SABAH Spor yazarları Dünya Kupası'nı yorumladı

2018 Dünya Kupası'nın başlamasına bir gün kala SABAH Spor'un usta yazarları turnuvayı değerlendirdi.

Giriş Tarihi: 13.06.2018 00:30 Güncelleme Tarihi: 13.06.2018 01:47
SABAH Spor yazarları Dünya Kupası'nı yorumladı

SORULAR
1- Nasıl bir Dünya Kupası bekliyorsunuz?
2- Finale hangi takımlar kalır? Kupayı kim kazanır?
3- Size göre turnuvanın yıldızı kim olur?
3- Hakemimiz Cüneyt Çakır için ne dersiniz?

- CEVAP 1 -

AHMET ÇAKAR: Bu Dünya Kupası'nın temel özelliği 'Video Yardımcı Hakem Sistemi'nin (VAR) ilavesidir. Aslında öyle olaylar yaşayabiliriz ki futboldaki tüm bildiklerimizi unutmak, yeniden gözden geçirmek zorunda kalabiliriz. Futbol olarak daha önceki dünya kupalarından fazla bir farkı olacağını düşünmüyorum.
Ama şuna inanıyorum ki her Dünya Kupası'nda gördüğümüz gibi sürpriz bir takımın yukarılara ilerleyebileceğidir.
LEVENT TÜZEMEN: Dünyanın en büyük organizasyonunda ön plana 'Video Hakemlik' çıkacak.
Emek hırsızlığı yapmaya çalışan oyuncular frene basacak, çok oyuncu da ikili mücadelelerde daha kontrollü olacak. Video hakemlik tarafından izlenmek ve gözlemlenmek Dünya Kupası'nda futbola ciddi bir akışkanlık sağlayacaktır. Ancak hakemlerin video hakemliğe güvenerek rehavete girmemeleri gerekir.
GÜRCAN BİLGİÇ: Her şampiyona futbola farklı felsefeler kattı. Çift ön libero Almanya'dan çıktı. Son Brezilya ise futbola 'hızı' armağan etti. Almanya'nın Brezilya karşısındaki 7 gollü zaferi aklın ve hızın, teknik ve estetiğin nasıl önüne geçtiğini ispatladı.
Bu turnuvada daha hızlı ve akıllı oynayanı konuşacağız.
METİN TEKİN: Benim bu şampiyonalar öncesi en merak ettiğim şey, futboldaki gelişmeler ve değişimler oluyor. Çünkü bu turnuvalardan sonra UEFA ve FIFA'nın güzel, teknik ve ayrıntılı raporlarını okuyoruz. Bu Dünya Kupası'ndan sonra da yeni gelişmeleri bekliyoruz.
İSKENDER GÜNEN: Brezilya'da gerçekleştirilen Dünya Kupası'ndan daha renkli bir turnuva bekliyorum.
Baktığımızda çok çetin grupların yanında daha rahat gruplar olduğu gerçek. Favori olarak gösterilen takımların gruplarındaki performansları, sonra yapacağı maçlar için belirleyici olacaktır.

- CEVAP 2 -

LEVENT TÜZEMEN: Ben Brezilya- Arjantin finali olacağına inanıyorum.
Gruplar bu finale göz kırpıyor. Ancak yarı finalin içinde Brezilya, Arjantin dışında İspanya, Fransa ve Belçika yer alabilir. Dünya Kupası'nda takımları Rusya'nın iklimi etkileyebilir. Çünkü gündüz oynanacak maçlarla, gece maçları arasında ciddi ısı farkları var. Yazlık alanda hazırlıklarını tamamlayan ülkeler, inşallah Rusya'nın değişken havasında sıkıntı yaşamaz.
İSKENDER GÜNEN: Hazırlık maçları ölçü olmasa da favori takımlar hakkında ilk izlenim olarak önemli.
Almanya, Brezilya, Fransa, İngiltere ve Portekiz takımlarının maçlarını seyretme olanağı buldum.
Bu takımlar içinde Brezilya beni en fazla etkileyen takım oldu. Kendi evlerinde yaptıkları Dünya Kupası'ndan çok farklı bir takım görüntüsündeydiler.
Özellikle takım savunması gerçekten çok üst düzeyde. Fransa'ya baktığın zaman kadro olarak çok geniş, kaliteli oyuncuları var. Almanya her zaman turnuvaların final takımlarından birisi.
METİN TEKİN: Güncel olarak bakarsak Messi belki de son Dünya Kupası'nda kendini ve Arjantin'i başka bir seviyeye taşıyacak mı, göreceğiz.
Almanya'yı biraz sendelemiş gözükse de hâlâ Avrupa'nın favorisi olarak görüyorum.
Bana göre plase de genç bir kadro olmasına rağmen Fransa.. Tabii ki her Dünya Kupası'nın doğal favorisi her şeye rağmen Brezilya. Ben şampiyonun bu 4 takımın içinden çıkacağını düşünüyorum.
Farklı oyunlar ve çok başarılı takımlar olacaktır ama şampiyonluk başka bir şeydir. Kupayı kazanmak farklı şeyleri de gerektirir.
AHMET ÇAKAR: Favorim Belçika. Bu favorimi duyanların birçoğu şaşırabilirler ama ben öyle düşünüyorum. Arjantin ve Brezilya da şampiyonluğu zorlayacak kalitedeki ekipler. Birçok kişi 'Almanya' diyor ama ben Almanya'nın bu turnuvada hayal kırıklığı yaşayacağını düşünüyorum.
GÜRCAN BİLGİÇ: Ben genç Fransa'nın final yapmasını ve şampiyon olmasını bekliyorum. Almanya'da mental yorgunluk var. Brezilya, Uruguay ve Arjantin ise turnuvaya ağırlık koyacak takımlar olur. Ama bir numaram Fransa.

- CEVAP 3 -

GÜRCAN BİLGİÇ: Pogba ve Griezmann ikilisinin performansı gidişatı belirler. Elbette her şampiyona kendi yıldızını da yaratır.
İSKENDER GÜNEN: Turnuvanın yıldızı bence Messi olur. Neymar'ın da etkili olacağını düşünüyorum. Ronaldo biraz zor.
Çünkü Portekiz ile nereye kadar gidebilir soru işareti. Fransa'dan Mbappe'nin de kendini göstermesini bekliyorum.
AHMET ÇAKAR: Zaten dünyada yıldız statüsünde olan birçok oyuncu Rusya'da oynayacak. Ama bazen bu Dünya Kupaları yepyeni yıldızları ortaya koyar.
Hiç bilinmeyen, hiç öngörülmeyen bir isim 2018 Dünya Kupası'nın yıldızı olabilir.
METİN TEKİN: Dünya Kupası'nda genç ve farklı bir ismin çıkıp çıkmayacağını merakla bekliyoruz. Eskiden yepyeni oyuncularla karşılaşırdık ama artık herkes her oyuncuya hakim. Tabii ki Messi ve genç Mbappe'nin performansını takip edeceğiz. Ronaldo'nun hâlâ başrolde olup olmayacağı, Gabriel Jesus'nin neler yapacağı da bir başka merak konusu.
LEVENT TÜZEMEN: Neymar, Mbappe, Dembele, Messi, Jesus, Griezmann ve Odriozola öne çıkan isimler olur.
İranlı Sardar Azmoun ile Perulu Renato Tapia'dan da sürpriz çıkış bekliyorum.

ÇAKIR'IN YARİ FİNALİ GARANTİ

- CEVAP 4 -

LEVENT TÜZEMEN: Şampiyonlar Ligi finalini yöneten, EURO 2012'de yarı finalde görev yapan ve finalde 4. hakem olarak sahada olan, 2014 Dünya Kupası ile EURO 2016'da düdük çalan elit hakemimiz Cüneyt Çakır, tecrübesi, kalitesi ve güçlü yardımcılarıyla Rusya'da da önemli maçlara atanacaktır. Ben Çakır'ın en az yarı final yöneteceğine inanıyorum.
AHMET ÇAKAR: Cüneyt Çakır, Dünya Kupası'na katılan tüm hakemler arasındaki en deneyimli 3-5 hakemden biri. Finali kim yönetir bilmiyorum ama finali yönetecek hakem kariyer ve kalite olarak Cüneyt'in daha üstünde olmayacak. Final hakemini iki şey belirler; temelde o turnuvadaki performans, bir diğeri ise siyaset. Son iki dünya kupası finalini Avrupalı hakemler yönetti. 2010'da İngiliz Howard Webb, 2014'te İtalyan Nicola Rizzoli finaldeydiler.
FIFA, finali art arda 3 kez Avrupalı bir hakeme yönettirir mi, tahmin etmiyorum.
Ama Cüneyt'in final olmasa bile üst turlarda çok önemli maçlar yöneteceğine canıgönülden inanıyorum.
GÜRCAN BİLGİÇ: Artık tecrübesinin zirvesinde. Futbolcular da onu tanıdı ve saygı duyuyorlar. Türkiye'deki gibi kafasında şeytanlar da olmayacaktır. En azından bir yarı final yönetmesini bekliyorum.
İSKENDER GÜNEN: İyi bir hakem olduğu kesin. İki defa üst üste Dünya Kupası'nda düdük çalmak kolay iş değil. Maçları başarıyla yöneteceğinden şüphem yok.
METİN TEKİN: Türkiye takım olarak olmasa da temsilcisi Cüneyt Çakır olacak.
Bu çok değerli ve önemli. Eğer turnuvaya şanssız başlamazsa en azından kendisinden bir yarı final yönetmesini bekliyoruz.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.