kapat
   
29 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Acemi birliğinde kan parasına göz diktiler
Testin fiyatı 2.5 - 40 YTL
'Aynı çıkması imkânsız'
Bu testler neden yapılıyor?

Kan parasına göz diktiler

Manisa'da askeri birliğin özel bir sağlık firmasına yaptırdığı kan tahlilinden skandal çıktı. Üç bin askerin kan testi aynı çıkınca, sonuç iptal edildi.

Manisa'da Kırkağaç 6'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'nda hangi askerlerin komando, hangilerinin jandarma olacağını belirlemek için bir özel laboratuvar üç bini aşkın askere kan tahlili yaptı. Normalde mümkün değilken yüzlerce askerin kan değerleri aynı çıktı.

DOKTOR SUBAYLAR FARK ETTİ
Uzmanların "Kan değerleri parmak izi gibidir. İki kişinin kan testinin aynı çıkması sayısal lotoda kazanmaya benzer" dediği bu inanılmaz tesadüfü, sağlık heyetindeki subay doktorlar fark etti. Askeri doktorlar bir tutanakla özel kuruluşa yanlışlığı bildirdi.

YOLSUZLUK KUŞKUSU DOĞDU

Askeri doktorlar tüm test sonuçlarını iptal ederken tutanağa da "Tetkik yapılmadan, yapılmış gibi gösterildiği sanılıyor" diye yazdı. Askerin kan parasında yolsuzluk kuşkusu belirdi. Tahlilleri yapan Ce-Ko Medikal şirketi askerlerden tekrar kan alıp testleri yeniledi.


Acemi birliğinde kan parasına göz diktiler

Manisa'daki Kırkağaç 6'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'na bağlı 3 bin komando adayının kan testlerini yapan özel şirketin yüzlerce askere aynı kan testini verdiği ortaya çıktı.

Manisa'da bulunan Kırkağaç 6'ıncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'na bağlı askerlerin kan testlerini yapan özel şirket inanılmaz bir skandala imza attı. Bu şirketin, üç bini aşkın komando adayına yaptığı kan testlerinde, milyarda bir rastlanabilecek olay yaşandı. Yüzlerce komando adayanın kan testleri aynı çıktı. Uzmanların, "İki kan testinin aynı çıkması sayısal lotoda kazanmaya benzer" dediği bu inanılmaz tesadüfle karşılaşan askeri Sağlık Kurulu üyeleri, durumu bir tutanakla belirleyip, Kırkağaç 6'ıncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'na bildirdi. Bunun üzerine, askerlerin jandarma veya komanodo olarak ayrılmaları için kullanılacak test sonuçları iptal edildi ve hemen yenilendi.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Normalda, jandarma birliklerinde ilk eğitimlerini tamamlayan askerlerin komando veya karakol jandarması olarak ayrılmaları için tüm adayların heyet muayenesi sonucu bir sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor. Bu kurulda, hem adayların fiziki durumları inceleniyor, hem de 18 göstergeli kan testleri kontrol ediliyor. Kırkağaç 6'ıncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'nda, eğitimlerini bu ay içinde tamamlayan 3 bini aşkın asker de aynı şekilde heyet muayenesine alındı. Heyeti oluşturan altı doktor subay, önlerine gelen kan testlerinin çoğununm aynı değerlere sahip olduğunu farketti. Oysa normalde, kan testi yapılan iki insanın testteki 18 ayrı parametresinin de tümünün aynı olması ihtimali yok denecek kadar az. Bunu farkeden doktor subaylar, hemen15 Eylül 2006 tarihinde hemen bir tutanakla durumu belirleyip, Kırkağaç 6. Jandarma Eğitim Alay Komutanı'nı durumdan haberdar etti.

SONUÇLAR AYNI SAATTE ALINMIŞ
Yapılan incelemede, farklı kişilere ait kan testlerinin bilgisayar çıkışında aynı saatin bulunduğu da anlaşıldı. Akıllara, bir kişinin test sonucunun ötekiler için de kullanıldığı şüphesi geldi. Bunun üzerine, alaydaki binlerce askerin kan testleri karşılaştırıldı. Aynı değerlere sahip yüzlerce asker olduğu saptandı. Alay komutanı,Tahlillerin yapıldığı laboratuvar  test sonuçlarını iptal ettirip, apar topar yeni test yaptırdı. Kan testlerini yapmak için ihaleyi alan İzmir merkezli Ce-Ko Medikal firması, yeni ekiplerle Alay'a geldi. Askerlerden kan alındı ve testler yenilendi.

NE İŞE YARIYOR?
Yenilenen kan testleri, heyette görevli uzman doktor tarafından tek tek incelendi ve hangi askerin komando olabileceği, hangisinin jandarmaya ayrılabileceği yeniden saptandı. (Doktorlar, kan testlerine bakarak askerlerin dağda görev yapan komandolar gibi dayanıklı olup olmadıklarına, uzun süre açlığa dayanıp dayanmayacağına, şeker durumuna bakıyorlar.)

ZABIT TUTULDU
Skandalı ortaya çıkaran sağlık kurulu (heyet) üyeleri subay doktorlarn 15 Eylül 2006 tarihli tutanağında olay "Usulsüzlük" olarak nitelendi. Tutanakta şöyle denildi: 15 Eylül 2006 tarihinde komando heyet muayeneleri yapmak maksadıyla Kırkağaç 6. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'nda gelen heyet üyeleri, yaptıkları incelemede komando muayenesine giren erlerin heyet evraklarından tam tetkiki sonuç evrağında hata (usulsüzlük) tespit ettiler. Komando muayenesine alınan erlerin ellerindeki yüklenici firma tarafından önceden yapılmış ve infeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı doktor Erdal Ataç tarafından onaylanmış tam kan tetkikinde birden fazla erin laboratuvar değerlerinin bütün parametlerininin tamamen aynı olduğu tespit edilmişti. Birbirinin tıpatıp aynısı olan tam kan tetkiklerinden 100 kişilik bir gruba yapılan incelemede, üç farklı kategoride toplam 13 ere ait kan sonuç raporları ekte sunulmuştur. Böyle bir durum teknik olarak mümkün görünmememektedir."

YOLSUZLUK İDDİASI
Doktor subayların bu tutanağı, akla yolsuzluk kuşkusunu da getirdi. Firmanın, testleri yapılmış gibi gösterip parayı aldığı halde, yapmadığı kuşkusu belirdi. Firmanın, Kırkağaç'taki Alay'da son üç yıldır kan testi ihalesini aldığı, daha önce de binlerce adaya test yaptığı biliniyor. Tutanak üzerine, konunun askeri makamlarca idari ve adli soruşturma konusu yapılacağı öğrenildi.

ENGİN BAŞ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Pentagon'dan özür
 Sayısal Loto 5 Milyon YTL'ye koşuyor
 3 bin 500 öğretmen alınacak
 İstanbul'a iki katlı tüp geçiş
 ABD: PKK ile görüşmeyeceğiz
 Olli Rehn Türkiye'ye gelecek
 Bazı valilerin görev yeri değiştirildi
 IKDP'nin elinde binlerce PKK'lı var
 Sekreterimi kaptırmadım, Sabri Varan'la evlenmesine izin...
 Ermeni lobisi Hollanda'da kazandı!
 Kızıltepe davasında avukat gözaltına alındı
 ÖSS ek kontenjan için son gün
 212 adet mülk azınlık vakıflarına geçecek
 Türk sanatçı Rusya'da Grand Prix kazandı
 İslam Konferansı Örgütü özür istiyor
 Diyanet: Papa'nın açıklaması yeterli bulunmadı
 'Soykırım'ı savunan film '1001 belgesel festivali'nde
YILMAZ ÖZDİL
Müzeyyen...
301'i falan yazıyoruz ama...
Aslında üç...
ERGUN BABAHAN
12 Eylül faşizmi ve darbe
650 bin kişi gözaltına alındı.
MEHMET BARLAS
Bana her şey Türkiye'yi mi hatırlatıyor?
Çok bilinen bir...
UMUR TALU
Hakaretler yokuşu!
Memleketin büyükleri harıl harıl.
FATİH ALTAYLI
Bir asteğmenin başından geçenler
Geçtiğimiz ayın...
ERDAL ŞAFAK
AB'den sevgilerle
Bir an masadan...
Oyunun kaldırılması kabul edilemez
Hz. Muhammed'in kafasının kesildiği bir sahnesi olan oyunu iptal eden...
Soykırım şartı kalktı
Avrupa Parlamentosu, tartışmalı Türkiye raporunu onayladı. Ermeni...
Ümit'li yenilgi: 3-2
Ümit'li yenilgi: 3-2
G.Saray, Liverpool karşısında 3-0 geriye düştükten sonra 'Avrupalı'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu