kapat
   
29 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Müzakerelere kısmi durdurma
Erdoğan: Yolumuza devam edeceğiz
Vanhanen: Üye devletlerin alacağı karar Türkiye ile müzakerelerin devamını sağlamalı

Erdoğan: Yolumuza devam edeceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili tavsiye kararı konusunda, ''Aslında buna askıya almak şeklinde değerlendirmeyelim. Bu uzun soluklu bir yolculuk. Daha önce telaffuz edilen yıl 2014 idi. Bu süreç içerisinde bizler yine diğer fasıllarla ilgili müzakerelerimizi yapacağız, çalışmalarımızı yürüteceğiz, yolumuza da aynı şekilde istikrarla devam edeceğiz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, NATO toplantısına katılmak üzere gittiği Letonya'nın başkenti Riga'dan dönüşünde Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan
bir gazetecinin, ''AB ile müzakerelerin askıya alınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle cevaplandırdı:
''Aslında bunu askıya almak şeklinde değerlendirmeyelim. Çünkü biliyorsunuz bu bölümlerden bir tanesi zaten aç kapası yapılmış olan... 8 tanesi için bu aç kapanın şu anda yapılamayacağını söylüyorlar. Bunun dışında 24 tanesiyle ilgili de kapamanın yapılamayacağını söylüyorlar. Bu ne demektir; açma yapılacak ama kapama yapılamayacak. Şu andaki bu tavsiye kararı, bu bir kesin karar değildir ve bu tavsiye kararı, 11 Aralık'ta Dışişleri bakanlarının yapacağı toplantı var, ondan sonra 15'inde liderler zirvesi var, sanıyorum 24'ünde de nihai kararı açıklayacaklar. Fakat, yine bu dönemde bitecek diye de bir şey yok. Bildiğiniz gibi her 6 ayda bir dönem başkanlığı oluyor ve bundan sonraki dönemde yine bunun değerlendirmesi yapılacak.''

AB'ye üyeliğin ''uzun soluklu bir yolculuk'' olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
''Daha önce telaffuz edilen yıl 2014 idi. Bu süreç içerisinde yine diğer fasıllarla ilgili müzakerelerimizi yapacağız, çalışmalarımızı yürüteceğiz, yolumuza da aynı şekilde istikrarla devam edeceğiz. Nedir bu? Çok hızlı gidebilirdi de, şimdi AB hakikaten bu tavsiye kararı üzerinde ısrar ederse bu biraz yavaşlamış olur. Ama askıya almak, durmak... Öyle birşey söz konus değil. Yol aynı yoldur, AB yoludur. Çalışmalarımızı, gerek Dışişleri Bakanımız, gerek Başmüzakerecimiz, tüm ekipleriyle beraber aynı kararlılıkla devam ettireceklerdir.''

''Askıya almak, dondurma, böyle bir şey söz konusu değil'' sözlerini tekrarlayan Erdoğan, şöyle devam etti:
''Kaldı ki biz daha öncede bir çok şeyler söyledik. Neydi bu? Bizim için Kopenhag Kriterleri bellidir. Bununla ilgili atılması gereken bütün adımlar atılmıştır ve biz Kopenhag Siyasi Kriterleri noktasında eğer herhangi bir sıkıntı doğacak olursa adını Ankara Siyasi Kriterleri koyar yolumuza devam ederiz. Mastrich Kriterleri ekonomik kriterlerdir, bunlarla ilgili bir sıkıntı olacak olursa, bunun adını da İstanbul Kriterleri koyar yolumuza devam ederiz ama durmak yok.''

Erdoğan, ülke insanının yaşam standardını daha iyi bir noktaya getirmenin asıl önemli olduğunu belirterek, ''Ülkemizi de süratle dünyadaki ülkeler arası rekabette çok daha iyi bir konuma taşımaktır. Bunda da en önemli hedefimiz bildiğiniz gibi özgürlükler noktasıdır, en önemli hedefimiz ülkemizin refah düzeyini yükseltmektir'' diye konuştu.

Erdoğan, ''Kıbrıs konusunda Türkiye kararlığını defalarca karşı tarafa iletti. Acaba karşı taraf Türkiye'nin sabrını mı sınamaya çalışıyor'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Biz kendilerine bu konudaki düşüncelerimizi söyledik, aynen söylemeye devam ediyoruz. Eğer farklı bir öneri onlar tarafından bize gelecekse, bu farklı önerilerini, bu çerçeve içerisinde yorumlanabilecek bir yanı varsa değerlendiririz. Ama yoksa, zaten biz çerçeveyi çizdik. Yani buna 'Acaba yeni bir taviz koparabilir miyiz, böyle bir durum olur mu' mantığıyla, anlayışıyla yaklaşacaklarsa bu noktada verilecek herhangi bir taahhüdümüz yok.''Erdoğan, bir başka gazetecinin, Letonya'daki ikili görüşmelerinizde, AB konusunda görüş alışverişinde bulundunuz mu, neler görüştünüz'' sorusu üzerine, şunları söyledi:

''Onlarla da görüş alışverişinde bulunduk. Onlar da bu kalan 15 günlük süre içerisinde, kaldı ki biliyorsunuz Cuma günü dönem Başkanı Finlandiya Başbakanı Türkiye'ye gelecek ve kendisiyle de burada görüşmelerimiz olacak ve bu 15 günlük süre içerisinde de görüştüğümüz liderler kendi aralarında, diğer liderlerle görüşmeler yapmak suretiyle bunu değerlendireceklerini söylediler. Biz de kendileriyle irtibat halinde olacağız.''

Başbakan Erdoğan, ''3 Aralık'ta Şii Lider Ayyetullah Hamaney ile görüşeceksiniz. Bush ile yaptığınız görüşmede bu konuyu görüştünüz mü'' sorusu üzerine şöyle dedi:

''İran seyahatimizde gerek dini lider Hamaney olsun, gerek Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, gerek 1. Yardımcısı olsun, geçen Dünya Ekonomik Forumu'nda da buradaydı. Kendileriyle görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerin içerisinde özellikle bu nükleer enerji ile alakalı çalışmalardan tutunuz ikili münasebetlerimize varıncaya kadar bütün bu konuları ele alma imkanımız olacak.''Erdoğan, ''Vatikan, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin tavrını neden değiştirdi'' sorusuna, ''Bunun nedenini bilemem. Bu, bizzat kendisinin vereceği bir cevaptır. Biz kendilerinin AB sürecine yönelik yardım talebimize verdiği cevabı sizleri nakletmiş olduk. Durum odur, kendisinden bizzat duyduğumuzu biz size söyleyebiliriz'' yanıtını verdi.

NATO ZİRVESİ

Başbakan Erdoğan, Riga'da katıldığı NATO Zirvesi konusunda bilgi verirken, Zirvede Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün kendisine eşlik ettiğini hatırlattı. Erdoğan, ''Öncelikle 2004 yılında ev sahipliğini yapmış olduğumuz İstanbul'daki zirveden bu yana kat edilen mesafeyi değerlendirme fırsatı bulduk'' dedi.

Zirvedeki çalışma yemeğinde Afganistan'a yönelik çalışmaları da değerlendirdiklerini anlatan Erdoğan, ayrıca 21. yüzyılın küresel tehditleri karşısında NATO'nun siyasi dönüşümünün de konuşulduğunu ifade etti.İttifakın yeni dönemin oluşturduğu güvenlik ortamına uyum sağlaması konusunu da görüşme fırsatı bulduklarını belirten Erdoğan, NATO'nun Avrupa Atlantik Bölgesi'nde ve ötesinde yürüttüğü harekatlarında yaşanan sorunlara ilişkin tespit ve önerileri paylaştıklarını anlattı.

Irak'taki gelişmelerin de gündeme geldiğini ifade eden Erdoğan, ''Orta Doğu'daki gelişmeler üzerinde durduk. Balkanlar'daki gelişmeleri ele alma fırsatımız oldu'' dedi.

Makedonya, Kazakistan, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Karadağ'ın NATO'ya katılım sürecine yönelik değerlendirmelerin de yapıldığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

''NATO'nun mevcut ortaklarıyla ilişkilerinin geliştirilmesi ve küresel ortaklarla ilişki kurulması yönünde önemli kararlar aldık. İttifakın az önce ifade ettiğim ülkeler çerçevesi içinde muhtemel gelişmesini ve genişlemesini de bütün ayrıntılarıyla değerlendirme imkanı bulduk. NATO'ya aday ülkelerin durumu ile ilgili yaklaşımlarımızı ortaya koyarken, aday ülkelere genellikle olumlu mesajlar verildi. Zirve vesilesiyle birçok heyet başkanıyla da ayrı ayrı bir araya gelme imkanımız oldu. Bütün liderlerle aslında tek tek görüşme imkanımız oldu.

Ama bunların dışında daha geniş bir zaman çerçevesi içerisinde görüşme fırsatı bulduğumuz Başkan Bush, Başbakan Zapatero, Angela Merkel, aynı şekilde Başbakan Prodi, aynı şekilde Blair, Başkan Chirac... Ve Letonya Cumhurbaşkanı ev sahibi olması sıfatıyla kendisiyle son görüşmeyi de bugün yaptık. Ve bu ikili geniş görüşmelerimiz gerek NATO çerçevesinde, gerek AB sürecine yönelik görüşmeler oldu.''

BASIN TOPLANTISINI SON ANDA İPTAL ETTİ

NATO liderler zirvesine katılmak için Letonya'nın başkenti Riga'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın burada düzenleyeceği basın toplantısı son anda iptal edildi.

Salonda tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra Erdoğan'ın konuşma yapması beklenen kürsüye gelen bir yetkili, basın toplantısının Türk makamlarınca ertelendiğini söyledi. Yetkili, iptal için kendisine bir sebep bildirilmediğini belirtti.

Basın toplantısının düzenlendiği sırada ise AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, Türkiye ile yürütülen müzakerelerden sekizinin askıya alındığını duyuruyordu. Erdoğan'ın bir tepki olarak mı basın toplantısını iptal ettiği bilinmiyor. Başbakan'ın aynı saatlere geldiği için o sırada Rehn'in açıklamalarını izliyor olabileceği belirtildi.

Öte yandan Erdoğan'ın Rehn'im açıklamalarına büyük tepki gösterdiği öğrenildi.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 YAŞ yarın toplanıyor
 Erdoğan, Bush ile bir araya geldi
 Dokunulmazlıklara dokunmadılar!
 "NATO, Kuzey Irak'ta PKK'ya son verebilir"
 Erdoğan'ın Riga'daki NATO gündemi Kıbrıs
 ABD Irak'ta kalacak
 İçişleri bütçesinde PKK atışması
 'Efeler kıvırtmaz'
 Baykal TRT'ye çağırdı
 'İşimiz silahsız Türkiye'
 Cevap ve düzeltme
MUHARREM SARIKAYA
Dondurmak kopmaktır...
Herkesin, yararına...
YAVUZ DONAT
Ayıp, çirkin, deli saçması
Bu işler böyle başlar... Önce...
Çok tayin olan savcının intiharı
Ardahan Cumhuriyet Savcısı Fikret Sümbül evinde intihar etti. Genç...
Yurttan kaçtı tuzağa düştü
Antalya'da bir ay önce fuhuştan kurtarılarak teslim edildiği yurttan...
Laiklik yeniden tanımlansın
Laiklik yeniden tanımlansın
Papa, Ankara yolunda laik Türkiye ve Avrupa yerine, geleneklere...
İftiralardan müteessiriz
İftiralardan müteessiriz
Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, görüşmesinin ardından Papa'ya şu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu