kapat
   
06 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Artık Nobelli bir yazarımız var
İlk romanıyla 1979'da ödül aldı
Orhan Pamuk kimdir?

Artık Nobelli bir yazarımız var

2006 Nobel Edebiyat Ödülü, yüz binlerce satan ve pek çok dile çevrilen kitapları kadar, Ermeni sorunu gibi konularda yaptığı olay yaratan açıklamalarıyla gündemden hiç düşmeyen Orhan Pamuk'a verildi.

2006 Nobel Edebiyat Ödülü dün yapılan resmi açıklamayla Türk yazar Orhan Pamuk'a verildi. Bu büyük ödülü kazanan ilk Türk yazar olan Pamuk, 1.4 milyon dolarlık para ödülünün de sahibi oldu. 54 yaşındaki yazar, ödül için adı geçen Adonis, Ryszard Kapuscinski, Joyce Carol Oates, Ko Un ve Philip Roth gibi ünlü yazarları da geride bırakmış oldu. İsveç Akademisi Başkanı Horace Engdahl açıklamasında, "Pamuk'un, yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğunu" belirtti. Engdahl şöyle devam etti: "Pamuk, büyürken geleneksel Osmanlı aile ortamından, daha Batı yönelimli bir yaşam tarzına dönüş ü m deneyimi yaşadığını belirtmiştir. Pamuk buna-Thomas Mann'ın tarzında olduğu gibi-bir ailenin üç nesil boyunca gelişmesinin anlatıldığı ilk yayımlanan romanında da (Cevdet Bey ve Oğulları) değinmiştir." Pamuk'un uluslararası başarısının üçüncü romanı "Beyaz Kale" ile geldiğini kaydeden Horace Engdahl, bu romanın 17. yüzyıl İstanbul'unda geçen tarihi bir roman olarak yazılmakla birlikte, içeriğinin farklı türdeki öyküler üzerinden egomuzun nasıl oluştuğuna ilişkin bir öykü olduğu, kitapta kişiliğin değişen bir yapı olarak gösterildiğini ifade etti. Engdahl'ın açıklamasının ardından salondan alkış kopması dikkat çekti.

'KARAR SİYASİ DEĞİLDİR'
Pamuk'un Türkiye'deki siyasi konumunun kararlarını etkilemediğine de dikkat çeken Engdahl, "Bu kararın tabi ki siyasi anlamda tartışmalar yaratacağı kesindir. Ancak biz bunlarla ilgilenmiyoruz. Pamuk ülkesinde tartışmalı bir isim olabilir, ama bu ödülü daha önce alanların hemen hemen hepsi zaten aynı konumda. Orhan Pamuk'u seçtik, çünkü kendisi mesela biz batılılardan romanı "çalmış" ve daha önce gördüklerimizden çok farklı bir hale dönüştürmüştür" dedi. Nobel ödülleri, resmi törenle 10 Aralık'ta sahiplerine kavuşacak. İsveç'in başkenti Stockholm'dedüzenlenecek törende Nobel kazananlar ödüllerini İsveç Kralı Carl XVI Gustaf'ın elinden alacak. Törende aynı zamanda bir diploma ve 1.4 milyon dolara karşılık gelen 10 milyon İsveç kronu değerindeki çek de verilecek.

13 KEZ FRANSA'YA GİTTİ
Her yıl verildiği dönemde büyük tartışmalar yaratan Nobel Edebiyat Ödülü ilk kez 1901 yılında Fransız şair Sully Prudhomme'a verildi. Bugüne kadar ödülü en çok 13 kez olmak üzere Fransa kucakladı. Bu ülkeyi 12 ödülle ABD, 9 ödülle İngiltere izliyor. En çok Nobel Edebiyat Ödülü verilen dil İngilizce. Bugüne kadar 26 İngilizce, 13 Fransızca, 12 Almanca, 10 da İspanyolca edebi eser Nobel'e hak kazandı. Çok az kişi tarafından konuşulmasına karşın edebiyat ödülü alan diller arasında Oksitan ve Eşkenazi dikkat çekiyor.

OKULDAN ATILACAKTI...
Bu arada İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun olan Pamuk hakkında ilginç bir not da İletişim Fakültesi tarafından çıkartılan "İletişim Fakültesi 55. Yıldönümü" isimli anı kitabında yer aldı. Burada yer alan bilgiye göre, Pamuk lisans eğitimi yaparken atılmaktan son anda kurtulmuş. Ancak yüksek lisans yaparken devamsızlıktan atılmış. Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk Türk olan Orhan Pamuk, tarihe adını yazdırdı. Ancak Osmanlı topraklarında doğup Nobel ödülü alan başka bir yazar daha var. 1981 yılında Nobel Edebiyat ödülü'nü alan Elias Canetti, 1905 yılında, o zamanlar Osmanlı toprağı olan Bulgaristan'da, küçük bir liman şehri olan Rusçuk'ta eski İspanyolca konuşan hali vakti yerinde bir Sefarad ailesinin çocuğu olarak doğdu. Kendisini Alman kültürüne ait hisseden yazar yapıtlarını bu dilde vermeyi seçmişti. Nobel Edebiyat Ödülü'nü almadan önce Canetti, Hampstead'de mütevazı bir hayat sürüyordu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Gazeteci Brat Pitt!
 Köylüler tenis oynamayınca...
 İlk SABAH'a konuştu: Hemen kızımı aradım
 Yanlızlığa çare oruç
 Güldüren Temel heykeli
 Tokyo'da Çağlayan rüzgarı
 Mektup yazdığı için öldürmüşler
 Altını ıslatan kızını kemerle döven babaya tutuklama
 Sapığı robot resim yakalattı
 Sarkma cinayetine meşru müdafaadan beraat verildi
 Taksici cinayetlerine bir yenisi daha eklendi
 10 yaşında 36 kez yakalandı
 Bağladıktan sonra boğazını kestiler
 Yolcu teknesi iskeleye bindirdi: Beş yaralı
 2 öğretmeni vuran öğrenci intihar etti
 Ramazan günlüğü
EMRE AKÖZ
Alkışı esirgemeyin!
Orhan Pamuk'un Nobel...
MAHMUT ÖVÜR
Avukatlar geleceklerini oyluyor!
Önümüzdeki günlerde...
HINCAL ULUÇ
Sorumlu hâlâ Vali Güler ve Başkan Topbaş!..
İstanbul'da...
Dr. ERHAN AFYONCU
Protestanlar soluğu Osmanlı'da almıştı
Avrupa'da Katolik...
Rico ve Delgado birlikte oynar
Rico ve Delgado birlikte oynar
Beşiktaş'ın patronu Jean Tigana, Ermeni soykırımı iddialarını,...
Başkan'a sorun
Başkan'a sorun
F.Bahçe'nin yıldızı Alex de Souza, sezon sonu bitecek olan...
'Oyalamayın'
Gül, ABD'nin PKK ile mücadele özel temsilcisi Ralston'a, "Türk halkı...
Özel okullar yasası Sezer'den veto yedi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Özel Öğretim Kurumları Yasası'nda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu