kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ramazan Özcan
Akıl sağlığı oylamasında skandal
Çelişkili oy veren Prof. Uludağ: Resmen kendi kaleme gol atmışım

Akıl sağlığı oylamasında skandal

Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu üyesi 2 profesör, bir cinayet failiyle ilgili önce "akıllı değil", sonra "akıllı" görüşü bildirdi. Skandalı SABAH ortaya çıkardı: İki profesör, ikinci oylamada yoktu!.

Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu, bir cinayet failinin akıl sağlığına ilişkin 2 farklı raporu tartışıp, 20'ye 25 oyla "akıl sağlığı yerinde" raporu verdi. Ancak daha önce "akıllı değil" diye oy kullanan 2 profesör, bu kez "akıllı" raporu vermiş görünüyordu. Skandalı, SABAH ortaya çıkardı: 2 profesörün aslında son oylamaya katılmadığı halde, oy kullanmı ş gibi gösterildiği iddia edildi. Prof. Seyfettin Uludağ, "Bu nasıl iş! Kendi kaleme gol atmışım" derken, Prof. Hamdi Özkara "Hatırlamıyorum" dedi. Söz konusu olay, Malatya Doğanyol'da, 17 yaşındaki Ramazan Özcan'ın "Adam öldürmeye teşebbüs" suçundan yargılanması sırasında gelişti. Özcan, 31 Mart 2003'te babası na küfür ettiği gerekçesiyle, evinden getirdiği ruhsatsız av tüfeğiyle Osman İzgi'ye yakın mesafeden 2 el ateş ederek, yaralamıştı. Özcan önce kaçmış, daha sonra polise teslim olmuş, savcılıkta da suçunu itiraf etmişti. Yargılamayı yapan Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla, Özcan psikolojik rahatsızlıkları olduğu gerekçesiyle Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinde tedavi gördü. Her iki hastanenin teşhisi de aynı yöndeydi: "Psikotik bozukluk, manik epizod, bipolar bozukluk, hipomani."

BU NASIL ÇELİŞKİ
Yargılama sonunda 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Özcan'ın Avukatı Arif Yıldız, müvekillininin akıl hastası olup olmadığının incelenmesi ve akıl hastası olması halinde hapis cezasının infaz edilmemesi talebiyle Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasını talep etti. Mahkeme talebi yerinde gördü. Adli Tıp Gözlem ve İhtisas Dairesi, 26 Ağustos 2005'te muayene edilen Özcan hakkında "suç tarihinde akıl sağlığı yerinde" görüşüyle, dosyayı 6. İhtisas Kurulu'na gönderdi. Ancak Kurul, Özcan'ın dosya ve raporlarını inceledikten sonra "Akıl hastası" olduğu ve "hapis cezası çekemeyeceği" yönünde raporu verdi. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi raporlararasındaki çelişkinin giderilmesi dosyayı, son kararın verileceği Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderdi. Dosya, 16 Mart 2006'da kurul gündemine geldi. 45 kişilik Genel Kurul toplam 23 dosya içinde, 21'nci sırada olan Özcan'ın dosyası hakkında şu karara vardı: 20'ye karşı 25 üyenin oyuyla Özcan akıl hastası değil. Genel Kurul'un kararı Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi ve mahkeme, Özcan hakkındaki hapis cezasının infazına karar verdi. İşte bu oylamada yaşanan skandalı SABAH ortaya çıkardı. 6. İhtisas Kurulu'nun üyeleri olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Seyfettin Uludağ ile Prof. Dr. Hamdi Özkara, önce "akıl sağlığı yerinde değil" diye oy vermişler, Genel Kurul'daki oylamada ise "akıl sağlığı yerinde değil" diye imza atmışlardı. Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Keramettin Kurt başkanlığında Genel Kurul'da yapılan oylamada 2 profesörün tavrı, aslında Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'ne göre "meslekten geçici men cezası" gerektiren bir durumdu.

BAKANLIĞA DUYURU
Skandalı SABAH muhabirinden öğrenen Özcan'ın avukatı Arif Yıldız, Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak rapordaki çelişkili imzaları anlattı. Söz konusu çelişkinin düzeltilmemesi durumunda Adalet Bakanlı ğı'na başvuracaklarını belirten Yıldız dilekçesinde şöyle dedi: "Rapor hazırlanırken, yeterli inceleme yapılmadığı, gerekli özen ve dikkatin gösterilmediği açıkça görülmüştür. Eğer Prof. Seyfettin Uludağ ile Prof. Hamdi Özkara dosyaya incelemeden imza attı ise, bizde diğer imza sahiplerinin de incelemeden imza atmış olabileceği kanaati uyandırmıştır."

BAŞKAN: DEĞİŞEBİLİR
ATK Başkanı Keramettin Kurt, "Kan ya da DNA gibi somut örnekler üzerinde yapılan bir tespit olmadığı için bu tür psikolojik vakalarda ikinci testlerde yeni sonuçlar elde edilebilir. Sonuçta bu bir psikolojik vakadır. Ayrıca hiçbir uzman incelemesini yapmadı ğı vakanın altına da imzasını atmaz" dedi.

ZÜLFİKÂR ALİ AYDIN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Arslan tekrar cezaevinde
 FT: Türkiye'nin AB süreci durabilir
 Hakkari'de çatışma: 2 şehit
 Dink kararına kısmi itiraz
 Savcı, hem iddianameyi hem de kendini savundu
 Çetin frekans pazarlığı
 Uydudan deprem verisi toplanacak
 Şanlıurfa'yı Adem ile Havva heyecanı sardı
 'Kilit adam'ın kilidi açılamadı
 İki polis şefine soruşturma
 Yasal, mali ve ahlaki açıdan kuşkulu bir durumum var mı?
 Çevre Günü'nde kot pantolon şoku!
 İnönü'ye bilimsel yaş günü
 Kütüphaneyi mescide çevirdiler
 Geçen için kader günü
 Polis panzeri devrildi: 1 şehit
 Şehit olurken annesi arıyordu
 Kapıkule'de tutuklu kalmadı
YILMAZ ÖZDİL
Bana mı sordun kemiğini eritirken?
Borç, 248 milyar...
ERGUN BABAHAN
PKK deyince akan sular durur elbette
Kirli bir savaş...
MEHMET BARLAS
Yatağın altındaki timsah ya bir paranoya değilse?
Pazar...
UMUR TALU
Zihin açıklığı
Sırayla gideyim.
Öncelikle Başbakan,...
FATİH ALTAYLI
Çetelerin bahanesi hep PKK
Bazı okurlarımız, Sabah...
ERDAL ŞAFAK
Sağ-sol farkı
Baykal'ın "Demokratik...
Bağdat'taki morgda bir ayda ceset rekoru kırıldı: 1398
Mayıs ayı, Irak'taki en kanlı saldırılara sahne oldu. Hükümet...
Irkçı karşıtı Türk timi
Artan ırkçı saldırılar ve Yahudi düşmanlığına karşı Almanya, Gençlik...
Bir yere gitmem
Bir yere gitmem
Dünya Kupası'nda vitrine çıkacak olan G.Saray'ın Hırvat yıldızı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu