kapat
   
09 Eylül 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Sosyal demokrasi çıkış arıyor karargâh Papermoon mu?

Deniz BaykalSiyaset iyice ısınmaya başladı. Kamuoyu yoklamaları, önümüzdeki yıl yapılacak seçimler sonrası muhtemel iktidar için ibrenin hala AK Parti'den yana olduğunu gösteriyor. Bunun AK Parti'nin başarısından ziyade alternatif olmamasından kaynaklandığı da ortaya çıkıyor.
AK Parti iktidarından memnun olan kesim de var, olmayan da. Ancak bir gerçek var ki memnun olmayanların sayısı giderek artıyor. İktidar partileri genelde belli bir dönemden sonra halkın beklentilerine cevap vermediği için yıpranma dönemine girer. Ancak AK Parti iktidarı bence bu sürece biraz erken girdi. Buna rağmen şansı, alternatifsizlikten dolayı devam ediyor.

İktidara alternatif arayışı
AK Parti'den memnun olmayanların sayısı artmaya başlayınca, alternatif arayışları da hızlandı.
Anamuhalefet partisi CHP doğal olarak iktidar alternatifi olması gerekirken taban ile yönetim arasındaki anlayış farkındaki makasın giderek açılması, tabanda etkili isimlerin Deniz Baykal ile görüş ayrılığına girmesi sonucu partiden uzaklaştırılmaları ve Baykal yönetiminin kendi tabanından ziyade sağa açılım yapması CHP'deki yükselişi bir türlü sağlayamadığı için iktidar alternatifi olmaktan uzak duruyor.
MHP'nin de Devlet Bahçeli'nin gelişen olaylar karşısında sorumluluk anlayışı ile kamuoyunun tanıdığı vurucu, kırıcı MHP yerine, toplumun bütün kesimlerince kabul görebilecek sağduyulu davranış ve vitrinde gösterdiği ılımlı kadrosu ile sempati topladığı ve kamuoyundan gördüğü desteğin giderek büyüdüğü görülüyor.
DYP, Mehmet Ağar'la miting meydanlarında ağırlığını hissettiriyor. Mehmet Ağar, çok çalışıyor. Yurdun her tarafını karış karış geziyor. DYP'nin özellikle kırsal kesimde varlığı tartışılmaz. Ancak aynı başarı henüz büyük kentlerde sağlanmış değil. Aynı tabana kucak açan Anavatan Partisi ile işbirliği yaparsa kentli nüfusun oylarına da sahip olabileceği konuşuluyor. Mehmet Ağar'ın büyük kentlerde 'ben varım' demesi için vitrine ihtiyacı var.
Anavatan, Erkan Mumcu ile TBMM'de grup kurduktan sonra atağa geçti. Mumcu, birikimliği olduğunu ortaya koyuyor, ancak eski Anavatan, yeni Anavatan ikilemi yaşanıyor. Mesut Yılmaz'ın Rize'de ortaya çıkışından sonra kafalarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Erkan Mumcu'nun başlattığı atak şu aşamada durulmuş gibi. DSP'de sessizlik hakim. Ecevit sonrası Genel Başkan Zeki Sezer çaba sarfediyor, ancak çare yok gibi.
AK Parti'nin kan kaybı, sağda ve solda yeni oluşumlar için arayışları başlattı. Sağdaki oluşum için hazırlıklar henüz net değil, ancak şekillenmeye doğru gidiyor.

Ortalık toz duman
Ancak soldaki yeni arayışlar netleşmeye başladı. Akşam gazetesi yazarı Serdar Turgut'un kamuoyunun gündemine taşıdığı ve siyasi tarihimize 'Papermoon darbesi' veya 'makarnalı sol darbe' olarak geçecek gelişme ortalığı toza dumana kattı. Üst tabakanın uğrak yeri olan Akmerkez'deki ünlü İtalyan lokantası Papermoon'da sosyal demokrat kesimde çıkış arayan CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yeni bir formül üzerinde bir araya gelmiş.
Harekete öncülük eden bu üçlünün karargâh olarak seçtikleri yer aslında Papermoon değil. Karargâh olarak seçtikleri DİSK Genel Merkezi. Bu ekibe göre, Baykal ve arkadaşları topluma gerekli heyecan, enerji ve sevgiyi veremiyor. 1973'teki Ali Topuz, Önder Sav, Hasan Fehimi Güneş, Deniz Baykal ve arkadaşları değişen ve gelişen Türk siyasi tarihindeki CHP'de yerlerini korumaya devam ediyor.
Bu ekiple CHP, değişen dünyaya nasıl ayak uyduracak? Aynı isimler CHP'nin AK Parti'ye alternatif iktidar adayı olamaz görüşünde birleşti, CHP'nin iktidar alternatifinden umudunu kesen bu grup, belli aralıklarla DİSK Genel Merkezi'nde bir araya geldi ve DSP çatısı altında solun birleşmesi gerektiği görüşü üzerinde uzlaştı.
DSP'nin yetkililerine de iletilen görüşe göre, Zeki Sezer Genel Başkan olarak devam edecek. Kamuoyunda sürükleyici bir isim olarak
DSP'nin başbakan adayı sıfatıyla Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile çıkılması halinde 54 yıldır iktidar olamayan solun, yeniden iktidarla tanışabileceği üzerinde uzlaşı sağlamaya çalıştılar. Bu karardan sonra da ekibin önderleri Tanla, Çelebi ve Sarıgül Papermoon çıkarması yaptılar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bankalarımız neden yabancılaşıyor?   / 08-09-2006
 Spor müdürümüz sordu, ben de cevap veriyorum   / 07-09-2006
 Kardemir'den cevap var   / 06-09-2006
 Piyasanın gözü tezkerede   / 05-09-2006
 Bal tutan parmak yalar   / 02-09-2006
 Mey İçki'den cevap var   / 01-09-2006
 Bürokratik oligarşi yine sahnede   / 30-08-2006
 Tüketici haklarına saygı bu mu?   / 29-08-2006
 YTONG'dan cevap var   / 26-08-2006
 Coca-Cola rekabeti ihlal mi ediyor?   / 25-08-2006
MELİHA OKUR
Ürün hırsızı mı teknoloji casusu mu?
Teknoloji dünyası...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Sosyal demokrasi çıkış arıyor karargâh Papermoon...
Ağzıma bomba soktular
Sauna Çetesi lideri Kasım Zengin'in, şubatta verdiği ifadesinde...
Din dersinde Alevilik reformu
Liselerde okutulması için yenilenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders...
Ormana santral yaptılar
Ormana santral yaptılar
AK Parti Milletvekili Ersönmez Yarbay'ın kardeşi Nuri Yarbay,...
Tehlikeli tırmanış
Tehlikeli tırmanış
Sakarya Akyazı'da Diyarbakırlı fındık işçileriyle bir kişi arasında...
IMKB
E: 37.372 D:% -0,23
DOLAR
S: 1,477 D:% 0,034
EURO
S: 1,875 D:% -0,133
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu