kapat
   
15 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Adayları rekabetçi bir ortamda yarışmaya davet ediyorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda üç önemli pozisyon uzun süredir boş tutuluyor. Bankanın İdare Meclisi, Para Politikası Kurulu,Yönetim Komitesi eksik üye sayısı ile toplanıyor. Basında defalarca tartışıldı, dile getirildi. Gazeteci arkadaşlar Ali Babacan'a Madrid'de AB sürecini, İspanyol ekonomisindeki gelişmeleri, Akdeniz havzasındaki bankacılık rekabetini soracaklarına kendisini aynı konuda yine sıkıştırmışlar. Sanki Bakan İspanya'ya TCMB'ye Başkan Yardımcısı bakmaya gitti. Madrid'ten kimi söylesin? El Cordobes dese yaşlı dersiniz. Öldü ise toprağı bol olsun. Raul Bravo Real Madrid'in kaptanı kulüp bırakmaz. Roberto Carlos desen Aziz Yıldırım bile getiremedi.
Bakan Bey'de Madrid'den seslenmiş; "Başkanın süzgeçinden geçtikten sonra adaylar önümüze geliyor. Durmuş Bey'in evet dediği üç dört isim şu anda elimizde. Merkez Bankası'nda doğru isimleri buluncaya kadar çalışacağız."
Yaşları gençse birde İlhan Cavcav Başkan baksın. Top sürüşleri nasıl, oyunu iyi okuyabiliyorlar mı, takıma uyum gösterebilirlermi, kötü alışkanlıkları var mı? Ama konumuz futbol değil. 2007'de iktidar değişse bile 4 yıl daha yeni Hükümetle birlikte görev yapacak arkadaşları atayacağız. Siz Merkez Bankası bağımsızlığını asıl o zaman görün.
Fotoğrafları köşelerinde benden sert bakan Erdal Sağlam ve Uğur Gürses de konuya el atmışlar. Üstelik Erdal'ın bıyığı da var. Biri IMF seçsin diyor öteki iyice sinirli. Merkez Bankası atamalarında Çıkrıkçılar Yokuş'undaki bakkalı işe karıştırmış.
Önce Erdal kardeşime yardımcı olayım. IMF'nin 'charter'ı alt düzeylerin atamalarında tavsiyeye müsait değildir. Zaten IMF'de futboldan anlayan bir tek Carlo Cotarelli vardı. O da artık Türkiye'ye bakmıyor. Teknik direktör sıkıntısı had safhada.
Uğur'a gelince. Uğur Ankara'dan ayrılalı herhalde epey oldu. Unutmuştur. Çıkrıkçılar Yokuş'unda bakkal bulunmaz. Yokuş, tuhafiyeci, züccaciyeci, manifaturacı ağırlıklıdır. Eskiden Ankara ve havalisi gelinin, damadın çeyizini oradan düzerlerdi. Bakkallar Samanpazar'ında idi. Artık onlarda tektük.

Öneriyorum
Madem elimizde biribirinden yetkin adaylar var ama karar vermekte sıkıntı çekiyoruz gecikmenin mahsurlarını dikkate alarak ben de bir öneride bulunayım.
TCMB Başkan yardımcılığı için çift süzgeçten geçen adaylara bir rekabetçi yarışma etkinliği düzenleyelim. Müsabakaları sıralıyorum.
1.Büyüklerin çantasını taşıma yarışması.
Sürat değil mukavemet önemli. Çantayı elinden bırakan elenir. Son kalan 10 puanı alır. Yalnız bu çanta işinin alışkanlık yapma ihtimali bulunmakta. Yorulup çantayı elinizden bıraktıktan sonra başka çantaya sarılmayın. Yanlış anlaşılırsa suç kapsamına girebilir.
Tek seçici Yaman Törüner. Sağolsun geçende bana iltifat etti ama hocalığını da ilan etti. Bu konuda ben üstadın kesip attığı tırnak bile olamam.
2. Bir koşuda enflasyonu bilme yarışması.
Bir koşu bankadan çıkılacak Hal'in içinden geçerken yaş meyva sebze fiyatları,et, tavuk, balık hafızaya kaydedilecek. Anafartalar Caddesi'ndeki dükkanlardan Çin malları ayırdedilecek o ayki kur geçişkenliği hesaplanacak. Çıkrıkçılar'ın üst başından oyalı mendili ilk getiren birinci olur. 30 gün sonra ilan edilecek enflasyona en yakın tahminde bulunan yarışmacıya 10 puanda bonus.
Jüri, Para Politikası Kurulu'nun mevcut tüm üyeleri.
3. Hızlı ve hatasız konuşma ve ezber yarışması.
Cari açık riskli değildir, finanse edilen cari açık riskli değildir, cari açık ithal enerji fiyatlarından kaynaklanmıştır, cari açık önemlidir cümleleri yarışmacılara hızlı hızlı ve peş peşe tekrarlattırılacak. Cümlelerin sırasını şaşıran, dili sürçen, pepelerken yanlışlıkla dış borç diyen yarışmacı hemen elenir. Elenenler son kalan yarışmacının etrafında bir çember oluşturarak yapısal dönüşüm, yapısal dönüşüm diye mırıldanarak tempo tutarlar.O sırada şampiyon cümleleri sondan başa sıralamaktadır. 10 puan. Tersten ezbere ilave 10 puan daha.
Jüri, ünlü televole iktisatçılarından oluşmalı. Şeffaflık icabı canlı yayında kaldırır, iyide rating alır. Aklımda sulu, jetskili başka etkinliklerde vardı ama gençlere kıyamıyorum. Yalnız Afrika coğrafyasını atlamışım. Somali'nin haritada yerini bulma, dağlarını nehirlerini sayma, para biriminin ne olduğunu bilme bence baraj sorusu olmalı idi.
Ben sizleri etkinlikti yarışmaydı deyip meşgul ederken siz zaten asıl futbol oynayanında futboldan anlayanında kim olduğunu çoktan sezdiniz. Kendisini kızdırmayın yoksa hemen seçer geçer.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu   / 13-10-2006
 Yeniden dış borçlanma ve cari açık   / 11-10-2006
 Yaman çarpıtma   / 09-10-2006
 Somali heyetinin düşündürdükleri   / 08-10-2006
 İslami mevsimselliğe göre program şart!   / 06-10-2006
 Müteahhit ekonomisi sona mı eriyor?   / 04-10-2006
 Ah şu mikro reformlar   / 01-10-2006
 Özel sektörün dış borçları   / 29-09-2006
 Kadayıfın altı kızardı mı?   / 27-09-2006
 Tayland'da darbe oldu derken, piyasalar kırıldı   / 24-09-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
Adayları rekabetçi bir ortamda yarışmaya davet...
NURAN YILDIZ
Bizim tecavüzcü Coşkun'umuz kim?
Geçen hafta Yapı...
Anne-babasının yerine 19 ninesi 46 dedesi var
Minik Duygu babasını 2 yıl önce kaybetti. Annesi yeniden evlenmek...
Atatürk'ün bahçesine ruhsatsız VIP villalar
Florya Atatürk Köşkü'nün bahçesine yapılan VIP misafirhanesi...
2 milyar dolarlık ihale için nefesler tutuldu
2 milyar dolarlık ihale için nefesler tutuldu
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin alacağı 51 taarruz helikopteri için Güney...
Sakıncalı geline validen onay
Sakıncalı geline validen onay
SABAH'ın duyurduğu "Sakıncalı Gelin" haberini gazeteden öğrenen...
IMKB
E: 38.486 D:% 0,44
DOLAR
S: 1,467 D:% -0,946
EURO
S: 1,838 D:% -1,050
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu