kapat
   
08 Nisan 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Kaçakçılığı önleyecek komisyon evlere şenlik

Kürşad TüzmenBaşbakan Erdoğan akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili önemli bir tespitte bulunarak 18 milyar dolarlık bir kaçakçılık bulunduğunu
ve bunun tespiti içinde 1.5.2006 gün ve 5525 sayılı genelge ile bu konunun takibini ve açığa çıkarılmasını istiyor. Başbakan Erdoğan, Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Koordinasyon Kurulu'nu kurarak başkanlığına Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener' getiriliyor.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener 17.11.2006 tarih ve 2484 sayılı bir yazı ile Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e tüm ülkelerden ülkemize ithalat yolu ile gelen, işlenen, ihraç edilen ve içerde tüketilen petrol ürünlerinin ülke bazında kayıtlarımızla karşılaştırılarak farklılıkların tespit edilip kendisine bilgi verilmesini istiyor.

Kaçakçılığa yardım iddiası
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yazı üzerine müsteşarlığı bünyesinde 'Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu' kuruyor . Bu komisyonun başkanlığına ' Akaryakıt Kaçakçılığı'na Yardım' iddiası ile yargılanması istenilen Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'i atıyor. Komisyon üyeliklerine de 'akaryakıt kaçakçılığına yardım' iddiası ile yargılanması talep edilen Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Remzi Akçin'i görevlendiriyor. Komisyon üyeliğine iki ilginç isim daha atanıyor. Birisi, 'kaçakçılığa yardım' iddiasıyla yargılanması gereken
Remzi Akçin ile İzmit Baş Müdürü Şükrü Keleş'in yargılanmasının önünün kesilmesi için talimat yazan dönemin Müsteşar Yardımcısı şimdiki Müsteşar vekili Bülent Ertem, diğeri ise Irak Petrol şirketi SOMO ile ilişkiler yumağında ismi geçen dönemin Irak Ticaret Ataşesi Şevket İlgaç'tan oluşuyor. Yani akaryakıt kaçakçılığına yardım ettiği iddia edilenler ile bunların yargılanmalarının önünü kesen bürokratlar, Bakan Tüzmen tarafından kaçakçılıkla Mücadele Komisyonu'na seçiliyor. Bu komisyon ilk toplantısında Komisyon Başkanı Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in 'Örnekleme yöntemi ile incelenecek firmaları tespit edelim' önerisini kabul ediyor. Böyle bir mantık olur mu? Önünüzde var olan kaçakçılık iddiaları ile ilgili dosyalar var. Bunların hepsini inceleyeceksiniz. Ne demek örnekleme yöntemi? Yani kaçakçılık yapmayan firmalar onlar tarafından örnekleme yöntemi ile seçilecek ve sonuçta kaçakçılık yok diye konu kapanacak ? Bunları nedense korumak için canla başla uğraş veren kaçakçılığı önlemekle görevli Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de konuyu kapatıp, oh be konuyu hallettim diye rahat nefes alacak ve aldıracak.

Şener yazıdan tatmin oldu mu?
Kaçakçılığı önlemekle görevli Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in ilgi yazısına şu cevabı veriyor: Başbakanlığın ilgi genelgesinin 5. maddesine göre sizin talepleriniz doğrultusunda biz Dışişleri Bakanlığı'nca da temasa geçtik tüm ülkelerden bilgiler istedik ancak, hangi ülkeler üzerinden ne miktarda petrol alımı ve satımı yapıldığının yabancı ülke makamlarından tespitinin güç, hatta imkânsız olduğu belirtilmiş 'Gümrük tarife istatistik pozisyonları' (GİTP) listesi üzerinden yurtdışından yapılan bir araştırma sağlıklı ve isabetli olmayacak."
Bakan Tüzmen yurt dışından istenilen bilgileri sadece 19 ülke yanıtlamış olduğunu belirtiyor. Bu ülkeler de zaten kayda değer petrol tedarikçileri değil. Esas akaryakıt kaçakçılığının yapılma ihtimalinin güçlü olduğu Irak ve İran bu isimler arasında yer almıyor.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener bu yazıdan tatmin oldu mu dersiniz ? Onun da cevabını ve daha sonraki gelişmeleri yarın yazmaya devam edeceğim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Akaryakıt kaçakçılığındaki ilişki yumağı neden açılamıyor?   / 07-04-2007
 Türkiye, alışveriş merkezi cenneti mi oldu?   / 06-04-2007
 İhracat artışını açıklayanlar neden detay vermez?   / 05-04-2007
 Özgür olmak   / 04-04-2007
 İstikrar için kamu dengesini bozmayın   / 03-04-2007
 Bakan Tüzmen bu kez Ukrayna'da coştu   / 31-03-2007
 İnterneti silah olarak kullanmak mümkün mü?   / 30-03-2007
 Kültür ve tabiat varlıkları korunuyor mu, kaderine mi terk ediliyor?   / 29-03-2007
 Balık çiftlikleri tamamen kalkmalı mı?   / 28-03-2007
 Devlet Bakanı Şener'e cevabı kim verecek?   / 27-03-2007
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Kaçakçılığı önleyecek komisyon evlere...
NURAN YILDIZ
'Öteki'ne bakın, ne yapıyor?
Geçen pazar akşam üzeri...
Birileri medyayı gözetleyecek
Medyada kirlenmenin önlenmesi amacıyla Medya Gözlem Platformu...
Gaffur moral olsun diye bedava albüm çıkardı
Ölümüne Kankayız albümü, Gaffur'un Avrupa Yakası dizisindeki...
Ailesinden 4 kişiyi öldürüp intihar etti
Ailesinden 4 kişiyi öldürüp intihar etti
Cinnet getiren bir polis memuru; karısını, 2 yaşındaki oğlunu,...
20 yıllık rüya mutlu sonla bitti
20 yıllık rüya mutlu sonla bitti
Başbakan Erdoğan, yapımı 20 yıldır süren Karadeniz Sahil Yolu'nun...
IMKB
E: 45.845 D:% 0,29
DOLAR
S: 1,367 D:% -0,037
EURO
S: 1,831 D:% -0,300
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu