SABAH - 27/03/2007 - Kutsal Emanetler için dekolte yasağı
kapat
   
27 Mart 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1- Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Bölümü’nde Hz. Muhammed’in kılıçları. 2- İslam peygamberi Hz. Muhammed’e ait sakal. Sakal-ı Şerif olarak biliniyor. 3- Müzenin en değerli eserlerinden biri daha. Hz. Muhammed’in ayak izleri...
Kutsal Emanetler için dekolte yasağı
Üç dinin kutsalları
Dünyadaki kurallar ne?
Anıtkabir çarşaf dışında serbest

Kutsal emanette dekolteye önlem

Topkapı Sarayı Müdürü Prof. İlber Ortaylı: "Kutsal Emanetler odasına şortla, baş göbek açık giriyorlar. Önlem alacağız".

Prof. İlber Ortaylı, Hz. Muhammed'in kılıcı, ayak izi ve sakalından parçalarla Kâbe'nin eski kapısının da sergilendiği bölüme girenlerin kıyafetleri konusunda üç dinin mensuplarından da şikâyet geldiğini belirterek şunları söyledi:

DÜNYADA BÖYLE ŞEY YOK
"Bu bölüme ayaklarında terliklerle, altlarında şortlarla başları açık giriyorlar. Fotoğraf çekilmesi yasak ama devamlı çekiyorlar. Geçenlerde bu yüzden güvenlik görevlileriyle kavga ettiler. Dünyanın hiçbir yerinde kutsal objelerin sergilendiği yerlere böyle girilmez."

UYARI LEVHASI ASACAĞIZ
"Bu bölümde hem Hıristiyanlar hem Museviler hem de Müslümanlar için çok önemli olan Vaftizci Yahya'nın kalıntıları da var. Önlem almayı düşünüyorum. Girişe bu önlemleri gösteren uyarı levhası yapabiliriz."

ÜÇ DİNİN DE KUTSALLARI VAR
Topkapı Sarayı'nın Kutsal Emanetler bölümünde 1517'de Yavuz Sultan Selim'in Mısır'dan getirdiği Hz. Muhammed'e ait kutsal objeler var. Bu bölümü Türkiye'ye gelişinde Dubai Şeyhi Maktum da ziyaret etmişti (üstte)... Prof. İlber Ortaylı (küçük fotoğraf).


Kutsal Emanetler için dekolte yasağı

Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Ortaylı, 3 dinin 'Kutsal Emanetler'inin bulunduğu bölüme şort ve açık kıyafetlerle girilip fotoğraf çekilmesine isyan etti. Prof. İlber Ortaylı "Önlem alacağız" dedi.

Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Bölümü'ne turistlerin şortla, terlikle, göbeklerini açık bırakan kıyafetlerle girmesi ve izin verilmemesine rağmen fotoğraf çekilmesi Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı isyan ettirdi. Ortaylı, dünyanın hiçbir yerinde kutsal mekânlara bu tür kıyafetlerle girilemediğine dikkat çekerek, "Böyle giderse önlem almak zorunda kalacağım" dedi. Bu duruma Müslümanların yanısıra Hıristiyan ve Musevi dünyasından çok sayıda kişinin tepki gösterdiğini ifade eden Ortaylı şunları söyledi: "Ne Vatikan'a ne Roma'daki kiliselere ne de Kudüs'e böyle kıyafetlerle girilmesine izin verilir. Ama burada2terlik, şort, başları açık giriyorlar. Yasak olmasına rağmen fotoğraf makineleriyle resim çekiyorlar. Hatta geçtiğimiz günlerde bu nedenle bir grup ziyaretçi ile güvenlik arasında kavga yaşandı." Ortaylı geçen yıl fotoğraf çeken bir Alman turistle güvenlik görevlisinin kavga ettiğini ve olayın mahkemeye taşındığını söyledi.

'İLBER ORTAYLI HAKLI'

Yaz dönemiyle birlikte sarayı ziyaret edenlerin sayısının daha da artacağını vurgulayan Ortaylı, "Böyle devam ederse bir dizi önlemler alacağım. Başta bu bölümün kapısına İngilizce ve Türkçe uyarı levhaları koyacağım. Burada Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Museviler için3çok önemli olan Vaftizci Yahya'nın iskeletinin kalıntıları da bulunuyor. Gerçi bu bölüme gelenlerin çoğu içeride ne olduğunu bilmiyor. Girmiş olmak için giriyorlar. Bakanla görüşeceğim ve çok kısa zamanda mutlaka bir önlem alınmasını sağlayacağız" diyor. Ortaylı'nın isyanına Ayasofya Müzesi ve Türk İslam Eserleri Müzesi eski müdürü Erdem Yücel de destek verdi. Yücel, "Dünyanın bir çok yerinde kutsal yerlere girilirken giyime özen gösterilir. Bu Meryem Ana'da da böyledir. Gelenlerin çoğu özen gösteriyor. Uymayanlar ikaz edilebilir. Fotoğraf çekmek de dünyanın her yerinde yasaktır.Zıbın-ı SaadetTarihi eserlerin üzerine flaş ışığı gelmemeli" dedi. Ortaylı'ya hak veren İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı, "Dünyanın bir çok yerinde bunun böyle olduğunu gördüm. Özellikle İsrail'de erkekler başlarına kippa takar kadınlar başını örter. Bu emanetlerin bulunduğu ülkenin insanın inancına da saygıdır" dedi. Mevlana Müzesi Müdürü Erdoğan Erol, isimlerinde müze ibaresi olduğu için uygunsuz giyinenlere karışamadıklarını vurgulayarak şunları söyledi: "Kapıda giymek için etek de var başörtüsü de. Yabancılar, turist rehberi ikaz ederse uyguluyor. Buralarda özenli giyinmek lazım."

Hasan ERŞAN- MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Trabzon çetesi 3 yıllık
 Sürgünden döndü dayak yedi
 Org. Saygun: Teröre karşı uygulama önemli
 Müsteşar, MİT'çiye "Ameliyat" istedi
 Balcıoğlu'nun 'Düşünen Adam'ına TGC ödülü
 Türk düşmanı olmayan tarih kitaplarını yaktılar
 'Türkiye'nin desteği memnun eder'
YILMAZ ÖZDİL
4-4-2 var 3-5-2 var
"Anormal" durumları...
ERGUN BABAHAN
Ülke selameti ve koltuğun önemi
Türkiye'de çıplak gözle...
MEHMET BARLAS
Türkiye hizmete dönük siyasi rekabeti özlüyor
Tabii ki...
UMUR TALU
Böyle gayet iyi!
İyi günler.
Eve ayda 2 bin 50 yeni,...
FATİH ALTAYLI
Kişiyi nasıl bilirsin?
Ertuğrul Özkök, pazar...
ERDAL ŞAFAK
Balık kavağa çıkmaz mı?
Dışişleri Bakanı...
Taht stajı Türkiye'de
Yavaş yavaş kraliçeliğe hazırlanan İsveç Veliaht Prensesi Victoria,...
'Türkiye'nin hayal kırıklığı derinleşti'
Önceki gün Almanya'nın başkenti Berlin'de kutlanan Avrupa Birliği...
Norveç daha zor
Norveç daha zor
Milli Takım'ın hocası Terim, yarınki Norveç maçı ile ilgili olarak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu