kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tanınmak için pop müzik yapmam gerek!
Tanınmak için pop müzik yapmam gerek!
Uğur Yücel'den Özkan Uğur'a!

Tanınmak için pop müzik yapmam gerek!

'Friends&Family' adlı ilk albümüyle önemli bir çıkış yapan perküsyon ustası Ayhan Sicimoğlu, şöhret olmadığı için hiç üzgün değil: Tanınmak için pop müzik yapmam gerek. Zaten bir yanım şöhret olmayı hiçbir zaman istemedi!.

Şu sıralar radyolarda en çok dinlenen ve istek alan şarkıların başında 'İstanbul Pas Costantinapole' geliyor... Bu sevilen bestenin sahibi; bir zamanlar MFÖ ile aynı grupta çalan ve ünlü grubun iki şarkısı için ilham kaynağı olan ünlü perküsyoncu Ayhan Sicimoğlu... 'Deli deli kulakları küpeli' ve 'Sen neymişsin be abi' adlı şarkılar büyük şöhret kazansa ve hâlâ dillerden düşmese de, şarkılara ilham veren Ayhan Sicimoğlu hiçbir zaman aynı şöhreti yakalamadı. Bakın Sicimoğlu bunun nedenlerini nasıl açıklıyor...

* MFÖ, 'Deli Deli Kulakları Küpeli' ve 'Peki Peki Anladık' adlı şarkılarını sizden esinlenerek yazmış. Neden? 1976'da İngiltere'de fotoğrafçılık okuyordum. Saçlarımı uzatıp küpe takmıştım. O yıllarda Türkiye'de erkeklerin küpe takması mevzu bahis olamazdı. İstanbul'a tatile geldiğim zamanlar yollarda herkes bana bakar, 'Aaaa adama bak küpe takmış' derdi. Bir iş için Ankara'ya gitmiştim. Arkadaşım Mazhar Alanson'un eşi de kızlarına hamileydi. İstanbul'a dönmeleri gerekiyordu ama uçağa binemediği için arabamla gelmek istediler. İstanbul yolunda Mazhar bana küpelerim nedeniyle sık sık takılıyordu. O seyahatte 'Deli Deli Kulakları Küpeli'yi yaptı.

* 'Peki Peki Anladık'ın hikayesi nedir? 'Peki Peki Anladık'ı da benim birçok işi yapmamdan, birçok hobim olmasından dolayı besteledi MFÖ. Şarkıdaki 'sen neymişsin be abi' şeklindeki böbürlenme kısımları tabii ki abartı! Mazhar benden esinlenip bir şarkı yaptığını söylemişti. Üçü de arkadaşım. Şarkıyla bana takılmışlardı.

ŞÖHRETİ HİÇ İSTEMEDİM

* Bu iki şarkı çok şöhretli. Ne var ki siz; size yapılan bu iki şarkı kadar şöhretli değilsiniz. Neden? Olmayayım, ne olacak? Bu şarkıların bana yapıldığı fazla bilinmiyordu. Bilinmesin! Sokaktaki insanlar beni tanımaz. Tanınmak için pop müzik yapmam gerek. Bir yandan da şöhretli olmayı hiç istemedim.

* Müzisyenlik, yönetmenlik, fotoğrafçılık, yazarlık, profesyonel dalgıçlık gibi birçok alanda çalışmalar yaptınız. Neden bu kadar çok alana dağılma gereği duydunuz? Albert Einstein'ın 'Ben bir dahi değilim. Sadece meraklıyım' diye güzel bir sözü vardır. Ben aşırı meraklı biriyim. Bir alanda çalışırken diğer alanlara da merak duyuyorum. Kendimi bu şekilde ifade edebiliyorum. Ayrıca merak iyidir. Türkiye'de birçok sorunun altında hiç meraklı olmamak, hazıra konmak gibi kemikleşmiş bir anlayış var.

MÜZİĞİMİZ KİRLENİYOR

* Uzun yıllar Avrupa ve Amerika'da yaşadınız. Yurtdışından bakıldığında Türkiye'deki müziğin kalitesi nasıl görünüyor? Eskiden iyi görünmüyordu. Şimdi daha yeni yeni biraz daha iyi görünüyor. Bunun nedeni dünyada etnik müziğin revaçta olması. Etnik müziğe olan ilgiyi Fransızlar başlattı. Yurtdışında da Türkiye'de yapılan müziğe meraklılar. Örneğin etnik müzik yapan Mercan Dede yurtdışında oldukça fazla tanınıyor. Ama bu merak yeterince değerlendirilemiyor. Şunu söylemeliyim ki, Türkiye'de aşırı müzik kirlenmesi yaşanıyor.

* Müzik kirlenmesi derken? Nasıl ki doğayı kirletenlere karşı Green Peace mücadele eder; böyle bir örgüt de kirli müziğe karşı kurulsa, önce tekno müziğe karşı savaş verilir! Çünkü müzik zevksizliği üst düzeyde! Bilgisayarla fabrikasyon şarkılar üretiliyor. Bu da müziğin kirlenmesine neden oluyor. Diyorlar ya; 'Bilmem nereden meşhur DJ geliyor' diye. DJ'nin meşhuru olur mu? Bu şuna benzer; meşhur garson olmaz ama meşhur aşçı olur. Başımdan geçen bir olay var ve o müzik kirliliği konusunda çarpıcı bir örnektir!

YERİME MANKEN İSTEDİLER

* Nedir o olay? İki yıl önce İstanbul'un en gözde üniversitelerinden birinde düzenlenecek bir şenlikte konser verip veremeyeceğimi sordular. Olumlu yanıt verdim. Para istemediğimi, ekibime para vermeleri gerektiğini söyledim. Meblağ da çok değildi. İki hafta geçti, ses seda yok. Aradım, "Başka teklifler alıyorum. Ne yapayım?" dedim. Aldığım cevap şuydu: "Öğrenciler arasında anket yaptık. Sizi değil, bir manken şarkıcıyı istediler." İnanın bana Anadolu'nun en ücra köşesindeki bir üniversitedeki öğrencilerin bile böyle bir talebi olamaz!

* Uzun yıllardır müzik yapmanıza rağmen ilk albümünüzü neden 52 yaşında çıkardınız? Albüm çıkarma isteğim yoktu. Bestelerimi stüdyo ortamında kayıt edip saklamak istedim. Arkadaşlarım albüm çıkarmam konusunda beni ikna etti. Ve kimi enstrüman çalarak kimi vokal yaparak bana destek verdi. Şimdi ikinci albümü hazırlıyorum.

MEHMET ÇALIŞKAN - MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Yüksek tirajlıyı ciddiye almak zorundayım!
 Tanınmak için pop müzik yapmam gerek!
 Mağazalardan sanal aleme yılbaşı alışverişi
 Klibi için tek gecelik aşk yaşadı!
 Babam Selçuk'la ilişkisini istemedi
 Bülent Ersoy'un ateşi Gencebay'ı terletti!
 'Ahmet Kaya yaşıyor' efsanesiyle tanıtım
 Türkiye'de bir ilk: DJ'ler Derneği
 Kocasına hiç muhtaç değil
 Evlenmeden olmaz!
 Kafasını maç izleyerek dağıtıyor
 Kylie memleketini coşturdu
 David sigortalandı
 Tarikat söylentileri canlarını sıktı
 En yeni albümler
 Halk ne diyor?
RAHŞAN GÜLŞAN
Ferrari'yi satan ama devretmeyi unutan bilge!
Eğer...
ÖZAY ŞENDİR
Bir imza çözmeyecek
Konu çok sıkıcı biliyorum ama bir...
SEDA KAYA GÜLER
Kadınların bunalıma girme hakkı yok mu?
Zamanında Mecnun...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Lor baklavası
Unun ortasını açıp...
Susma! Sustukça seks sorunun büyür!
Susma! Sustukça seks sorunun büyür!
Partneri sertleşme sorunu yaşadığında doktora götürebileceğini...
Göze ilk yardımı doğru yapın
Göze ilk yardımı doğru yapın
Göz yaralanmalarında uygun olmayan ilk müdahale, körlüğe neden...
Hayalindeki villaya 20 milyon $ verecek
Hayalindeki villaya 20 milyon $ verecek
Şehirden uzak olduğu için Polonezköy'deki villasından sıkılan Tarkan,...
Moral depoladı...
Moral depoladı...
Club Flipper'ın sahibi Ahmet Bayer 1 Eylül'de Bodrum'da tüplü dalış...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.