kapat
   
30 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

İhracatın patronları hesap bilmiyor

Kürşad Tüzmen Oğuz SatıcıTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)nin, son beş yıllık ihracat rakamlarının övgü ile yorumlanan tam sayfa ilanları dünkü gazetelerde yayınlandı. Bu ilanları kim hazırladı bilemiyorum, ancak belli ki alel acele bir şeyleri örtbas etmek için içeriği yanlış ve eksik hazırlanmış.
TİM' in gazetelere parasını ödeyerek verdiği ilanlarda, son dört yılda ihracatın yüzde 137 oranında artmış olmasından övgü ile bahsedilip, katkısı olanlara teşekkür ediliyor . İhracatın patronları, BAŞBAKAN Erdoğan'a şirin gözükme adına, bu ihracat artışının 4 yıllık AK Parti iktidarı döneminde gerçekleştiğini vurgulamaya çalışıyor. Ancak ilanda belirtilen ihracat artış oranı 4 yıllık değil, 5 yıllık orandır. Yani Ecevit dönemine rastlayan 2002 yılı ihracat rakamları da yer alıyor. O zaman ilanın altına Başbakan Erdoğan'ın isminin yanına 57. Hükümetin Başbakanı Bülent Ecevit'i de ilave etmeleri gerekiyor.
İlanda belirtilen rakamlar doğru değil. Türkiye'nin ihracatı son dört yılda yüzde 137 değil, yüzde 80 oranında artmış. 2003 yılının ihracat rakamı 47.8 milyar dolar, 2006 verilerine bakıyorum ihracat rakamı 86.0 milyar dolar. Demek ki, 2006 yılı ihracat tutarının 2003 yılı tutarına oranı yüzde 137 değil, yüzde 80'dir. Peki yüzde 137 oranını TİM nereden buldu? TİM, 2002 yılı ihracat tutarı olan 36.1 milyar doları de hesaba katarak yüzde 137 yi buldu. O zaman TİM 70 milyon Türk halkını yanlış bilgilendiriyor . Çünkü 2002 yılını hesaba dahil ettiğine göre 4 yıl değil, 5 yıllık ihracatın artışı yüzde 137 olarak belirtmesi gerekir. Bu kadar basit bir hesabı beceremeyen veya kasıtlı bu şekilde kullanan TİM Başkanı Satıcı ve Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in bundan böyle açıklayacağı rakamlara ne kadar güveneceğiz bilemiyorum.

TİM çırpındıkça batıyor
TİM bu ilana neden gerek gördü ve bu hatayı neden yaptı? Bana kalırsa, geçen hafta Sabah Gazetesi'nde gündeme getirdiğim Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın Mısır gezisi haberi üzerine bu ilana gerek görüldü. Bakan Tüzmen ile TİM Başkanı Satıcı'nin 170 işadamı ile birlikte özel uçak tutarak gittiği Mısır'da ihracat yerine, tekstilcilerin Türkiye'deki fabrikalarını kapatıp veya ilave tesislerini, TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın Mısır'daki 2 milyon metrekarelik arazisine fabrikalarını taşımaya yönelikti. İhracattan sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile ihracatın patronu TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın görevleri Türkiye'deki yatırım imkanlarını iyileştirmek. Onlar bunu yapacağına, Türkiye'deki fabrikalarını kapatarak, işçileri sokağa atıp, Mısır'daki Oğuz Satıcı'nın şirketine ait arsaları satıp, Türkiye yerine, Mısır'da istihdam yaratma girişimleri kamuoyunda tepki ile karşılanmıştı. Bu tepkileri unutturmak adına ihracata önem verdiklerini göstermek için alel acele yanlış hesaplarla ilan verdiler. Üstelik Başbakan Erdoğan'ı da yanlış bilgilendirmiş olacaklardır ki, ilanın altına Başbakan Erdoğan'ın da ismini koydular. Türkiye ihracatının özel sektör cephesinin üst organı olan TİM'in parasını verdiği ilanda Başbakan ve Bakan Tüzmen'in isminin yer alması çok tartışılacaktır.

İthalat rakamı nerede?
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile TİM Başkanı Oğuz Satıcı'ya soruyorum. İkiniz de dış ticaretten sorumlusunuz. Dış ticaret sadece ihracat değil, aynı zamanda ithalatı da kapsıyor. Peki bu süreç içindeki ithalat rakamları nerede ? Bu rakamlar neden görmezlikten geliniyor? Dış Ticaretin patronlarının unuttuğu ithalat rakamlarını da ben vereyim. İhracatın (büyük çoğunluğu ithalata dayalı) 5 yıl içinde yüzde 137 oranında arttığı aynı dönemde, ithalatımız ise yüzde 160 oranında artmıştır . Yani ithalat, ihracattan daha fazla artıyor. İhracatı gören gözler bunu neden görmüyor? Dış ticaretin patronları Bakan Tüzmen ve TİM Başkanı Satıcı, acaba ithalatı kendi görevleri arasında görmüyorlar ki, gözleri sadece ihracatı görüyor? Kaldı ki, onu da yanlış görüyorlar. Bakan Tüzmen ve TİM Başkanı Oğuz Satıcı, yanlış hesaplarla hazırladıkları ilanların altına T.C. Başbakanı Recep Tayip Erdoğan'ın ismini de yazmaları çok daha vahim. Bakan Tüzmen ve TİM Başkanı Satıcı'nın bu şovlarına Başbakan Erdoğan'ın ismini de alet etmelerinin hesabını kim verecek merak ediyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Şarapta rekabet dönemi başlıyor   / 26-01-2007
 Maliyede köstebek skandalı   / 25-01-2007
 İhracatın patronları tekstili Mısır'a taşıyor   / 24-01-2007
 İstanbul Belediyesi'nin ihtiyaçları artıyor ya gelirleri?   / 23-01-2007
 LPG şirketleri mercek altında   / 20-01-2007
 Acarkent duruşması Lütfi Kırdar'da yapılsın   / 19-01-2007
 Kişiye özgü eğitim modeli geliyor   / 18-01-2007
 İstanbul'da okul yerleri satılıyor   / 17-01-2007
 Bankaların sandıkları ortada bırakıldı   / 16-01-2007
 Türk Telekom'un hedeflerini ilk ağızdan dinledim   / 14-01-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İyilik dışarıdan geldi kötülük de dışarıdan gelir...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İhracatın patronları hesap bilmiyor
Türkiye İhracatçılar...
MELİHA OKUR
Şükür Biraderler Türkiye'ye ışık saçacak
Şükür...
Kaddafi beş yıldızlı otele çadır kurdu
Afrika Zirvesi'ne katılan Libya lideri Kaddafi, konaklamak için...
Deniz ulaşımı dev dalgalara teslim oldu
Kentte etkili olan şiddetli lodos nedeniyle hızlı feribot, deniz...
'Büyük Abi' suikasti 11 ay önce bildirmiş
'Büyük Abi' suikasti 11 ay önce bildirmiş
Muhbir Tuncel'in 17 Şubat 2006'da "Dink'i vuracaklar" ihbarında...
Beş ilde El-Kaide operasyonu
Beş ilde El-Kaide operasyonu
Konya, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Mardin'de düzenlenen...
IMKB
E: 41.309 D:% -1,28
DOLAR
S: 1,428 D:% 0,422
EURO
S: 1,844 D:% 0,354
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu