kapat
   
22 Ağustos 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

TMSF ile Türksat neden karşı karşıya geldi?

Bir kamu kurumu olan TMSF ile diğer bir kamu kurumu olan Türksat AŞ arasına kara kedi girdi. Nasıl olur demeyin, oldu bile. Bundan 8 yıl önce Türk Telekom henüz özelleşmemiş kamu kurumu niteliğinde sektöründe 'tekel'di. Modern iletişim için altyapı yatırımlarına ağırlık verme planları yapıyordu. Yeraltındaki klasik kablolar yerine, TV, her türlü bilgi, sayısal, geniş bant internet ve ses iletişimini sağlayabilecek fiberoptik kablolar döşemek istiyordu. O günkü yöneticiler uzun fizibilite çalışmaları yaptıktan sonra, kurumun yatırım harcaması yapmadan, bu yatırımları özel sektör firmalarına gelir paylaşımı biçiminde yaptırılmasını uygun gördü.
Türk Telekom'un altyapı yatırımları için Kablonet, Interaktif, Topaz ve Ultra, Aktif Kablo ve Kablo Tek firmaları kolları sıvadı ve Türk Telekom ile 10 yıllık sözleşme imzalayarak yatırımlara başladı . Türk Telekom ile bu özel firmalar arasında imzalanan sözleşmelere göre, tespit edilen bölgelerde bu dört firma altyapı yatırımı yapıp Telekom'a verecek; Telekom işleteceği bu yatırımlardan 10 yıl süre ile elde edeceği geliri firmalar ile paylaşacaktı. Sözleşmelerin 25'inci maddesine göre Türk Telekom'un tekel yetkisi kalkarsa bu altyapıları yapan şirketler lisans alarak işe devam edeceğini ve kalan süre için mahsuplaşma öngörülüyor.

Kablo TV, Telekom'dan ayrıldı
Buraya kadar herşey güzel. Ancak Telekom'un özelleştirmesi geldi çattı. Telekom'un satışına nihai izni veren Rekabet Kurulu haklı olarak dedi ki, "Türk Telekom hem ses iletişimini, hemde kablolu iletişimi birden yapamaz, sektörde hakim durum yaratılır. Kablo telefona rakiptir ." Ancak Türk Telekom'dan Kablo TV'yi ayırırsanız izin veririm. Bunun üzerine, TBMM' den alelacele bir yasa çıkarıldı ve Kablo TV, Türk Telekom'dan ayrılarak Türksat AŞ ye bağlandı. Kablo TV'yi Türksat'a bağlayan yasa net değil. Diyor ki; "Daha önce Türk Telekom'un işlettiği her türlü alt yapılar Türksat AŞ. tarafından işletilir." Bu durumda Türksat yöneticileri de kendilerine göre "Seninle Türk Telekom arasındaki sözleşme beni ilgilendirmez. Yasa bu altyapıları işletme hakkını bana vermiş" diyor.
Bir taraftan kablo altyapı yatırımlarını yapan şirketler, öte taraftan yasa ile bu altyapı yatırımlarını kendi kullanmak isteyen Türksat AŞ. Bu altyapı yatırımların sahibi kim?

TK uzlaştıramadı
Kablonet, Interaktif, Topaz ve Ultra şirketleri sektördeki düzenleyici Kurum olan Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) kapısını çaldı . "Bizim şirketlere lisans ver" diye... TK Başkanı Tayfun Acarer, orta yol bulmaya çalıştı. Tarafları birkaç kez bir araya getirerek anlaşma sağlamalarını istedi. Ancak TK Başkanı Acarer 'in bu olumlu girişimi de sonuç vermeyince, TK dört firmaya da lisans verdi.
Lisans alan bu dört firma TK'dan aldıkları lisans ile bu şirketlerini işleteceklerini söyledi. Ancak altyapılar Türksat AŞ'nin elinde ve üstelik şebekelerin şifreleri değiştirilmiş. Türksat AŞ, yasal olarak bu altyapıların kendileri tarafından kullanılacağını söylese de kablo şirketleri Türk Telekom'da olan hakların ancak Türksat AŞ'ye geçebilir. TT'nin hakkı olmayan işlerin Türksat AŞ'ye geçmesi zaten mümkün değil diyor.

TMSF devrede
Tartışma böyle devam ederken İktisat Bankası'nın TMSF 'ye geçmesinden dolayı Erol Aksoy 'un ortakları arasında bulunduğu ve pazarın yüzde 48'ini elinde bulunduran Kablo Net ve Interaktif şirketleri için TMSF bugüne kadar birçok harcama yapmış. TMSF, bu alacaklarını tahsil etmek için 6183 Sayılı Amme Alacakları Hakkında Kanunu'na göre haciz işlemi yaptırıyor, bir kamu kuruluşu niteliğinde olan Türksat AŞ'nin kapısından polisle birlikte girerek, şifreleri kırıp değiştirmek zorunda kalıyor.
Türksat AŞ ile bu dört şirket arasında açılmış birçok dava var. Davaların birkaç yıl alacağını düşünürsek, bu işin mahkemelerce sonuçlandırılması şu aşamada mümkün görülmüyor. Öte yandan çok değerli olan bu altyapı yatırımları da kullanılmadıkça körelip gidiyor. Yazık oluyor bu bir milli servettir.
Tek çözüm var. Bu işe siyasi otoritenin el atarak bir orta yol bulması.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İnşaat sektörüne bir darbe de 'gazbeton'dan   / 21-08-2006
 Piyasalara olumlu hava hâkim   / 19-08-2006
 Aba altından sopa gösterene bak   / 18-08-2006
 Merkez'in faiz kararında zamanlama önemli   / 17-08-2006
 Turizm bölgelerinde imar yetkisi kavgası   / 16-08-2006
 Lübnan'a hangi koşulda asker gönderilmeli?   / 15-08-2006
 Mücevheratta kayıtdışılık nasıl önlenir?   / 12-08-2006
 'Rakı'da kavga var   / 11-08-2006
 BM'den Lübnan'a çifte standart   / 08-08-2006
 Devlet işi ciddiyet ister   / 05-08-2006
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
TMSF ile Türksat neden karşı karşıya geldi?
Bir kamu...
Can'ın anne babası aile baskısıyla boşanıyor...
Kaçırılan Şeref Can'ın biyolojik babasında bulunduktan sonra...
İstanbul'da F1 için müthiş parti
Cuma günü Reina'da Formula 1 için düzenlenecek partiye Carmen Electra...
3 günde 600 hektar orman yandı
3 günde 600 hektar orman yandı
Türkiye'nin Akdeniz ve Ege kıyıları başta olmak üzere yeşil örtüsü...
Kanada Atlı Polisi: Neden incelenmiyor?
Kanada Atlı Polisi: Neden incelenmiyor?
Kanada Kraliyet Atlı Polisi, FBI ile birlikte yürüttüğü soruşturmada...
IMKB
E: 37.165 D:% -0,59
DOLAR
S: 1,452 D:% 0,000
EURO
S: 1,871 D:% 0,646
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu