kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
Tel:
NULL
Fax:
NULL
 

Rota

Türkiye imtiyazlı üyelerinden birisi olduğu dünya sisteminin yeniden yapılanışında önemli bir rol oynayabilecek bir ülke. Hal böyleyken Türkiye kamuoyu ve onu oluşturanların geniş bir kesimi, dünyayı vehimler ve hurafeler perdesi arkasından okumakta ısrar ediyor. Kendi objektif koşullarının farkında değilmişçesine tepkiler üreterek çıkarlarını zedeliyor.
Siyaset sınıfı ise iç politikada makulü aramamakta inat ederek kendi bindiği dalı kesiyor. Bu bileşim doğal olarak Türkiye'nin elini zayıflatıyor. Ülkenin bu zaafı, elindeki stratejik hamle alanını, özellikle de ABD ile ilişkiler bir türlü rayına oturtulamadığı için, daraltıyor .
Bush yönetimi sonsuz kibirle giriştiği Irak Savaşı gibi bir stratejik günahı işleyerek kuşkusuz Amerikan gücünde büyük bir erimenin önünü açtı . Elindeki sopayla dünyaya düzen vermek isteyen ABD, terörle savaş adı altında sorumlusu olduğu insan hakları ihlalleri, hukuksuzluk, katliamlar nedeniyle ahlaki otoritesini büyük ölçüde kaybetti.
Tam da bu nedenle Amerikan başkentinde yerleşik seçkinlerin Bush döneminin hasarını onarma çalışmaları da başladı. Irak Savaşı'ndan önceye geri dönülemeyeceğine göre de bu onarım işine eldeki verilerle başlanacak. Bu nedenle de ABD dış politikası kendi gücünün sınırlarını daha iyi idrak eden ve birlikte yapmaya ağırlık veren bir yaklaşıma doğru değişiyor.

ABD'de
ipler kimin elinde
Irak Savaşı nedeniyle ciddi şekilde sarsılan Türkiye-ABD ilişkilerinde de bu nedenle bir düzelme eğilimi var. Türkiye'yi kazanma yanlısı bir ekibin ikili ilişkilerde dizginleri ele almış olması Ankara'nın da işini kolaylaştırıyor. Üstelik önümüzdeki dönemde bu ilişkilerin hangi temellerde yükselebileceği konusunda geçmişe göre daha gerçekçi bir değerlendirme de yapılmış olacak.
Irak'ta ABD'nin içinde bulunduğu zor durum, İran konusunda yaşanan sıkıntılar, Ankara ve Washington'u yeniden ortak çıkar zeminine çekecek koşulları oluşturdu. Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ve İran'ın nükleer silah üretmemesi gibi ortak hedefler halen gelişen diyaloğun zeminini oluşturuyor.
Enerji konularında ABD'nin ve AB'nin şekillenmekte olan yeni yaklaşımları da Türkiye'nin çevresinin önemini artırıyor. Daha önemlisi bu koşullarda ABD ile birlikte hareket edebilen Türkiye'nin bölgede daha özerk hareket edebilmesi imkanları da artacak.

Hükümete
düşen belli
Rusya'ya alternatif enerji hatlarının Türkiye'den geçmesi, Ceyhan'da enerji terminali oluşması gibi hedefler Türkiye'yi Batı ittifakı içinde ayrıcalıklı bir yere getirir. AB stratejik hareket edemediğinden ABD ile ilişkiler Türkiye açısından o konuda da etkili. Washington'un Kıbrıs konusunda atabileceği adımlar Türkiye-AB ilişkilerindeki kırılganlığı azaltabilir. Üstelik ABD artık Türkiye'deki demokrasinin kesintiye uğramasına da destek vermiyor.
Bu bağlamda cuma günkü Sabah gazetesinde özetlenen Council on Foreign Relations raporunun önsözünde kurumun başkanı Richard Haas'ın yazdıkları meselenin özünü açıklıyor. Haass "Ankara ile Washington arasındaki bağlarda bir kopmanın veya daha da kötüsü Türkiye'nin stratejik anlamda kıblesiz kalmasının sonuçlarının ciddi olacağını" vurguluyor.
Washington'un artık yalnızca seçkinlerle ilişki kurmasının yeterli olmayacağını, kamuoyunu da kazanmak gerektiğini vurgulayan raporun Kıbrıs ve PKK konularında, ilişkilerin yürütülmesi için kurulacak somut mekanizmalar hakkında önerileri var. Bu öneriler ciddiye alındığı taktirde Washington'un açılımları sürecek demektir. Bu durumda da hükümetin kamuoyunu da yanına çekecek şekilde bir stratejik rota düzenlemesini yapması gerekecektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kızlar ve gelinler   / 22-06-2006
 Karar   / 18-06-2006
 Gerilim   / 15-06-2006
 Zerkalı   / 11-06-2006
 Gevşeme   / 04-06-2006
 İşlek trafik   / 01-06-2006
 Bir hamle iki taş   / 28-05-2006
 Brüksel notları   / 25-05-2006
 Dik kuyruk   / 21-05-2006
 Düğmecilere mesajlar   / 18-05-2006
SOLİ ÖZEL
Rota
Türkiye imtiyazlı üyelerinden birisi olduğu dünya...
Alman Usulü
Alman Usulü
Favori gösterilmeyen Almanya, turnuva takımı olduğunu gösterdi.
Uzatmada Maxi farkı
Uzatmada Maxi farkı
6-0'lık Sırbistan galibiyetinin ardından göklere çıkarılan Arjantin,...
Silindir gibi ezeriz
Silindir gibi ezeriz
Milli Eğitim Bakanı Çelik, Ankara'da Demirel'in desteği ile başlayan...
Erdoğan'dan Yılmaz'a salvo
Başbakan Erdoğan, siyasete dönebileceğini açıklayan Mesut Yılmaz'a...
AKP kampında 'iki dakika' tartışması
Kundu'daki Green Palace Oteli'ndeki kampın ilk günü sıkıntılı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu