kapat
   
05 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Piyasanın gözü tezkerede

TBMM nin bugünkü oturumunda tarihi bir gün yaşanacak. Erdoğan Hükümeti'nin BM çerçevesinde Lübnan'a asker gönderme ile ilgili tezkeresi TBMM'nin bugünkü oturumunda karara bağlanacak.
Lübnan tezkeresi Meclis'ten geçecek mi, yoksa 1 Mart tezkeresi gibi yol kazasına mı uğrayacak? Mali piyasalar kaç gündür bu tezkereye kilitlenmiş. Hesaplar ona göre yapılıyor.
AK Parti iktidarı, dolayısıyla Başbakan Erdoğan için bu tezkere bir sınav hüviyetine bürünmüş gözüküyor. Başbakan Erdoğan'ın bu kez, tezkerenin bir başka yol kazasına uğramaması için işi daha sıkı tuttuğu anlaşılıyor. Ben de merak ettim. AK Parti'ye mensup önemli birkaç ismi arayarak durum tespiti yapmak istedim. Edindiğim izlenime göre tezkerenin TBMM'den geçmesi kesin gibi. İktidar kanadından hiç mi muhalif milletvekili yok? Elbette var. Hatta bunlardan üçü ile telefon görüşmesi yaptım. Görüştüğüm AK Parti Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş, tezkereye karşı olduğunu, buna rağmen en az 340 oyla tezkerenin kabul edileceğini söyledi.
Aktaş, 1 Mart tezkeresine 'ret' oyu vermesinde haklı olduğunun bugün net olarak ortaya çıktığını söyleyerek şunu ekledi: "Lübnan'a barış gücünün gönderilmesi ABD ve İsrail'in talebidir. ABD ve İsrail Ortadoğu ve Avrasya'da kendi emperyal egemenliğini gerçekleştirmek için Türkiye'yi yanına almadan bunu gerçekleştirmez. Bu ikili 1 Mart'ta Türkiye'yi yanlarına alamadığı için bu konuda başarılı olamadılar. Lübnan tezkeresi ile bu kez bunu başarmaya çalışacaklar." Diğer AK Partili milletvekilinden ikisi, şartlar ne olursa olsun 'ret' oyu vereceğini, biri ise gönlünden red oyu vermek geldiğini, ancak Başbakan Erdoğan'ı zorda bırakmak istemediğini, buna rağmen son kararını oylama sırasında vereceğini söyledi.
Görüştüğüm diğer AK Parti'ye mensup milletvekillerinin kabul yönünde oy kullanacağını öğrendim. AK Parti'de sancı var, ancak etkili değil. Tezkere onların oyları ile bu kez rahat geçecek.

Muhalefet ne yapacak?
CHP'lilerin ise eksiksiz ret oyu kullanacaklarını bizzat Genel Başkan Deniz Baykal açıkladı. ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ve bazı milletvekilleri ile görüşmemde edindiğim izlenim de, tezkereye 'ret' yönünde oy kullanacaklar. Erkan Mumcu'nun gerekçesi; Bu tezkere Erdoğan Hükümeti'nin kendi insiyatifi ile TBMM'ye gelmediği yönünde.
Tezkerede olayın önü ve arkası gözükmüyor. Türkiye bu karar ile, Ortadoğu haritasının yeniden biçimlendirildiği bir dönemde aktif tarafsızlık pozisyonunu ve imkanlarını yitirmekle kalmayacak. Korkarım ki, başkaları için onlarca şehit veririz. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve kurmaylarının görüşünü sorduğumda edindiğim izlenim şu ki, karar henüz oluşmamış. Meclis'teki görüşmelerden sonra oluşacak karara göre oy kullanılacak. DYP'liler serbest hareket edebilir ve oylar 'evet' yönünde olabilir.

Askerin bakışı nasıl?
Bu konuya askeri kesim nasıl bakıyor, onu da öğrenmek istedim. Bir dönem Somali'de komutanlık görevi üstlenen Genelkurmay eski 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir'e sordum. Bir'e göre, Ortadoğu'nun stratejik önemi dikkate alındığında, akılcı davranıp BM gücünün içinde yer almalıyız. Taraf olmama konusunda hassas davranmak gerekir. Görev bölgesi geleceğe yönelik politik, ekonomik ve güvenlik bakımından titizlikle seçilmelidir. Bu seçim içinde asker ve Dışişleri mensuplarının bulunduğu heyetlerce titiz bir şekilde araştırılarak gerçekleştirilmelidir. BM gücünün içinde olmazsak devre dışı kalırız. Lider ülke olmak için bu gücün içinde olmalı, fakat görev yer seçimini bizler yapmalıyız. Evet, deneyimli bir askerin görüşü de bu.
Piyasalar nefesini tutmuş TBMM'nin tezkere ile ilgili kararını bekliyor. Görünen o ki, tezkerenin çıkmasında bir sorun yok.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bal tutan parmak yalar   / 02-09-2006
 Mey İçki'den cevap var   / 01-09-2006
 Bürokratik oligarşi yine sahnede   / 30-08-2006
 Tüketici haklarına saygı bu mu?   / 29-08-2006
 YTONG'dan cevap var   / 26-08-2006
 Coca-Cola rekabeti ihlal mi ediyor?   / 25-08-2006
 'Gazbeton'cu AKG'den cevap YTONG'ta ise sessizlik var   / 24-08-2006
 TMSF ile Türksat neden karşı karşıya geldi?   / 22-08-2006
 İnşaat sektörüne bir darbe de 'gazbeton'dan   / 21-08-2006
 Piyasalara olumlu hava hâkim   / 19-08-2006
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Piyasanın gözü tezkerede
TBMM nin bugünkü oturumunda...
MELİHA OKUR
Fiskobirlik'e yok da Tariş'e var mı?
AK Parti'nin başı...
Hiç oryantal dans yapmadım
Oryantal Star'daki sunuculuğuyla adından söz ettiren Ebru Akel, bir...
İngiliz Mata Hari'nin Türk aşkı büyükelçiydi
İngiltere, casus olduğundan kuşkulanılan ve bir asilzadenin eşi olan...
Terhise üç gün kala 'Başkomutan' sürprizi
Terhise üç gün kala 'Başkomutan' sürprizi
Cumhurbaşkanı Sezer, Çankaya Köşkü'nün bahçesinde tanıştığı tezkere...
Onlar analarının kuzusu eşlerinin biricik aşkıydı
Onlar analarının kuzusu eşlerinin biricik aşkıydı
Van'da şehit olan polis memuru Selami Duğrul ile Diyarbakır Dicle'de...
IMKB
E: 38.139 D:% 1,94
DOLAR
S: 1,448 D:% -0,958
EURO
S: 1,865 D:% -0,481
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu