kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Ferda'nın dükkânı

Ferda balık malzemesi satar. Av malzemeside satarda, kalmayan avdan geçmiş günlerin nostaljisi sezon açılışında üç beş kutu fişekten öteye kendisine raflarda yer bulamaz. Dükkana herkes gelir ama tırıvırı soran ikinci adımı kapıdan içeri atamaz. Tırıvırı iç suların balık katilidir. Trolün hödük versiyonudur. Dükkanda germe ağda bulunmaz.
Kimi gün yerel market zinciri sahibi ile, kimi gün devlet ihalelerinin önemli yüklenicileriyle, ithalatçı mümessillerle, ilaç firması temsilcileri, Ankara çevresi çiftçileri, çoğunlukla büyük esnaf-küçük esnaf, YTL değer kazanmışsa, tüp gaz ucuzsa, emeklilerle karşılaşırsın.

Konu
kursa korkacaksın!
Burada paranın statünün önemi yoktur. Altı üstü herkes balıkçıdır. 15 metre kare dükkanda 3 sandalyeden birine oturabilmek ayrıcalıktır. Yaşa, deneyime, adam gibi adam olmaya hürmet edilir. Trilyon paran olsa erişilmez mevkiin olsa hava gazı. Ayakta kalırsın.
İşinden eşinden haylaz çocuklarından devletten alacağını tahsil edememekten, ederken fizibiliteyi bozacak sakalı atmaktan bunalan soluğu burada alır. Tahsilatını yapamadan çekinin vadesi gelene, siftah etmeden kepenk kapatana nöbetçi terapi merkezidir. Yarım saat Ferda'nın dükkanına kaçabildin mi günü, belki de haftayı kurtarırsın.
Havalandırmanın altındaki küçük televizyon açıkta ekonomi kanallarından birini gösteriyorsa vaziyet ciddidir. Sohbet av ve balıktan çok, kur ne olacağa dönmüşse gelecekten korkacaksın.
Hele uzak barajların ulaşılmaz balıklarından söz ediliyorsa anla ki elemanlar evi barkı terkedip Bağkur emekliliğiyle eldeki son parayı ikinci el kabinli kamyonete yada tüplü Lada'ya yatırmayı düşünüyordur.
Eski menkıbeler, zarftan çıkan taze fotoğraflar iyiye işarettir. İçeri giren merhaba demeden raftaki makinalara bakıyorsa, Ferda ile fısır fısır tezgahın altındaki mepsleri rapalaları konuşuyorlarsa misinanın kalitesi üzerinde uzlaşmazlık varsa paranı borsaya yatır. Çubuğunu tüttür.
Ferda balık malzemesi satar da balık tutmaktan anlar mı? Turna, tatlı su kefali, levrek avında canlı balık, solucan, hindi, tavuk ciğeri mutfak balıkçılarının işi olduğu için, meps, cleo, sasi, çekirge gibi suni yemler büyük önem taşır. Yeri bileceksin, yerini bileceksin, markayı bileceksin, yılın moda rengini bileceksin.

Taş
yerinde ağırdır
Ferda'nın balıktaki ilacı Bülent Torpil'dir. Daha beraber balığa gidilip de, hepimiz Ferda'ya yardım etsek de Bülent'in Ferda'yı dövmediği bir av görülmemiştir. Birisi bilgiyi stoklar, malzeme elinin altında bütün hafta bilenir. Bülent ise gider işinden fırsat buldukça mevkiide gizli gizli çalışır elini alıştırır, hangi saatte otun ne kadar uzağında balığın vurduğunu dener, misinanın inceliğini tespit eder tuttuğu balığın çoğunu da geri salar.
Alan Greenspan için de derler ki hayatın içinden geldi. Her gün 4 ekranda 40 veriyi izler, 5 kişi ile de telefonla konuşur. Ne hangi veriyi izlediğini biliriz, ne kimlerle görüştüğünü. Bu bizim Torpil'in gizli gizli Çerkeş'in Soğanlı'sında çalışmasına benzer.
Taş yerinde ağırdır. Amerikan ekonomisi gibi yapısallaşmasında uzun istikrarı sağlamış, her türlü verisi bol, ekonometriye gelir bir ekonomiden çıkan sonuçları evrenselleştirip teorize etmek sonrada Türkiye'ye uygulamaya kalkmak ancak mühendislik eğitimi almış ekonomist arkadaşların yetenek ve becerileriyle gerçekleştirilebilir. Eşiği, beşiği bunlar icad etmiştir. Söylediklerine çaresizlikten kendileri de inanırlar. Bizimki gibi bir ekonomide aktarım mekanizmalarınıda tartışırlar, peçeli enflasyon hedeflemesini de. Bu arkadaşlara göre, veri masajlamak ekonometriyi bilim dalı haline getirdiği için ileride masaj salonları ile ekonometri arasındaki benzerlik de bir pazar yazısına kurban gidecek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yüksek faiz, kısa vade, Banker Bilo'ya havale   / 07-07-2006
 Enflasyonu tahmin edemedim diye üzülmeyin   / 05-07-2006
 Çapa mı önemli, ip mi?   / 02-07-2006
 Fazi teoriyi bilir misiniz?   / 30-06-2006
 Kırçıllı keçiden kerteriz almak ve piyasanın referans noktası   / 26-06-2006
NURAN YILDIZ
Akademisyene köşe yazdırmak
Bu sayfada iletişime dair...
ŞÜKRÜ BİNAY
Ferda'nın dükkânı
Ferda balık malzemesi satar. Av...
Okan Bayülgen uslanmıyor
Çapkınlıklarıyla gündemden düşmeyen Okan Bayülgen önceki gece şarkıcı...
SABAH en iyi Türk ekibi oldu
Akdeniz'in en büyük yelken yarışında Türk yelkencilerin yer aldığı...
Arsa Ofer'e satıldı kat sınırı 12'ye çıktı
Arsa Ofer'e satıldı kat sınırı 12'ye çıktı
Kuşadası'nda, Ofer-Kutman ortaklığı tarafından satın alınan...
Orada bir üniversite var, yurtdışında
Orada bir üniversite var, yurtdışında
ÖSS'de istediği bölüme giremeyenler için yurtdışı eğitim seçeneği de...
IMKB
E: 36.202 D:% 1,41
DOLAR
S: 1,572 D:% 0,448
EURO
S: 2,011 D:% 0,752
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu