Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Zeytinli açma MALZEMELER * 2 çorba kaşığı şeker * 1 çay bardağı sıvıyağ * 40 gram maya * 100 gram margarin * Biraz su * 1 yumurta sarısı * 4 çorba kaşığı zeytin ezmesi * Aldığı kadar un, tuz Mayayı 1 su bardağı ılık suda eritin. İçine şeker koyup, 5 dakika bekletin. Hamur yoğurma kabına sıvıyağ, maya, tuz ve aldığı kadar unu ekleyih, yapışmayacak kıvamda hamur yapın. Üzerini nemli bir bez ile örtüp, hamur iki kat büyüyene kadar bekletin. Limon büyüklüğünde parçalar kopartıp, tezgahta çay tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine margarin sürün. Rulo biçiminde sarın. Rulonun ucunu sabit tutup, diğer ucu aynı yönde çevirin. Tepsiye iki parmak aralıklarla dizin. 30 dakika tepside bekletip, üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırına verin. 15 dakika sonra ısıyı 180 dereceye çıkarıp, kızarıncaya kadar pişirin. Üzerine çörek otu serpebilirsiniz.
Otlu spagetti MALZEMELER * 300 gr. spagetti * 2 çorba kaşığı taze mercanköşk * 2 çorba kaşığı maydanoz (yaprak) * 2 çorba kaşığı sirke * 2 çorba kaşığı kırmızı şarap * 2 çorba kaşığı portakal suyu * 3 diş sarmısak (ince halka kesilmiş) * 1 çorba kaşığı zeytinyağı * Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda) Makarnayı tuzlu, kaynar bol suda istediğiniz kıvamda pişirip, süzün. Mercanköşk, maydanoz, sirke, kırmızı şarap, portakal suyu, sarmısak, zeytinyağı, tuz ve karabiberi harmanlayın ve kaynama noktasına kadar ısıtın. Kaynama noktasına gelince ateşten alın ve 5 dakika dinlendirin. Hazırladığınız sosu makarnanın üzerine gezdirip harmanlayın ve sıcak olarak servis yapın.
Meyveli kıtır tatlı MALZEMELER * 1 kg. kayısı (ikiye bölünmüş) 500 gr. elma (dilimlenmiş) * 2 çorba kaşığı esmer şeker * 1/2 çay kaşığı tarçın * 1 su bardağı yulaf ezmesi * 1 çorba kaşığı hindistancevizi * 125 gr. tereyağı nn 2 çorba kaşığı bal Kayısı, elma, esmer şeker ve tarçını iyice harmanlayın ve bir fırın kabına yayın. Yulaf ezmesi, hindistancevizi, tereyağı ve balı iyice karıştırın, meyve karışımının üzerine noktalar halinde dağıtın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri altın sarısı renk alıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Not: Bu tatlıyı arzu ettiğiniz farklı meyveleri kombine ederek de yapabilirsiniz.
|