kapat
   
07 Ağustos 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Yaz iyimserliği son virajında
Temmuzda ters dalga

Yaz iyimserliği son virajında

*Piyasalardaki pozitif eğilimin aşması gereken iki testten biri temmuz enflasyonuydu. Beklenenden yüksek çıkan enflasyon verileri yeni faiz artırımlarının yolunu açtı
*Küresel piyasaların asıl yönünü 8 Ağustos'ta FED'in vereceği faiz kararı belirleyecek. ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına ara vermesi iyimserliğin dozunu artırabilir

Finansal piyasalarda temmuz ayının son haftasında başlayan iyileşmenin kısa vadede önünde aşması gereken iki test vardı. Bunlardan biri temmuz ayı enflasyonuydu. Diğeri de ABD Merkez Bankası FED'in 8 Ağustos'ta faiz artırıp artırmayacağı...
Yurt içinde açıklanan son veri para politikasının daha sıkılaştırmasının yani faiz artışının yolunu açarken ABD'de faiz artışı ihtimalini zayıflattı. Piyasalara bir anlamda içeriden olmasa dışarıdan güç alarak pozitif eğilimi devam ettirme fırsatı çıktı. Bu açıdan 8 Ağustos'taki FED'in faiz kararı kritik öneme sahip.

Türkiye'den olumsuz haber
Geçen perşembe açıklanan enflasyon verileri piyasadaki beklentilerin üzerinde çıktı. Bu nedenle piyasalarda başlamış olan iyimserliğin dozunu artırma yerine düşürücü etkiye sahip. Çünkü enflasyonu sadece döviz kurlarının artırmadığı çıktı ortaya. Bu yıl taze meyve fiyatlarının yüksek seyrettiğini ve yılın yedi aylık döneminde yüzde 52 düzeyinde arttığını Merkez Bankası belirlemiş durumda.
Bunun yanı sıra mobilya, beyaz eşya, dayanıklı tüketim gibi ev eşyası grubunu oluşturan kalem de yüzde 2.82 artmış. Her ne kadar Merkez Bankası bunu döviz kurunun gecikmeli artışı diye yorumlasa da, yurtiçi talep artışının etkisini buna eklemek gerekiyor.
Gerçi, Merkez Bankası 'fiyat ayarlamalarının önemli bir bölümünün tamamlandığından' ağustos ayından itibaren kurun enflasyon üzerindeki etkisinin azalmasını bekliyor. Ama son gelişmelerle görüldü ki yurtiçi talep canlı ve beklendiği gibi de hemen yavaşlamayabilir.

Faiz artırılabilir
Bu durumda para politikasında sıkışılaştırmaya gitme gereği oraya çıkabilir. Yani son enflasyon verisinin Merkez Bankası'na 24 Ağustos'taki toplantısında faizi bir basamak daha yükseltme baskısı yaptığını söyleyebiliriz. Bu da Türkiye finansal piyasalarının en azından faiz yönünden aşırı bir iyimserliğe kapılmasını önleyebilir. Faizde önce sert düşüşlerin ardından yükselişlerin önüne geçebilir. Merkez Bankası'nın faiz artırma ihtimalinin güçlenmesi faizde iyimserliğe parelel bir dalgalanmanın önüne geçebilir.
Ama ayın zamanda faizin yüksek kalmasını sağlayarak yurda daha fazla sermaye ve dolayısıyla döviz girmesine de yol açabilir. Bu da kurları daha fazla aşağı bastırabilir. Aynı ölçüde faizleri düşürmediği için kurfaiz makası iyice açılabilir.

ABD'den olumlu haber
Yurt içindeki test piyasalar açısından iyi geçmezken bunun olumsuz etkisini ABD'den gelen haberler törpüledi. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam artışı 142 bin beklenirken 113 bin, işsizlik oranı da yüzde 4.6 tahmin edilirken yüzde 4.8 geldi.
İstihdam verileri ABD ekonomisinin soğumaya başladığı yönünde işaretlerden birini verdi. FED'in faiz kararından önceki en önemli veri özelliğini taşıyan istihdam rakamları, önceki haftaki milli gelir verileri ile birlikte yorumlanırsa faiz artırma ihtimali zayıflıyor. En azından faiz kararındaki üç önemli veriden ikisi artık artırmama yönünde sinyaller gönderiyor.
Faiz artırmada en önemli veri olan enflasyondan ise karışık sinyaller gelmeye devam ediyor. O da vadeli piyasalara aynen bu şekilde yansımış durumda. Bir süre önce FED'in faiz artırımına gitme ihtimalini yüzde 60'ın üzerinde gören vadeli borsalar şimdi bunu yüzde 30'a düşürdü. Yani faiz artırımı ihtimali zayıfladı.

Satış fırsatı mı?
Faiz artışının durması küresel piyasalara doğru yolda gittiklerinin FED tarafından da teyit edildiği anlamına gelecek. Bu durumda küresel risk alma iştahı ile iyimserliğin de dozu artabilecek. Küresel piyasalardaki iyimser gelişmelerin kesilmeden daha uzun vadeye yayılması söz konusu olabilecek. Bundan Türkiye ve gelişmekte olan piyasalar pozitif etkilenecek. Faiz artırımı ise bunun tersi gelişmeleri gündeme getirebilecek. FED'in vereceği kararla yaz ortasında ortaya çıkan küresel iyimserlik sürerse, bu durumda ağustos ayı, gelecek sonbahar ve kış aylarını riskli görenlere iyi bir satış fırsatı da verebilir.

Sonuç
"Aynalar asıl görüntüleri vermeden önce, biraz ipucu vermeli"
Jean Cocteau

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rizeli Çinliyle baş edemiyor   / 05-08-2006
 Karadenizli'nin borsası fındık   / 04-08-2006
 Fındıkta oyun fiyat üzerine   / 03-08-2006
 Fındıktaki darboğaz   / 02-08-2006
 En büyük destek Başbakan'ın 'fındığın arkasındayız' sözü olur   / 01-08-2006
 Tahminin biri dağda biri bağda   / 31-07-2006
 Kış ortasında yaz güneşi   / 28-07-2006
 Ekonominin %7.4 büyüdüğü yılda sanayinin büyükleri kötü bir yıl yaşadı   / 27-07-2006
 Faizler uzun süre yüksek kalır   / 26-07-2006
 Yeni düzen büyümeyi yerine kamu borçlanmasını destekliyor   / 25-07-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yaz iyimserliği son virajında
*Piyasalardaki pozitif...
UFUK SANDIK
Dans eden robot markayı ulaşılmaz yaptı
Citroen'in dans...
Beyoğlu'nda cemaat çetesi
Beyoğlu, uyuşturucu satışında İstanbul'un en önemli pazarı. Polise...
500 kapkaççı çocuk için, polis alarmda
İstanbul'da dün 38 dereceyi bulan hava sıcaklığı, son 4 yılın en...
Konyalı imam Türkmen ABD'de adalet arıyor
Konyalı imam Türkmen ABD'de adalet arıyor
11 Eylül saldırısından sonra FBI tarafından gözaltına alınan, işkence...
PKK'nın hava sahası oyunu
PKK'nın hava sahası oyunu
PKK/Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar'ın Almanya'dan Kuzey Irak'a...
IMKB
E: 36.160 D:% 2,54
DOLAR
S: 1,475 D:% -1,471
EURO
S: 1,896 D:% -1,018
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu