kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 
Piyasalar için en kritik 2 eşik
Şimdiye kadarki en büyük yabancı çıkışı: 4 milyar dolar

Piyasalar için en kritik 2 eşik

27 Haziran'da FED'in faiz kararı, 3 Temmuz'da enflasyon ve IMF ile yeni önlemlerin devreye girecek olması, piyasaların önündeki en önemli eşikler. İç eşik, dış eşik, önlem derken piyasalar ve ekonomi son yılların en sıcak yazına doğru ilerliyor. Yapısı gereği bu yaz piyasalar ciddi sürprizler yapabilir.

Mayısla birlikte yurtiçinde ortaya çıkan siyasi ve ekonomik riskler yanında küresel piyasalardaki bozulmanın etkisiyle finansal piyasalar büyük çalkantı yaşadı. Bunun ekonomide ne gibi sonuçlar yaratacağı ve bu sonuçlara karşı ne gibi önlemler alınacağı önümüzdeki bir aylık sürede netleşebilecek. Bu belirlemeye yaparken siyasi gelişmeleri hariç tutuyoruz.
İç siyasi ve ekonomik nedenler yanında piyasaları kötüleştiren ana nedenlerden biri, dış piyasalarda yaşananların küresel paranın yönünü gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere yöneltmesiydi. Bu olgu en çok Türkiye piyasaları için çalıştı ve mayıs ayında 3.86 milyar dolarlık yabancı satışı gerçekleşti. Ancak geride halâ 50 milyar dolarlık yabancı portföyü var. Yani Türkiye'den çıkmaya devam ederlerse benzer negatif ektileri yaşayabiliriz. Nitekim haziran ayında yabancıların borsa payında 1 puanlık daha azalma meydana gelmesi, yabancı satışlarının sürdüğüne işaret ediyor. Eğer çıkışları durur, hatta yeniden gelmeye başlarlarsa da, bunun olumlu etkilerini piyasalarda görürüz. Tıpkı geçmiş dönemde olduğu gibi.

27 Haziran'ın önemi
Bu açıdan görünür gelecekte küresel piyasalar için de, Türkiye için de, en önemli test kaynağı ABD Merkez Bankası'nın 27-28 Haziran'da faiz kararı olacak. FED'in faiz artırım ihtimali yüksek. Vadeli işlemler de buna yüzde 80 oranında ihtimal veriliyor. Her ne kadar önceden fiyatlanmış olsa bile, faizin çeyrek puan daha artması paranın yönünü daha fazla ABD'ye doğru çevirebilir. FED, faizleri yüzde 1'den yüzde 5'e düzenli bir şekilde artırırken yüzde 4.5'e gelinceye kadar sanki pek bir şey hissedilmedi. Ancak yüzde 4.5 ve sonrasındaki faiz artırımları ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerini artırarak küresel piyasaları çok etkiledi. ABD faizleri daha yukarılara çıktıkça bu etki daha da derinleşebilir. Hatta faiz artırım kervanına, geçen hafta Türkiye gibi, başka ülkelerin katılmasını beraberinde getirebilir. ABD'nin faizi haziran sonunda çeyrek puanlık yükseltmesinin ardından faiz artışına ara verdiğini açıklaması halinde, yaz aylarında çıkacak veriler önemli olacak. Bu açıklamayı yapmaması ise piyasaları ağustosta faiz artırımına hazırlayacak.
Şimdilik düşük bir ihtimalle de olsa, FED'in 27 Haziran'daki toplantıda büyük sürpriz yaparak faiz artırmaması da mümkün. Bu durumda geçici bir süreyle hem küresel piyasalarda bonodan hisse senedine ve hatta metal fiyatlarına kadar yeni bir yükselme dalgası olur, hem de Türkiye bundan olumlu etkilenebilir. Bu durumda yaz aylarında piyasaların stresi bir ölçüde azalabilir. Kâr realizasyonu yapmak isteyenlere de iyi bir fırsat doğmuş olur.

3 Temmuz'un önemi
Türkiye'de ise kötüleşmeye karşı Merkez Bankası faiz artırmaya başladı. Gerekirse dövize müdahale edeceğini de açıkladı. 20 Haziran'da yapacağı Para Politikası Kurulu da piyasaları etkilebilir. Kurul 7 Haziran'da aldığı faiz kararını destekleyecek başka önlemler gündeme getirebilir, söylemi ile etkili olma yoluna gidebilir.
Ama asıl test 3 Temmuz'da açıklanacak haziran ayı enflasyonu olacak. Çünkü talep baskısının kısmen azalması yanında mayıs ayında yüzde 20'lik kur artışının enflasyona yansımaya başlamasıyla çıkacak rakamlar önemli olacak. Geçen yılki haziran rakamı yüzde 0.10 gibi çok düşük düzeyde. Bu açıdan enflasyonda yeniden çift haneli rakamları görmemiz çok yüksek olasılık. Böylece yüzde 8.5 olan yıl ortası enflasyon üst sınırı aşılacağından, niyet mektuplarının gereği IMF otomotikman devreye girecek. Zaten IMF de, 3. ve 4. gözden geçirmeleri onaylamayı, 3 Temmuz'da açıklanacak yarı yıl enflasyonunu görmek ve gerekli önlemleri aldırmayı sağlamak amacıyla temmuz ortasına bırakmıştı.

Sürpriz nerede?
Böylece ekonomide bir haftada iki önemli eşik aşılırken, önümüzdeki haftalarda olumsuzluğa karşı önlemler de alınmak durumunda kalınacak.
İç eşik, dış eşik, önlem derken piyasalar ve ekonomi açısından son yılların en sıcak yazına doğru gidiyoruz. Piyasalar ciddi sürprizler yapmaya aday. Çoğu şey belli olsa da.
Bu da piyasaların yapısından ve işleyişinden kaynaklanıyor.
Acaba bu yazın sürprizi nerede?

Sonuç
"Bütün yanıtları bildiğin anda bütün soruları değiştirirler"
Howard

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tasarruf sahibinin durumunu gözden geçirme zamanı   / 09-06-2006
 Faizle ilk adım atıldı, şimdi hükümetin desteği belirleyici   / 08-06-2006
 Ne kadar enflasyon ve risk artışı, o kadar faiz artışı   / 07-06-2006
 Haziranın kaderini yabancı ile Ankara'nın tavrı belirler   / 06-06-2006
 Faiz yetmez kontra şok gerekli   / 05-06-2006
 Yeni ekonomik paket ve seçim yanında 3. yol var mı?   / 30-05-2006
 Mayıs-haziran enflasyonu neden en kritik veri?   / 29-05-2006
 Seçimin en iyisi en erken yapılandır   / 26-05-2006
 İşler iyiyse kur düşer, kötüyse çıkar   / 25-05-2006
 Borsanın çıkışında da çöküşünde de yabancı başrolde   / 24-05-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Piyasalar için en kritik 2 eşik
27 Haziran'da FED'in...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
'Bürokrasi, Şener, bütçe' denklemi
İşler biraz sıkıntılı...
Güzel bir gelecek için ter döktüler
800 bini aşkın öğrenci, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı...
İngiliz futbolcu eşleri 540 bin YTL harcadı
Sunday Times, İngiliz milli takımı oyuncularının eşlerinin bir günde...
Profesör kocamdan 35 yıl dayak yedim
Profesör kocamdan 35 yıl dayak yedim
Bugünkü hikâye 58 yaşındaki bir kadının kendi kimliğini bulma çabası.
"Selahattin'in kemiklerini kırıp, işkence yaptılar"
Kızıltepe'de Selahattin Aksu ve kızının öldürülmesi olayında tüyler...
IMKB
E: 34.803 D:% -1,52
DOLAR
S: 1,537 D:% -1,190
EURO
S: 1,948 D:% -1,193
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu