kapat
   
28 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İsmail Cem
İsmail Cem'e 'zeytin dalı'yla veda...
'Atlattı derken kaybettik'
Korumasının ölümüne çok üzülmüştü
Dışişleri'nden bir avuç 'vefa' toprağı

Yorgo'dan dostu Cem'e son görev

Türk siyasetinin önemli isimlerinden İsmail Cem dün devlet töreniyle toprağa verildi. Törene katılan eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, yakın dostu Cem'in mezarına kürekle toprak attı ve zeytin dalı bıraktı.

İsmail Cem'e 'zeytin dalı'yla veda...

Eski dışişleri bakanlarından İsmail Cem, dün devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. Cem'in yakın arkadaşı Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Papandreu bahçesine birlikte diktikleri zeytin ağacından bir dalı, mezarın üzerine bıraktı.

Üç yıldır tedavi gördüğü akciğer kanserinden ölen eski dışişleri bakanlarından İsmail Cem, dün devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. İsmail Cem'in Türk bayrağına sarılı naaşı polisler tarafından cenaze arabasından alınarak Teşvikiye Camisi'ndeki musalla taşına konuldu. Camiye Cem'in eşi Elçin, oğlu Kerim Cem, kızı İpek Cem Taha, damadı ve gelini de cenaze arabasıyla birlikte geldi. Cem Ailesi, cami avlusunda kendileri için özel hazırlanan bölümde taziyeleri kabul ederken, uzun bir kuyruk oluştu.

"BARIŞ ELÇİSİ İSMAİL'E..."
İsmailÇATILARA KESKİN NİŞANCILAR YERLEŞTİRİLDİ.... Tören nedeniyle Teşvikiye Camisi çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, çatılara keskin nişancılar yerleştirildi. Binlerce vatandaş dün erken saatlerden itibaren camiye akın etti. Avludaki anı defterine duygu ve düşünceler yazıldı.Cem'i son yolculuğunda Dışişleri Bakanlığı döneminde sıcak ilişki kurduğu eski Yunanistan Dışişleri Bakanı, Ana Muhalefet Partisi PASOK Lideri ve Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu ve eşi Ada yalnız bırakmadı. Camiye vatandaşların alkışları arasında giren Papandreu, Cem'in eşi ile çocuklarına taziyede bulunduktan sonra yanlarından ayrılmadı. Gelenlerin taziyelerini de aileyle birlikte kabul etti. Cenaze törenine Papandreu'nun yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Theodoros Kasimis de geldi. Papandreu'nun törene gönderdiği çelenkteki "Arkadaşım, barış elçisi İsmail'e"yazısı dikkat çekti. Törene Cumhurbaşkanı Sezer, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Denktaş da birer çelenk gönderdi. Öğlen namazının okunduğu dakikalarda ise Başbakan Erdoğan camiye gelerek aileye taziyede bulundu. Erdoğan, Papandereu ile bir süre sohbet yaptı. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan ve eski başbakanlardan Tansu Çiller, törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a da başsağlığı dilediler.. Cenaze namazı için ön saflarda yer tutanlar arasında Erdoğan ve Arınç'ın yanıBİRLİKTE DİKMİŞLERDİ... Cemin mezarına zeytin dalı atan Papandreu, Onu daima hatırlayacağım dedi.sıra CHP lideri Baykal, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Tuncel, Mesut Yılmaz, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da yer aldı. Erdoğan ve Ağar'ın cenaze namazında yan yana durmaları dikkat çekti. Törende bir kadın, kalabalıktan fenalaştı. Namazın ardından İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı dua ederken, ''Bir edep, erdem, dürüstlük insanını bugün uğurluyoruz. Allah onu cennetine nail etsin'' dedi. Fatih Savaş da Cem'in 1995'teÖğle ezanı okunduğu dakikalarda camiye gelen Başbakan Erdoğan, Cemin eşi Elçin Ceme başsağlığında bulundu.yazdığı ve ölümü anlattığı 'Veda' şiirinde yer alan "Boşuna geçmedi hayatım / Daha fazlası olabilirdi / Ama buna da şükür demeliyim / İşte sevgili dostlar / Ben böyle veda etmeliyim...'' dizelerini okudu. Bu dakikaya kadar sakin oldukları gözlenen Cem Ailesi şiirle birlikte gözyaşlarına hâkim olamadı.

YAN YANA GELMEDİLER
Bazı vatandaşların gözyaşları arasında Cem'in naaşı cami avlusundan çıkartılırken bir grup "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganı attı. Ancak grup diğer vatandaşlar tarafından susturuldu. Erdoğan ileCHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verilen Cemin mezarının üzerine toprak attı.Baykal'ın yan yana gelmemeye çalıştığı gözlendi. Uzun bir kortejle Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürülen Cem'in cenazesi burada toprağa verildi. Papandreu ile Deniz Baykal, Cem'in mezarına kürekle toprak attılar. Papandreu, Cem'in mezarına birlikte Yunanistan'da diktikleri barışın simgesi zeytin ağacından koparıp getirdiği dal attı. Baykal mezara çiçek bırakırken daha sonra "Ailen'' yazılı çelenk ile ''Bize öğrettiklerin için teşekkürler, büyük insan güle güle'' yazılı dövizler, mezarının üzerine bırakıldı. Törene SHP lideri Murat Karayalçın, Berna Yılmaz, Vali MuammerEski Dışişleri Bakanı İsmail Cemin Teşvikiye Camisindeki cenaze törenine eski başbakanlardan Tansu Çiller ile Mesut Yılmazda katıldı.Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ABD Ankara Büyükelçisi Wilson, Ermeni Patriği Mesrob II, Yaşar Kemal, Mehmet Barlas, Can Dündar, Edip Akbayram, Arif Sağ, Yavuz Bingöl, eski bakanlardan İstemihan Talay, Hüsamettin Özkan, Köksal Toptan, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, Yaşar Topçu, Ercan Karakaş, Celal Doğan, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İsmail Cem'in kuzeni Cemil İpekçi, Fatih Terim, işadamları Rahmi Koç, Faruk Süren katıldı.

Ulaş YILDIZ-Güngör KARAKUŞ-Umut TÜTÜNCÜ - Murat KE


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Araba vapurunda eylem
 Agos'un önünde çıplak ayaklı gösteri
 Bayraklı fotoğrafın sırrı çözülüyor mu?
 Maliye skandalında ikinci perde
 Fırtına bekleniyor!
 'Fuhuş' gezisi polemiği
 Ermeni konferansında gerginlik
 Türbanla sınava girilmeyecek
 Dink suikasti görevden etti
 Köşk'ten Diyanet'e soruşturma emri
 "Hepimiz Ermeni'yiz" can sıkıcı
 Pamuk: Artık bir şey düşünmüyorum
 Spor adamından şaşırtan sözler
 'Tayland'dakilerin dört göğsü yok'
 Zayıf karne korkusuyla kaçarken yakalandılar
 Takdirli öğrenciye çarpıp ölüme bıraktı
 Yüzde 85'imiz Yeşilaycı çıktı
 Karne alındı 15 gün tatil
YILMAZ ÖZDİL
Striptiz...
Türkiye, suikastin ardından gündeme...
MEHMET BARLAS
Bir büyük boşlukta bozuldu büyü...
Bütün birikimlerini,...
FATİH ALTAYLI
Emniyet'in durumu vahim...
Trabzon'da Emniyet Müdürü ve...
ERDAL ŞAFAK
Bir konuğumuz var
Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz...
'İran ajanlarını öldürün'
ABD Başkanı Bush'un yeni Irak stratejisinde özellikle üstünde durduğu...
BM liderinden Kıbrıs gafı
Kırdığı potlarla gündemden düşmeyen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon bu...
Erken uyarı!
Erken uyarı!
Lider, sezonun 2. yarısına 2 puan kayıpla başlayıp 7 puanlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu