kapat
   
27 Şubat 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MB'den faiz silahını çekme sinyali
MB'den faiz silahını çekme sinyali

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler ile küresel ekonomideki belirsizliklerin, para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirdiğini bildirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 15 Şubat'taki toplantısının ardından, toplantıya ilişkin değerlendirme özeti açıklandı.

Değerlendirmede Kurul'un, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yaptığı ve politika faizlerinin değiştirilmemesine karar verdiği hatırlatıldı.

Geçen
yılın Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin yakından takip edildiği, bunun yanında, yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımalarının da dikkatle değerlendirildiği belirtilen değerlendirmede, ''Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır'' denildi.

Değerlendirmede, Avrupa Birliği'ne uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesinin kritik önemini koruduğu ifade edilerek, orta ve uzun dönemde mali disiplinin kalitesini artıracak olan yapısal reformlar konusundaki gelişmelerin, gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlendiği bildirildi.

Değerlendirmede, son yıllarda söz konusu alanlarda atılan kararlı adımların önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla sürdürülmesinin, uluslararası konjonktürdeki değişimlerin en az dalgalanmayla atlatılmasına katkıda bulunacağına dikkat çekildi.

PARA POLİTİKASI VE RİSKLER

Değerlendirmede, para politikası ve riskler konusunda şu görüşler yer aldı: ''Son dönemde, Merkez Bankası politika faizinin sabit kalmasına karşın özellikle risk algılamasındaki azalmanın ve uluslararası likidite koşullarındaki olumlu seyrin desteğiyle, devlet iç borçlanma senetleri faizlerinde belirgin bir düşüş gözlenmiştir.

Kredi faizlerindeki gerileme ise daha sınırlı olmuş ve henüz tüketim talebini destekleyecek boyuta erişmemiştir. Ancak, kredi faizlerindeki düşüş eğiliminin hızlanması durumunda özellikle tüketici kredilerindeki artışın bir süre sonra tekrar ivmelenebileceği düşünülmektedir.

Önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşüş yönünde olacağı ve orta vadede hedefe yakınsayacağı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, enflasyonun hedeflere yakınsama süresini etkileyebilecek bazı riskler mevcuttur. Orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin temel risk, enflasyonun aşağı inme konusunda beklenenden daha güçlü bir direnç gösterme olasılığıdır. Enflasyon beklentilerindeki ve hizmet enflasyonundaki düşüşün sınırlı olması, bu riski daha da belirginleştirmektedir. 2006 yılı ortasındaki finansal dalgalanma sonrasında kötüleşen bekleyişler son dönemde olumluya dönmekle birlikte halen orta vadeli enflasyon beklentileri hedeflenen düzeyin oldukça üzerindedir.''

Değerlendirmede, hizmet fiyatlarındaki katılığın Ocak ayında da sürdüğü, genel ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın bir süre sonra hizmet fiyatlarına da yansımasının beklendiği görüşü de yer aldı.

''Ancak geçmişe endekslemenin yaygınlığı, ücret artışlarına olan duyarlılık ve yapısal unsurlar nedeniyle, hizmet fiyatlarındaki yüksek artışların bir süre daha devam edebileceği riskinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir'' denilen değerlendirmede, böyle bir riskin gerçekleşmesinin, para politikasının sıkı duruşunun sürdürülmesini gerektirebileceğine dikkat çekildi.

ULUSLARARASI PİYASALAR

Enflasyon görünümüne dair bir diğer riskin, ''para politikasının toplam talep üzerindeki gecikmeli etkilerine ilişkin belirsizlik'' olduğu belirtilen değerlendirmede, 2006 yılı Haziran ayından bu yana gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın özel kesim talebi üzerindeki etkisinin son dönemde görülmeye başlandığı kaydedildi. Değerlendirmede, ancak ekonomideki yavaşlamanın hangi boyutta gerçekleşeceği ve bunun enflasyon üzerindeki etkisinin ne kadar belirgin olacağı konusunun henüz tam olarak netleşmediği ifade edilerek, şöyle devem edildi:

''Ayrıca kamu harcamalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, toplam talep ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk unsuru oluşturmaktadır. Uluslararası piyasalarda risk iştahının azalması veya likidite koşullarında gözlenebilecek bir dalgalanma, enflasyonun görünümüne dair bir risk unsuru oluşturmaya devam etmektedir.

Son dönemde, Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinde enflasyon ile büyüme arasındaki risklerin dengeli seyredeceğine ilişkin algılamaların artması, bu yönden kaynaklanabilecek belirsizlikleri azaltmıştır. Buna karşın, Japonya ekonomisinde büyüme oranlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, parasal sıkılaşma olasılığını artırmıştır.

Sonuç olarak uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizlikler, dönemsel olarak azalmış gibi görünse de daha geniş bir perspektiften bakıldığında devam etmektedir. Küresel likidite akışında ortaya çıkabilecek ani hareketler sonrasında piyasalarda görülebilecek dalgalanmaların enflasyon görünümünde kalıcı olumsuz etkiler oluşturması halinde Kurul, gerekli politika tepkisini verecektir.''

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Piyasalar nereye gidiyor?
 Gelir beyannamesini unutmayın!
 Milyar Euro'luk Dava
 Geçiçi işçilere kadroda son imza
 Dolar 1,41 YTL'ye yükseldi
 TÜSİAD olağanüstü toplanıyor
 Çalık Holding'e 4.8 kat fazla talep
 Turkcell tek kalemde 3 milyar $ aldı, gözünü Suudilerin...
 Babacan devreye girdi Tekfen'de onay verildi!
 Cargill'i eleştirenler Çorlu ve Çerkezköy'e neden bakmadı?
 KARTET'te stok eridi Irak'a elektrik kesildi
 '80 yıllık enflasyon yüzde 100 milyon'
 Batman yatırım enkazı kaynıyor
 Bankacılıkta yabancılaşma para politikasında bağımsızlığı...
 AB, elektriğe % 1 vergi istedi Maliye 'TRT payı kalksın' dedi
 'Büyümenin sonu geldi, ABD ekonomisi resesyona girebilir'
 Finansbank Hollanda Credit Europe oldu
 Alternatif ile Alpha görüşmesi devam ediyor
 TMSF, Carlton Otel'i satışa çıkardı
 Turizmciye KDV indirimi müjdesi zirvede verilecek
 Sigarada ÖTV zammı 1 milyar YTL getirecek
 Petrol ve altın İran'da nükleer krizle zirvede
 Köy okulları teknolojiyle tanışıyor
 Bölgenin ilk devekuşu üretim çiftliğini kurdu
 'Mir' markası ile tüm Avrupa'ya halı satacak
 Günde 20 bin varil petrol üretiliyor
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Turizmciler yüksek vergiden memnun!
Sabah'ın sektör...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kurallar konulursa yatırımlar için Başbakan'a gitmeye gerek...
MELİHA OKUR
Altimo, 2.5 milyar doları nereden bulacak?
Turkcell'de...
40 yıl sonra aldı
79'uncu Oscar ödülleri sahiplerini buldu. Daha önce beş kez aday...
Sahibinden, çok az kullanılmış böbrek
Organ satışının yasak olmasına karşın bir internet sitesi organ satış...
'Türkiye Türklerindir' sözü mahkemelik oldu
'Türkiye Türklerindir' sözü mahkemelik oldu
Esin Yavuzer apartman yöneticisi İshak Baruh'a "Burada Türkiye...
Barzani: Kanıt varsa Büyükanıt açıklasın
Barzani: Kanıt varsa Büyükanıt açıklasın
PKK'ya yardım ettikleri iddialarını reddeden Barzani, Org. Yaşar...
IMKB
E: 41.774 D:% -4,49
DOLAR
S: 1,404 D:% 1,482
EURO
S: 1,857 D:% 2,006
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu