kapat
   
31 Ağustos 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
Tel:
NULL
Fax:
NULL
SMS:
ASA yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Yaz bitti, pastırma yazı mı var?

Son günlerde 30 Ağustos etkinlikleri ve devir teslim törenleri nedeniyle sık sık askeri davetler var Ankara'da. Bu davetlerde gazeteciler, sanki uzun yaz tatili sonrası okulun ilk gününde arkadaşlarına kavuşan ortaokul öğrencileri gibi birbirlerine soruyor: "Nasıl geçti tatil?" ya da "Yanmışsın, tatilde neredeydin?"
Gerçekten de Ağustos ayı, son derece "Avrupai" bir havada "ölü" geçti Ankara'da. Oysa yaz başında siyaset camiasındaki "Bu yaz çok sıcak geçecek" diye fısıldıyordu herkes. Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz ve Rahşan Ecevit'in başı çektiği "oluşumlar" ile muhalefet partilerinin hükümete yükleneceği, "sistem" denilen müesses nizam'ın Tayyip Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasını engellemek için "düğmeye basması" bekleniyordu.
Ancak yaz, hiç de beklendiği gibi "sıcak" geçmedi buralarda. Tam tersine Başbakan Erdoğan dahil tüm siyasi aktörler rahat bir tatil yapabildi Ağustos ayında. İşte tam bu rehavet ortamında gelen askeri resepsiyonlar ve sert mesajlar, bir anda tüm Ankara'yı derin siesta'dan uyandırdı. Bugünlerde herkesin ağzında aynı soru: "Yeni dönem nasıl olacak?", "Orgeneral Büyükanıt, Kara Kuvvetleri devir teslim törenindeki tavizsiz üslubunu Genelkurmay Başkanı olarak nasıl sürdürecek?" Ve daha da önemlisi, "Tüm bunların sonbaharda başlayacak Çankaya meydan muharebeleri için anlamı ne?"
Ankara, zaman zaman metaforlar ve klişeler arasında sıkışan bir şehir. Siyasetten söz ederken kullanılan "buzlar eridi", "soğuk rüzgarlar esti", "mesaj verildi", "tansiyon indi" ya da "tansiyon yükseldi" gibi klişeler, bazen kişi ve kurumlar arasındaki gerçek dinamiği algılamamızı engelliyor. Gerçek, bizim gazetecilik jargonunda aktarmaya çalıştığımız siyah-beyaz fotoğraftan daha renkli, daha komplike, daha çapraşık ya da çelişkili olabiliyor.
Bu yüzden de Yaşar Paşa ve "yeni dönem" konusunda geleceğe yönelik yapılan spekülasyonların çoğu, "erken teşhis" niteliğinde.
Ancak tereddüt götürmeyen bir durum var. Hem Yaşar Paşa hem de Kara Kuvvetleri makamına oturan Orgeneral İlker Başbuğ, ayrılan Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ten farklı bir üslup ve tehdit algılamasına sahip. Nasıl mı? Yeni Genelkurmay başkanı konuşmasında üç kez "Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman bu kadar büyük tehditle karşı karşıya kalmamıştı" dedi. Cumhuriyeti korumayı temel görevlerinden biri olarak gören bir komutanın ruh halini yansıtması açısından önemli bir cümle bu. Yaşar Paşa, orduyu cumhuriyet değerlerinin "güçlü muhafızı" olarak tanımladı. Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Paşa da TSK'nın cumhuriyetin yapısını korumakta "taraf" olduğunu vurgulayarak hükümet üyelerini biraz şaşırtan netlikte bir dil kullandı.
Ayrılan Genelkurmay Başkanı'nın felsefi dozu yüksek veda konuşmasında ise benim dikkatimi çeken en önemli cümle "Anayasal bütünlüğün ve laik rejimin koruyucusu Türk ulusunun kendisidir. Türk halkı olayları yakından takip etmeli, bölücü ve irticai hareketlere karşı demokratik tepkisini ortaya koymalıdır. Bu iki tehdit ancak bu şekilde sonlandırılabilir."
Orgeneral Özkök, veda konuşmasında, irticai ve bölücü tehdide karşı toplumun demokratik tepkisini öne çıkaran bir vurgu yaptı. Yeni Genelkurmay Başkanı ise, cumhuriyet değerlerini korumada TSK'nın anayasal rolünün altını çizdi.
Bu nüans kuşkusuz önemli. TSK'da daha sesli" bir döneme girdik. Ancak henüz bunun siyasi yansımalarını okumak için çok erken
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yeni dönem, sistem içinde Tayyip Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması karşısında gelişen cepheyi yüreklendirecek mi? Erdoğan'a karşı şekillenen kamuoyu, önümüzdeki aylarda daha etkin ve enerjik bir platform yaratabilecek mi? Yoksa siyasetin dışında kalmaya özen gösteren asker, iç güvenlik ve Cumhuriyetin temel ilkeleri konusunda kırmızı çizgilerini çektikten sonra, iç siyaset dengelerini kendi dinamiğine mi bırakacak?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Devir teslim şifreleri   / 27-08-2006
 Mehmetçik Hizbullah diyarında   / 15-08-2006
 Lübnan'da Mehmetçiği bekleyen zorluk   / 13-08-2006
 Yaşasın! Kral kadın eli sıktı!   / 10-08-2006
 Bu ateş bizi nasıl yakar?   / 08-08-2006
 Komutanları bekleyen tablo   / 06-08-2006
 Bir Emirgan çocuğu   / 01-08-2006
 Nasıl baş edeceğiz bu cehaletle?   / 27-07-2006
 Lübnan'da kaybeden demokrasi   / 25-07-2006
 Washington'la PKK dansı   / 19-07-2006
MUHARREM SARIKAYA
AB dışında, AB ile birlikte
Hükümetin, Meclis'ten salı...
YAVUZ DONAT
Tayyip beyin 'bakanları tek tek bağlama'...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Yaz bitti, pastırma yazı mı var?
Son günlerde 30 Ağustos...
Küçük B., işkence evinden kurtarıldı
Elleri koli bandıyla bağlanarak kilitlendiği evden kurtarılan beş...
Talat'ın verdiği kupaya soruşturma başlatıldı
Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA), Mehmet Ali Talat'ın...
Bombalar turistleri etkilemedi kalıyorlar
Bombalar turistleri etkilemedi kalıyorlar
Marmaris'te bulunan İngilizler saldırıları, "Bunlar dünyanın her...
İstanbul'un servis zammı belediyede mercek altında
İstanbul'un servis zammı belediyede mercek altında
Öğrenci servislerinin zam taleplerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu