kapat
   
02 Nisan 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şener: 2006'da ekonomik büyüme tahminlerine üzerinde

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2006 yılında büyümenin tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, ''2006 yılından geriye doğru gittiğimizde son 4 yılda ülke ekonomisinin, milli gelirinin yıllık ortalama yüzde 7,3 büyüdüğünü tespit ediyoruz'' dedi.

Şener, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında kurulun gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İhracat rakamlarının, 2006 borç stokunun ve büyüme rakamlarının belli olduğunu anlatan Şener, bu anlamda Bakanlar Kurulu'nda son ekonomik gelişmelerin değerlendirildiğini bildirdi.

Yapılan değerlendirmelerde 2007 yılının ilk aylarında ihracattaki artışın, ithalattaki artışı aşmış olduğunun görüldüğünü belirten Şener, bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Borç stoku ile ilgili rakamları ''umut verici'' olarak niteleyen Şener, 2002 yılında net kamu borç stokunun GSMH'ye oranı yüzde 78,4 iken, 2006 sonu itibarıyla bu rakamın 44,8 olduğunu bildirdi.

Şener, borç stokunun belirgin bir şekilde aşağıya inmekte olduğunun görüldüğünü söyledi.

Büyümenin ülke ekonomisinin performansını ortaya koyduğunu, burada ortaya çıkan rakamın milli geliri belirlediğini, toplam ekonomik büyüklüğü gösterdiğini, uluslararası karşılaştırmalarda temel öge olarak ele alındığını anlatan Şener, ''2006 yılında büyüme tahminlerin üzerinde gerçekleşmiştir. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yüzde 6,1 Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) ise yüzde 6 artış kaydetmiştir'' dedi.

Şener, özellikle bankalar, aracı kurumlar arasında belirlenen anketlerde GSYH'de yüzde 5,3, GSMH'de de 5,4 oranında artış tahmin edilirken bu tahminlerin üzerinde bir artışın gerçekleştiğini kaydetti.

''EKONOMİDE ÖNEMLİ PERFORMANS''

Türk ekonomisinin 20 dönemdir üst üste büyüme gerçekleştirdiğini anlatan Şener, ''Geldiğimiz nokta itibarıyla da 2006 sonunda milli gelir kabaca 400 milyar dolar düzeyine ulaşmış, kişi başına milli gelir ise 5 bin 477 dolara yükselmiş bulunmaktadır'' dedi.

Büyümenin sektörel dağılımına bakıldığında 2006 yılında tarımın yüzde 2,9, sanayinin 7,4, hizmetler sektörünün 6,1 ve inşaat sektörünün ise 19,4'lük bir büyüme gerçekleştirdiğini bildiren Şener, ''Böylece 2006 yılından geriye doğru gittiğimizde son 4 yılda ülke ekonomisinin, milli gelirinin yıllık ortalama yüzde 7,3 büyüdüğünü tespit ediyoruz'' diye konuştu.

Abdullatif Şener, rakamların ekonomide önemli bir performans yakalandığını gösterdiğini vurguladı.

Gelir dağılımındaki düzensizlik konusunda da iyileşme yaşandığını anlatan Şener, ''son 4 yılın rakamları doğrultusunda gelir dağılımında iyileşme yaşandığını, yoksulluk oranında belirgin bir artış bulunduğunu, nüfusun en yoksul yüzde 20'lik dilimin milli gelirden aldığı payın sürekli arttığını, en üst yüzde 20'lik dilimin aldığı payın azaldığını, böylece üst ve alt gelir grupları arasındaki farkın azaldığını'' kaydetti.

İşsizlik konusunun önemli bir sorun olduğuna işaret eden Şener, ''Son dört yılda 976 bin kişiye ilave istihdam sağlamış bir ekonomiye sahibiz. Hatta tarım dışı istihdam olarak olaya baktığımızda da 2 milyon 346 bin kişiye istihdam sağlamış bir ekonomimiz var'' dedi.

AB İLE İLİŞKİLER VE EXPO 2015

Şener, yaklaşık 9 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısında, AB ile ilişkiler konusunda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın bir değerlendirme sunduğunu anlattı.

Expo 2015 fuarının da Bakanlar Kurulunda ele alındığını anlatan Bakan Şener, bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bir sunum yaptığını bildirdi.

Hükümet olarak fuara çok büyük önem verdiklerini anlatan Şener, yurt dışında daha önce düzenlenen fuara 30-40 bin kişinin katıldığını anlattı.

MEVLANA'YI ANMA YILI

UNESCO tarafından 2007'nin Mevlana'yı Anma Yılı olarak kabul edildiğini anımsatan Bakan Şener, konunun Bakanlar Kurulunda ele alındığını, çalışmalar hakkında fikir alış verişinde bulunulduğunu ifade etti.

Şener, etkinlik kapsamında sergiler, paneller, Mevlevi müziği ile ilgili sunuşlar, kitaplar operalar, baleler, tiyatro oyunları ve film çalışmaları ile Mevlana'nın hem Türkiye'de hem de uluslararası platformda insanlığa duyurulmuş olacağını söyledi.

Şener, Bakanlar Kurulu'nda, ''bakanların özellikle hafta sonu çalışmalarının da ayrı ayrı ele alındığını'' kaydetti.

Bakan Şener, toplantıda bu hafta TBMM'de görüşülecek kanunlara ilişkin ilgili bakanların bilgi verdiğini sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 ANAP Grup Başkan Vekili Abuşoğlu vefat etti
 Köşk adayı için son iki hafta
 Sezer'den 2 yasaya onay
 Rektörler "Köşk" için toplanacak
 DTP'li başkan tutuklandı
 Komutan Craddock geliyor
 Paşa'dan Erdoğan'a: Sayın Cumhurbaşka-nım
 Bakanlar Kurulu toplandı
 Davet krizinden sonra ilk ziyaret
 Baykal'dan 1 Nisan şakası
 Liderlerin Google reytingi sürpriz dolu
 'Bayrak ve Cumhuriyet'e Bağlılık Mitingi' yapıldı
 Ağar'dan asayiş eleştirisi
YAVUZ DONAT
Keçiören'den al haberi
Keçiören'de, Başbakan'ın evinin...
METEHAN DEMİR
Hangi orgeneral hangi köşe yazarı yüzünden...
O fotoğrafa inat tesettür
Hülya Avşar, tenis etekli fotoğrafına gösterilen tepkiyi protesto...
'Bu aşı dünyada da tartışma konusu'
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Tuncer rahim ağzı kanseri...
Sadece 'beyaz bere'yi haber vermemişler
Sadece 'beyaz bere'yi haber vermemişler
Dink suikastiyle ilgili Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün cinayetten tam...
Karım 5 trilyonluk nafakayı kazandı ama parayı almadı
Karım 5 trilyonluk nafakayı kazandı ama parayı almadı
'Batık bankacı' Halis Toprak, eski eşi Ayşe Hanım'ın 5 milyon YTL'lik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu