kapat
   
08 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD’de temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün de ABD Kongre üyeleriyle görüşmeler yaptı.
İstersek gireriz

"K.Irak'a harekât olacak mı?" sorusuna bir Dışişleri yetkilisinin yanıtı: Türkiye istediği an girebilir. Mesele girmek değil, sonuç.

"Devletteki toplantılarda askeri makamlara verilen direktif şu: 'Tüm araştırmalarınızı yapın, kalıcı netice alacağınıza inanırsanız bir saniye bile beklemeyin...' Avrupa'daki PKK operasyonları da ABD-AB-Ankara ekseninde gerçekleşiyor. Kritik bilgi CIA ve MİT'ten geldi. Avrupa da düğmeye bastı."

PKK operasyonunun bilgileri CIA'dan geldi

Fransa ve Belçika'da PKK'ya yönelik operasyonların tesadüfi olmadığına dikkat çeken Dışişleri Bakanı Gül, "ABD- Avrupa-Ankara eksenli bir koordinasyon var" dedi. Kritik bilgiler CIA'dan geldi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, PKK'ya karşı Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen operasyonlara dikkat çekerek, "Bunlar tesadüfi değil. ABD-Avrupa-Ankara ekseninde koordinasyonla gerçekleştiriliyor" dedi. Operasyonların, CIA'nın verdiği özel bilgilerle gerçekleştirildiğini söyleyen Gül, SABAH'a yaptığı açıklamada, "Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon yapılacak-yapılmayacak" tartışmalarına da değindi ve "Mesele Türkiye'nin girip girememesi değildir, Türkiye gücüyle istediği zaman girebilir. Önemli olan girildiğinde ne netice alınacağıdır" dedi.

TESADÜF
DEĞİL

Gül, Washington'daki temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenledi ve Avrupa'da PKK'ya karşı sürdürülen operasyonların tesadüfi olmadığını söyledi. Gül, yakalananlardan bazılarının terör örgütünün bankası olarak adlandırıldığını ve Türkiye'nin uzun süredir bunları almak için uğraştığını söyledi. Operasyonlarda ABD'nin de etkin olduğunu belirten Gül, yakalananların iadesi konusunda ümitli olduğunu ve Adalet Bakanlığı'nın dosyaları hazırlayacağını bildirdi. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Avrupa'daki operasyonların büyük bölümünde kritik bilgiler CIA'dan geldi. Nefes kesen operasyonlarla ilgili CIA ve MİT, Avrupa istihbaratlarıyla koordineli olarak çalıştı. Operasyonların Dışişleri Bakanı Gül'ün ziyareti sırasında ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ABD temasları öncesinde yapılması dikkat çekti. Gül, PKK konusunda ABD'den, "gözle görülür, elle tutulur" bir adım atmasını istediklerini söyledi. ABD'nin neden PKK'ya karşı harekete geçmediği yönündeki bir soru üzerine Gül, "Onu bilemem. Bize söyledikleri 'size karşı mahcubuz, üstümüze düşeni yapacağız' Ben de 'bunu artık gözle görülür, elle tutulur yapın, hepimizin beklentisi bu' diyorum'' yanıtını verdi.

'YAPMAYIN' TELKİNİ YOK
Sınır ötesi operasyona da değinen Gül, ABD'de artık "Irak'ta elimiz dolu, kuvvetlerimizi bölemeyiz'' yaklaşımının olmadığını belirtti. Gül, adım atılmazsa Türkiye'nin askeri önlem alıp almayacağı konusuna ilişkin bir soru üzerine şöyle dedi: "Yapılmaması yönünde ABD'den bir telkin söz konusu değil. Bizim her zaman uluslararası hukuktan doğan haklarımız var. Biz ne zaman netice alacak şeyi görürüz, gerektiğinde bunu yapmaktan geri kalmayız. Türk halkı eylem görmek istiyor. Görüştüğümüz bütün yetkililer, bir şey yapmak zorunda olduklarının farkındalar."

'İLİŞKİLERİMİZİ ZEHİRLER'
Gül, Ermeni tasarısı için, "tüm ilişkilerimizi zehirleyecek büyük bir tehdit" değerlendirmesini yaptı. ABD'de görüştüğü herkesin, "Bu ABD'nin sorunu değil, ancak parlamenter sistemin zayıflıklarından biri" dediğini aktaran Gül, "Bir taraftan Afganistan'da omuz omuza çalışırken, kimsenin yapmadığı kadar istikrara katkı yaparken, Irak'ın istikrarına destek verirken, birden bire Türkiye'nin aleyhinde bir tasarı, her şeyi berbat edecek bir şey. İçtenlikle konuştum ve bunun etkisinin geçici olmayacağını söyledim. Birbirimize ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde böyle bir zehiri ilişkilere atmaya kimsenin hakkı yok" dedi. Gül, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile görüşmeyeceğini, "Çünkü kendisi Ermeni iddialarının desteklenmesine çok fazla bağlanmış bir hanım" sözleriyle dile getirdi.

AKP'YE DESTEK Mİ?
Bir gazetecinin, Gül'ün ziyaretini, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin AK Parti'ye desteğinin sürdüğü biçimindeki değerlendirmelere işaret etmesi üzerine "Ben buraya Türkiye'nin Dışişleri Bakanı olarak geldim. 'Oradan icazet alacaklar, seçimden önce oraya gidiyorlar' gibi sözler sarf edenler var. Biz bunlara önem vermiyoruz" dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Türklük kavramı yargıcı kapsar mı?
 ABD'den gelen telefon heyetin gidişini durdurdu
 Dinçer: Can pazarındaydım
 Aksu: Tezkere geçsin diye çaba harcadım
 301 önerisi bugün açıklanıyor
 Rektör yasası iptal edildi
 Ağar slogan hediye etti
 Çömez ve Diren ABD'de lobi yaptı
 ABD Sözcüsü: Daha büyük bir şiddet istemiyoruz
 Bahçeli'den AB'ye çifte standart uyarısı
 Deniz Baykal'dan Bardakoğlu'na övgü
 'Benim çoraplarım yırtık değil'
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti'den 'dev' anket!
Siyasette yine ilginç...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
'Türkiye ile sınır ötesini tartışabiliriz'
Dışişleri...
YAVUZ DONAT
Abdülkadir Aksu: "Başta Başbakan olmak üzere..."
-...
Çocuk pornosuna karşı 'gözcü' geldi
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, UNICEF ve Microsoft,...
Evinde beş kişinin tecavüzüne uğradı
Ağabeyi ile annesinin yanında yaşayan bir çocuk annesi 29 yaşındaki...
İfade değişti: Her şeyi Tuncel yaptı
İfade değişti: Her şeyi Tuncel yaptı
Yakalandığı ilk günden bu yana azmettiriciliği kabul eden Yasin...
İsmailağa'da tek tanık için müebbet istendi
İsmailağa'da tek tanık için müebbet istendi
İsmailağa cinayeti ve lincinde, camide bulunan 200 kişi arasında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu