kapat
   
30 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

İyilik dışarıdan geldi kötülük de dışarıdan gelir mi?

Finansal piyasalar iki haftalık pozitif eğilimden sonra son bir kaç gündür bozulma işaretleri veriyor. Faizde yarım puanlık artış, dolar kurunda 3 kuruşa yakın artış, eurobondda yüzde 1 ve borsada yüzde 2.5 değer kaybı meydana geldi.
Üstelik bunlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı konusunda uslübunu kısmen yumuşatmasına ve Türikye ekonomisine yönelik üç önemli verinin de olumlu çıkacağı işaretlerinin gelmesine karşılık, gerçekleşti. Nedir bu üç veri?

- Bütçede tarihi başarı - Birincisi 2007 yılı bütçesinin neredeyse denk bir bütçe olarak açıklanacak olması. 3 milyar YTL civarında bir açık bekleniyor. Bu da 540 milyar YTL'lik GSMH'nın yüzde 0.5'ine denk geliyor. Yani açık yüzde 1'in de altında. Bu da 1980 sonrasının en iyi bütçe performansı. Böyle bir performansın en azından 2007'de görülmesi beklenmiyor. Çünkü yılın başında bütçenin milli gelirin yüzde 2.7'si kadar açık vermesi bekleniyor. Çifte seçimin etkisiyle harcamaların artacak olmasının yanında 2006'da gerçekleşen rekor düzeydeki özelleştirme geliri ve bir kerelik Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan elde edilen vergi gelirlerinin 2007'de olmayacak olması, bunda etikili. Dolayısıyla bütçe açığı yönünden 2006 tarihi bir başarı olarak kalabilir. Ama piyasanın bugün yarın açıklanacak bu veriye herhangi bir olumlu tepkisi yok.

- Dış açık hız kesiyor - Yarın açıklanacak aralık ayı dış ticaret verilerinin de olumlu çıkma ihtimali yüksek. En azından Gümrük Müsteşarlığı'nın verileri ithalatın artış hızının azaldığını gösteriyor. Buna göre dış ticaret açığı ve cari açıktaki ürkütücü tırmanış bir süreliğine hız kesebilir. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin yavaşlamıs olmasının dış ticaret rakamlarına yansıması gecikmeli olabilir. Piyasanın buna da kayda değer bir tepkisi olmadı.

- Enflasyondaki düşüş - Yurtiçi olumlu çıkması beklenen son veri de, ocak ayı enflasyon rakamı. Cuma günü açıklanacak bu rakamın yüzde 0.3 civarında çıkması bekleniyor. Bu ocak ayı için düşük bir rakam. Geçen yılki 0.75'lik oranın yarısı kadar. Dolayısıyla yıllık yüzde 9.65 enflasyon da gerilemiş olacak. Petrol fiyatlarının düşüşü yanında yurtiçi talebin canlı olmaması da yılbaşı yapılan zamları sınırladı. Akaryakıt fiyatları bu ay içinde yüzde 5'ten fazla düşürüldü. Kamu da kayda değer bir fiyat artışı yapmadı. Enflasyondaki bu gerileme, şubat ve mart ayında geçen yılın rakamları nın düşük olmasından dolayı dur sa da, nisan ve mayıs ayından itibaren yeniden hız kazanabilir. Çünkü nisandan itibaren geçen yılın aylık enflasyon rakamları yüzde 1'in üzerinde. Bu nedenle düşüş sağlamak kolaylaşacak. Bu olumlu gelişmenin de piyasalarda ciddi bir etkisi görülmüyor.

- Dışarısı belirleyici - Çünkü Türkiye finansal piyasaları asıl dışarıdan gelen sermayeye göre yön buluyor. Son günlerde ise dışarıda belli bir bozulma var. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4.93'e çıktı. ABD Merkez Bankası da faiz kararı için toplandı. Yarın açıklanacak kararda faiz artırımı beklenmiyor. Ama küresel piyasalar daha çok ABD'de faiz düşüşüne göre pozisyonlarını aldıklarından dolayı, FED'den yapılacak açıklamada faizin geç düşürülebileceği, hatta artırılabileceğine ilişkin bir kapı aralaması olursa diye korkuluyor. Bu nedenle cari açığı yüksek üç ülke, Güney Afrika, Türkiye ve Macaristan yine olumsuz etkilenen piyasaların başında geliyor.

- Trendi ne değiştirir? - Türkiye finansal piyasaları son dört yıldır küresel sermayenin yörüngesine iyice girdi. Küresel sermayenin tavrı şimdiye kadar genelde Türkiye'ye gelmekten yanaydı. Türkiye'de yaratılan olumlu trendde ana rolü kbu sermaye girişi oynadı. Eğer bu trend değişecekse yine asıl etki, son günlerdeki eğilimlerde görüldüğü gibi, dışarıdan gelecek. İyilik nasıl dışarıdan geldiyse, kötülük de olacaksa, dışarıdan beklenmeli.

- Sonuç - "Terazi dili gibi iki yana oynar" Türk Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara'nın dalgayı kırma formülü   / 29-01-2007
 'Sermayesini büyütemeyen sorununu büyütür'   / 26-01-2007
 Çeyrek asırlık SPK'nın yeni misyonu ne olmalı?   / 25-01-2007
 Kamu borcu 2006'da ilk kez geriledi, gerisi gelir mi?   / 24-01-2007
 Yabancının tavrına göre iki senaryo   / 23-01-2007
 Rekor sıcak paranın, soğuk yüzü de var   / 22-01-2007
 Sermaye piyasasını kurtarmaya ince ayar yetmez   / 19-01-2007
 Yurtiçi tasarruflar artmıyor   / 18-01-2007
 Marka şehirler turizmi sıçratır mı?   / 17-01-2007
 Vatandaşın vadesi hâlâ üç ayın altında   / 16-01-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İyilik dışarıdan geldi kötülük de dışarıdan gelir...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İhracatın patronları hesap bilmiyor
Türkiye İhracatçılar...
MELİHA OKUR
Şükür Biraderler Türkiye'ye ışık saçacak
Şükür...
Kaddafi beş yıldızlı otele çadır kurdu
Afrika Zirvesi'ne katılan Libya lideri Kaddafi, konaklamak için...
Deniz ulaşımı dev dalgalara teslim oldu
Kentte etkili olan şiddetli lodos nedeniyle hızlı feribot, deniz...
'Büyük Abi' suikasti 11 ay önce bildirmiş
'Büyük Abi' suikasti 11 ay önce bildirmiş
Muhbir Tuncel'in 17 Şubat 2006'da "Dink'i vuracaklar" ihbarında...
Beş ilde El-Kaide operasyonu
Beş ilde El-Kaide operasyonu
Konya, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Mardin'de düzenlenen...
IMKB
E: 41.309 D:% -1,28
DOLAR
S: 1,428 D:% 0,422
EURO
S: 1,844 D:% 0,354
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu