışıyorlar ama faydası olmadı" diyor.
Gerçekten de Ankara, İran'ın bu yoğun ilgisine rağmen Tahran'la dayanışmaya yanaşmıyor. Hamas ziyaretinde düştüğü hataya düşmek istemeyen hükümet, bu kez Laricani daveti ve İranlı yetkiliye ne mesajlar verileceği konusunda ABD ve Avrupa'yla sıkı bir işbirliği içinde oldu. Sert mesajlar verildi. Hükümet, İran'ın "PKK'ya karşı İran-Irak-Suriye arasında üçlü güvenlik mekanizması kuralım" teklifini kabul etmeye yanaşmıyor. Ankara, İran'ın Türkiye üzerinden ABD'yle dalaşmasına izin vermemeye kararlı.
Ancak kamuoyu ayrı mesele. Tahran'ın nükleer konularda başlattığı halkla ilişkiler atağında mesafe kaydetmesi zor değil. Biz yine o geceye dönelim Elçilikteki yemek. Larijani'nin masasında AKP grup başkanvekillerinden Eyüp Fatsa, milletvekili İrfan Gündüz ve Cengiz Çandar. Biraz ötede Fehmi Koru, AKP'li Mahmut Koçak, MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç ve tüm büyük gazetelerin Ankara temsilcileri. Ümit Özdağ, Sedat Laçiner, Hüseyin Bağcı gibi ulusal tandanslı akademisyenler ile Saadet Partisi, DYP ve MHP'den üst düzey isimler...
Tüm bunların amacı ne derseniz, "İran büyük devlet, ne yaptığını biliyor" derim. İranlılar, dünya kamuoyunun kendilerinden hoşlanmadığını, ancak Amerikalıların da kolay kolay askeri bir operasyona gidemeyeceğini biliyor.
O zaman dertleri ne? Dertleri, Washington'u "diplomatik çaresizliğe" zorlayıp masaya oturmak. İran, adım adım ABD ile yüz yüze pazarlık için altyapı oluşturuyor. İşte Larijani gezisini de böyle okumak lazım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 ANA uçağındaki görüntü   / 07-05-2006
 İşte o notanın perde arkası   / 04-05-2006
 Rice gezisinin şifreleri   / 02-05-2006
 Demirel: Meydanları özlüyorum   / 30-04-2006
 Arınç kime konuştu?   / 25-04-2006
 Rice, 'Geleceğe bakalım' diyecek   / 22-04-2006
 "Çok yıprandım"   / 18-04-2006
 Gençliğin yükü üzerimize binmeden...   / 16-04-2006
 Fıkıh ilmine olan ilgi   / 13-04-2006
 "Ağlamayacağım. Siz de ağlamayın"   / 11-04-2006
MAHMUT ÖVÜR
Ahmet Özal siyasete dönüyor!
Turgut Özal'ın hâlâ...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
İran gol atıyor
Geçenlerde İran büyükelçiliğinde...
YAVUZ DONAT
Vizyon sorunu
Akdeniz Üniversitesi'nde "9 Mayıs...
Boşanmak için fotoğraflı düello
Sosyetenin diş hekimi Doç. Dr. Ata Anıl ile eşi Esra Anıl, karşılıklı...
Tiyatroya sansür
Trabzon'daki bir festivale katılan Rumen ekibinin oyununda çıplak...
AKP'li Ürün eşini hem aldatmış hem dövmüş
AKP'li Ürün eşini hem aldatmış hem dövmüş
Eski Konya Belediye Başkanı AKP Konya Milletvekili Halil Ürün'ün eşi,...
Demirel: Hata bizim baraj temeli atılsın
Demirel: Hata bizim baraj temeli atılsın
Kayıp işadamı Kemal Uzan'ın ilk kez ortaya çıkan günlüklerinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu