SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
31 Mart 2004 tarihli Annan Planı'nın metni
Kıbrıs'ta yeni şartların oluşumu
Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB'ye katılım şartlarına içeren taslak
BM Güvenlik Konseyine sunulacak konular
Nisan 2004'te alınacak önlemler

Kıbrıs'ta yeni şartların oluşumu

Kıbrıs'ta yeni şartların oluşumu ile ilgili koşulları içeren ve Kıbrıs, Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanacak Anlaşma burada yer almaktadır.

Kıbrıs, Helen Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda,
i. Kıbrıs Sorununun kapsamlı bir çözümünü ve Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin ayrı ayrı referandumlarda onayladığı Kuruluş Anlaşması ile Kıbrıs'ın Avrupa Birliğine girişini memnuniyetle karşılayarak
ii. Kıbrıs'ta barışçıl ve uyumlu bir geleceğe katkıda bulunmayı ve Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de barışçıl bir ortam içerisinde Yunanistan ile Türkiye arasında dostluk köprüsü oluşturmasını arzu ederek ve
iii. Uluslar arası hukuka ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin ilkelerine bağlılık duyarak
Aşağıdaki provizyonları kabul ederler:
Madde 1 Kuruluş Anlaşması onayı

Ekteki Kuruluş Anlaşması burada onaylanmış ve kabul edilmiştir ve bu Anlaşmanın ayrılmaz parçası addedilecektir.
Madde 2 İzleme Komitesi
1. Taraflar, her garantör devletin birer temsilcisinden, federal hükümetin iki temsilcisinden (her kurucu devletten bir temsilci olmak üzere), her kurucu devletin birer temsilcisinden ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce alınacak kararla seçilecek ve Komiteye başkanlık yapacak bir Birleşmiş Milletler temsilcisinden oluşan bir İzleme Komitesi'nin kurulmasını kabul ederler.
2. İzleme komitesi, Çözümün uygulanmasını izleyecek ve Anlaşmanın uygulanmasını tehlikeye atacak herhangi bir gelişmeyle ilgili önerilerde bulunabilecektir.
3. Taraflar, Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs'taki çalışmalarında Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapacaklarını ve İzleme Komitesinin önerilerine iyi niyetle yaklaşmayı taahhüt ederler.
4. İzleme Komitesi, Birleşmiş Milletler'in barış harekatında gerçekleştirmek istediği önemli tüm değişiklikleri kendisine bildirmesini talep edecektir.
Madde 3 Kuruluş Antlaşmasına Ek Protokol
Kuruluş Antlaşmasına ilave edilen Ek Protokol burada onaylanmıştır ve Birleşik Krallık diğer taraflara protokolün uygulanması için anayasal gereklerini tamamladığını bildirdiği günün ertesinde yürürlüğe girecektir.
Madde 4 Garanti Antlaşmasına Ek Protokol
Garanti Antlaşmasına ilave edilen Ek Protokol ilgili taraflarca burada onaylanıp kabul edilmiştir ve bu Antlaşmayla birlikte yürürlüğe girecektir.
Madde 5 İttifak Antlaşmasına Ek Protokol
İttifak Antlaşmasına ilave edilen Ek Protokol ilgili taraflarca onaylanıp kabul edilmiştir ve bu Antlaşmayla birlikte imzalandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
Madde 6 Geçici Güvenlik Düzenlemeleri
İlave edilen Geçici Güvenlik Düzenlemeleri ilgili taraflarca burada onaylanıp kabul edilmiştir ve imzalandıktan sonra bu Antlaşmayla birlikte yürürlüğe girecektir.
Madde 6A Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs arasındaki diğer Antlaşmalar
Yunanistan ve Türkiye, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetinden gelecek olan, Anayasanın 48.6 sayılı maddesinde belirtilen Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti için bağlayıcılığı olan bir antlaşmanın yalnızca bir kurucu ülkenin bölgesinde geçerli olacağı şekilde değiştirileceği yolunda bir talebi reddetme haklarını kullanmayacaklarını kabul ederler.
Madde 7 Uluslararası enstrümanlar için çekinceler ve beyanlar
Bu Antlaşmanın tarafları, şimdiye kadar uluslararası antlaşmalar için yapmış oldukları beyan ve koymuş oldukları çekinceleri, bu beyan ve çekinceler Kıbrıs sorunundaki pozisyonlarından kaynaklandığı oranda geri çekecekler veya
düzelteceklerdir.
Madde 8 Yürürlüğe giriş
1. Bu antlaşma, imzalandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
2. Taraflar, Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 102. Maddesi uyarınca, mümkün olan en erken zamanda bu Antlaşmanın Birleşmiş Milletler Sekreteryasında kayıt işlemini gerçekleştireceklerdir. 2004 yılı [ ] ayının [ ] gününde [ ]'de dört nüsha halinde İngilizce dilinde akdedilmiştir.
İmzalar:
Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti, Helen Cumhuriyeti, Türkiye, Büyük Britanya Birleşik Krallığı
Şahit
Kofi A. Annan (ya da temsilcisi)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (ya da temsilcisi)

EK I: KURULUŞ ANLAŞMASI
EK II: KURULUŞ ANTLAŞMASINA EK PROTOKOL
Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda, Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye
Birleşik Krallık Hükümetinin, Ağrotur Egemen Üs Bölgelerinin ve Dikelya Egemen Üs Bölgelerinin belli kısımlarındaki egemenliğinden vazgeçme niyetini hayata geçirmeyi sağlamak arzusu ile,
Aşağıdaki maddeler üzerinde mutabık kalmışlardır:
Madde 1
Birleşik Krallığın egemenliğinden vazgeçtiği alanlar Protokolün Ek kısmında açıklanmıştır. Bu alanlar, bu protokolde vazgeçilen alanlar olarak anılacaktır.
Madde 2
1. Vazgeçilen bölgelerde, Birleşik Krallığın, Ağrotur Egemen Üs bölgelerinde veya Dikelya Egemen Üs Bölgelerindeki tüm uluslararası yükümlülük ve sorumlulukları, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından üstlenilecektir.
2. Vazgeçilen bölgelerde uygulandıkları cihetle daha önce Birleşik Krallık'ın sahip olduğu tüm uluslararası hak ve yetkilere bundan böyle Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti sahip olacaktır.
Madde 3
Vazgeçilen bölgelerde, Egemen Üs Bölgeleri idaresi veya Birleşik Krallık tarafından veya onlar adına, bu Protokol'ün yürürlüğe girmesinden hemen önce üstlenilmiş olan tüm hukuki sorumluluklar ve yükümlülükler, o tarihten itibaren Kıbrıs tarafından veya onlar adına üstlenilmiş olacaktır.
Madde 4
Vazgeçilen bölgelerde bulunan Birleşik Krallık Hükümeti veya Egemen Üsler Bölgesinin idaresindeki taşınmaz mallar, Kuruluş Antlaşmasının İlave B'nin, III. Kısımına tabii olacaktır. Vazgeçilen alanlarda bulunan ve Kuruluş Antlaşmasının E İlavesinin 1. Bölümünün 2. paragrafı altında Egemen Üs Bölgelerinin İdaresine geçen sair taşınmaz mallar bu Protokolün yürürlüğe girmesi ile Kıbrıs'ın mülkiyetine geçecektir.
Madde 5
1. Kuruluş Antlaşması İlave A Bölüm 3 aşağıdakiyle değiştirilecektir. "Bölüm 3 Kıbrıs, bu Antlaşmanın Ek Protokolündeki raporda belirtilen çizgiler arasında kalan suların kendi kara suları olduğunu iddia etmeyecektir."
2. Kuruluş Antlaşmasında Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi sularının parçası olduğunu iddia etmeyeceği, Egemen Üs Bölgelerine komşu denizlerin sınırlarını belirleyen İlave A'nın düzeltilmiş 3. Bölümünde, belirtilen, Birleşik Krallık hükümeti tarafından tayin edilecek, gerekli uzmanlığa haiz bir kişi tarafından hazırlanacak bir raporda açıklanacaktır. Söz konusu kişi, bu Protokol'ün yürürlüğe girmesini müteakip en geç bir ay içerisinde çalışmalarına başlayacaktır ve her halükarda dokuz ayı aşmamak kaydıyla, çalışmalarını, mümkün olan en kısa sürede tamamlayacaktır. Tayin edilecek kişi, kendisine yardımcı olması için teknik danışmanlar atayabilecektir. Söz konusu kişi, çalışmalarını tamamlandıktan sonra, Birleşik Krallık ve Kıbrıs'ın ilgili yetkililerine rapor verecektir.
3. Birleşik Krallık, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin denize kıyısı olan Dikelya'daki Egemen Üs Bölgesinin doğusunda yer alan bölgesinde komşuluk iddia etmeyecektir (Harita A'da 16.10 km2'lik bir alanla işaretlenen) ve Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin denize kıyısı olan Dikelya'daki Egemen Üs Bölgesinin doğusunda yer alan bölgesinde komşuluk iddia etmeyecektir (Harita A'da 5.01 km2'lik bir alanla işaretlenen) sular arasında kalan sulara istediği herhangi bir amaç için tam ve engelsiz bir biçimde erişim hakkına sahip olacaktır.
Madde 6
Kuruluş Antlaşması İlave B, Bölüm IV, Kısım 3, paragraf 2'ye göre küçük çaplı rutin eğitimlerin izin verildiği Sotira bölgesi, Sotira'nın güneyine, Sterakovu ve Paramali, Limasol-Baf anayolu kuzeyindeki arazi bölgesine uzatılacaktır.
Sotira bölgesinin yeni sınırları bu Protokolün Ekinin 2'nci kısmında, Birleşik Krallık tarafından tayin edilecek kişi tarafından harita üzerinde tanımlanıp, işaretlenecektir.
Madde 7
1. Birleşik Krallık ve Kıbrıs aşağıdakilerle ilgili olarak diplomatik nota teatisini akdedebilir:
a. Egemen Üs Bölgeleri İdaresi veya bir Birleşik Krallık yetkilisiyle enerji kabloları veya boru hatlarına ulaşma hakları ile ilgili ayarlamalar; ve
b. Vazgeçilen bölgelerde bulunan ve vazgeçme işleminden dolayı etkilenen kişilerin, uyrukları ile ilgili düzenlemeler.
Madde 8
Bu Protokolün uygulanması ve yorumlanması ile ilgili olarak ortaya çıkan tüm anlaşmazlıklar istişare yolu ile çözüme kavuşturulacak ve herhangi bir uluslararası mahkemeye veya üçüncü taraflara götürülmeyecektir.
Madde 9
Bu Protokol, protokolün uygulanması için gerekli olan anayasal gereklerin tamamlandığının diğer taraflara Birleşik Krallık tarafından bildirilmesinin ardından yürürlüğe girecektir. 2004 yılı [ ] ayının [ ] gününde [ ]'de dört nüsha halinde
İngilizce dilinde akdedilmiştir.
İmzalar:
Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti,
Helen Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti

EK
Madde 1
Vazgeçilen bölgeler, bu Ek'in bütünleyici bir parçası olan Harita A ve Harita B'de kırmızı ve mavi olarak işaretlenen bölgelerden oluşmaktadır.43 Ağrotur Egemen Üs Bölgesi ve Dikelya Egemen Üs Bölgesi, bu Ek'e ilişik Harita A ve Harita B'de sarı olarak işaretlenen iki bölgeden oluşmaktadır. Kuruluş Antlaşmasında ve beraberindeki Not Teatilerinde ve diğer dokümanlarda bu bölgelere yapılan atıflar buna göre okunacaktır.
Madde 2
Ağrotur Egemen Üs Bölgesi ve Dikelya Egemen Üs Bölgelerinin arazi sınırları, açık ve etkin bir şekilde, Birleşik Krallık ve Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hükümetleri tarafından tayin edilecek olan, gerekli uzmanlığa haiz iki kişi tarafından yerinde işaretlenecektir. Söz konusu kişiler, bu Protokolün yürürlüğe girmesini müteakip en geç bir ay içerisinde çalışmalarına başlayacak ve her halükarda dokuz ayı aşmamak kaydıyla, çalışmalarını mümkün olan en kısa sürede tamamlayacaktırlar. Tayin edilecek kişiler, kendilerine yardımcı olacak teknik danışmanlar atayabileceklerdir. Söz konusu kişiler çalışmalarını tamamladıktan sonra, Birleşik Krallık'ın ve Kıbrıs'ın ilgili yetkililerine rapor vereceklerdir.

EK III: GARANTİ ANTLAŞMASINA EK PROTOKOL
Kıbrıs, Yunanistan, Türkiye ve Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda aşağıdaki şekilde mutabakata varmışlardır:
Madde 1
1. Garanti Antlaşması, Kuruluş Anlaşmasında ve Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Anayasasında belirtilen yeni düzende gerekli uyarlamalar ile (mutatis mutandis) geçerli olacak, ve böylelikle, Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, toprak bütünlüğü, güvenliği ve anayasal düzenine ek olarak kurucu devletlerinin de toprak bütünlüğü, güvenliği ve anayasal düzenini de kapsayacaktır.
2. "Anayasal düzen" Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ile beraber, durum ve şartlar uyarınca, her kurucu devletin de Anayasası anlamına gelir ve ilgili anayasada belirtilen düzeltme hükümleri uyarınca bu anayasalardan herhangi birine yapılan düzeltmeleri de kapsar.
Madde 2
Bu protokol imzalandıktan sonra yürürlüğe girecektir. 2004 yılı [ ] ayının [ ] gününde [ ]'de dört nüsha halinde İngilizce dilinde akdedilmiştir.
İmzalar:
Kıbrıs Helen Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda

EK IV: İTTİFAK ANTLAŞMASINA EK PROTOKOL
Kıbrıs, Yunanistan, Türkiye
i. Kuruluş Antlaşması ve Anayasa uyarınca Kıbrıs'ın askerden arındırılacağını göz önünde bulundurarak,
ii. Kıbrıs'ın bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne karşı herhangi bir saldırıya karşı direnme taahhütlerini teyit ederek,
Aşağıdaki maddeler üzerine mutabık kalmışlardır:
Madde 1
İttifak Antlaşması, özellikle Kıbrıs'ın askerden arındırılacağı göz önüne alınarak, Kuruluş Antlaşması ve Birleşik Kıbrıs Anayasası ile oluşan yeni düzen uyarınca ve gerekli uyarlamalar ile (mutatis mutandis) geçerli olacak ve uygulanacaktır.
Madde 2
Üçlü Karargah bulunmayacaktır. İttifak Antlaşması hükümleri, gerekli uyarlamalar ile (mutatis mutandis), bu Antlaşma uyarınca görevlerini istişare ve işbirliği içinde yürütecek olan Yunan ve Türk birlikleri komutanları için geçerli olacaktır. Söz konusu komutanlar irtibat subaylarını karşılıklı olarak değiş tokuş edecekler, bu değiş tokuşu gerçekleştirmek için birbirlerine ziyarette bulunacaklar ve askeri eğitimleri gözlemeleri için birbirlerini davet edeceklerdir.
Madde 3
1. Yunan ve Türk birliklerinin İttifak Antlaşması uyarınca, sırasıyla Kıbrıs Rum Devleti ve Kıbrıs Türk Devletinde konuşlandırılmasına müsaade edilecektir. Yunan ve Türk birliklerinin oluşumu, teçhizatları, konuşlandırılma bölgeleri ve faaliyetleri bu Ek Protokoldeki Eke uygun olacaktır.
2. İttifak Antlaşmasının Ek Protokolü'nde yer alan ilgili hükümlere halel gelmeksizin, Yunan ve Türk birlikleri, geçici bir süre için 1 Ocak 2011 tarihine kadar tüm rütbeler dahil olmak üzere 6000'i ve bu tarihten sonra 1 Ocak 2018 tarihine kadar ya da eğer daha erken bir tarihte gerçekleşecek olursa Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmasından sonra 3000'i
aşmayacaktır.
3. Bu tarihten sonra, Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye birliklerinin tümünü Kıbrıs'tan çekmeyi hedef edinerek her beş yılda bir birliklerinin düzeyini gözden geçireceklerdir. Bu, hiçbir şekilde İttifak Antlaşmasına ve Ek Protokollerine ve bununla beraber gelen hak ve sorumluluklara zarar vermeyecektir.
4. Yunan ve Türk birliklerinin yapısı, ekipmanı, lokasyonları, etkinlikleri bu Ek Protokolün İlavesine uygun olacaktır ve ekipman düzeyleri paragraf 2'de belirtilmiş olan, birliklerin sayılarının azaltılmasıyla birlikte uygun bir biçimde sayıları azaltılacaktır.
Madde 4
Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye bu Protokolü ve özellikle İttifak Antlaşması altında belirtilen, izin verilen asker sayısını 1 Haziran 2010 tarihinden önce gözden geçireceklerdir. Bu tarihten sonra, birliklerinin tümünü Kıbrıs'tan çekmeyi hedef edinerek her üç yılda bir birliklerinin sayısını gözden geçireceklerdir.
Madde 5
Bu Protokol, imzalandıktan sonra yürürlüğe girecektir ve bu Protokole İttifak Antlaşmasının diğer hükümlerine göre öncelik verilecektir.. 2004 yılı [ ] ayının [ ] gününde [ ]'de dört nüsha halinde İngilizce dilinde akdedilmiştir.
İmzalar:
Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti

Ek Hüküm: Yunan ve Türk birliklerinin oluşumu, teçhizatları, konuşlandırma bölgeleri ve faaliyetlerini içerir
Madde 1 Oluşum
1. Her birlik müsaade edilen sayılarda ve genel kısıtlamalar dahilinde, aşağıda belirtilen kabiliyete sahip silah ve teçhizatı kapsayacak şekilde yapılandırılabilir: bir karargah unsuru, zırh, keşif, piyade, arazi mühendisleri, topçu, muhabere, havacılık, hava savunma, lojistik, idari ve tıbbi destek.
2. Yunanistan ve Türkiye, karşılıklı güven ve şeffaflık için Kıbrıs'ı, birbirlerini ve Birleşmiş Milletleri kendi birliklerinin detaylı organizasyonu, yapısı, silahları ve teçhizatları hakkında bilgilendireceklerdir.
Madde 2
Elde bulundurulmasına izin verilen silahlar ve teçhizat Birlikler yalnızca aşağıdaki silahlar ve teçhizatı yine aşağıda belirtilen miktarları aşmayacak biçimde konuşlandırabilirler:
Madde 3 Faaliyetler
Birliklerin faaliyetleri, özellikle kamp içi ve askeri bölgelerdeki eğitimler, silah ve teçhizat bakımı, tören ve resmi geçitler ve belirlenen alanlarda eğitimi içeren rutin barış durumu faaliyetleri ile sınırlıdır.

Madde 4 Belirlenmiş Tesisler ve eğitim alanları
1. Birleşik Kıbrıs Cumhuriyetine ve ilgili kurucu devletlere danışılarak Yunanistan ve Türkiye devlet toprağında birliklerin ve teçhizatların yerleştirileceği en fazla altı askeri tesisi (karargah veya kışlalar44) ve en fazla üç eğitim alanını45 belirleyeceklerdir.
2. Belirlenmiş askeri tesisler ve eğitim alanları hiçbir durumda, Kuruluş Antlaşmasının yürürlüğe girmesinden önce tampon bölgenin içerisinde yer alan bölgelerde ya da Kuruluş Antlaşması uyarınca toprak düzenlemesine tabi olan Kıbrıs Rum Devleti'nde yer alan bölgelerde, ya da kurucu devletlerin arasında yer alan sınırın 1000 metre dahilinde ya da Kıbrıs Türk
Devleti içinde Kuzey Lefkoşa ve Gazi Mağusa'yı bağlayan anayolun güneyindeki bölgede ya da aşağıdaki harita referansları46 tarafından tanımlanan anayol bölgesinde bulunmayacaklardır.
3. Yunanistan ve Türkiye, Kuruluş Antlaşmasının yürürlüğe girmesini müteakip üç aylık süre zarfında, Kıbrıs'ı, birbirlerini ve Birleşmiş Milletleri eğitim alanları ve belirlenmiş askeri tesisler ve aynı zamanda her tesise yerleştirilecek birliklerin net konumu ve büyüklüğü ve sayısı hakkında bilgilendireceklerdir. Ayrıca, birliklerin yerleştirilmesinde gerçekleşebilecek
herhangi bir değişiklik durumunda, Kıbrıs'ı, birbirlerini ve Birleşmiş Milletleri konuyla ilgili bilgilendireceklerdir.
4. Kuruluş Anlaşması'na halel gelmeksizin, bu maddeye uygun olarak belirlenmiş olanın dışında herhangi bir askeri tesisin varlığı, Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye arasında aksi kararlaştırılmadıkça veya Birleşmiş Milletler barış gücü operasyonunun kullanımına verilmediği takdirde, dağıtılacaktır veya münhasır sivil kullanımına uygun hale getirilecektir.
Madde 5 Hareket
Birlikler, yer aldıkları kurucu devlet içerisinde sevk noktası, garnizon ve eğitim alanları arasındaki en kestirme yoldan hareket edecekler ve kurucu devletler arasındaki sınıra, veya Kuruluş Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinden önce ara
bölgede kalan bölgelere, veya Kuruluş Anlaşması uyarınca Kıbrıs Rum Devleti bölgesindeki toprak düzenlemesine tabi olmuş veya olacak olan bölgelere, veya Madde 4'te belirtilen, Kuzey Lefkoşa ve Gazi Mağusa'yı birleştiren anayolun güneyinde kalan Kıbrıs Türk Devletine ait bölgeye, var olan yol ve liman alt yapısı aksini mecbur kılmadıkça, yaklaşmayacaklardır.
Madde 6 Bildirim
Şeffaflık ve karşılıklı güven için, birlikler, arazideki eğitim dahil, birliklerin tüm önemli kara, hava ve deniz sevkıyatının, zaman, konum ve amacını birbirlerine ve Birleşmiş Milletler'e yazılı olarak en az 48 önceden bildireceklerdir. Bu, dört veya daha fazla askeri aracın hareket etmesi, üç veya daha fazla askeri uçağın bir arada tek hareketle uçması, bir veya daha fazla askeri geminin, veya 100 veya daha fazla askerin herhangi bir taşıt ile herhangi bir maksatla hareket etmesi olarak yorumlanacaktır. Hareketin amacı arazi eğitimi olduğu zaman, bu bilgi en az 72 saat önceden verilmeli ve bu,
çalışmanın diğer amaç ve aktiviteleri hakkındaki gerekli bilgiyi de içermelidir. (Örneğin, canlı yangın eğitimi, tankların ve topların hareketi ve piyade manevraları, vb).47

EK V: GEÇİCİ GÜVENLİK DÜZENLEMELERİ
Madde 1 Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk kuvvetlerinin yedek birimler dahil olmak üzere dağıtılması
Yedekler de dahil tüm Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk birlikleri, (Kuruluş Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği gün itibarıyla ("A-günü") aşağıda belirtilen
zaman çizelgesi doğrultusunda dağıtılacaktır ve silahları Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarından çıkarılacaktır:
Madde 2 Yunan ve Türk askeri kuvvetlerinin ayarlanması
Yunan ve Türk kuvvetleri, silah ve teçhizatları, İttifak Antlaşması'nın, Ek Protokolünün Ek açıklamasına uygun olarak belirlenmiş yerlere ve tesislere tekrar konuşlandırılacak ve uzlaşılan sayılara göre ayarlanacaktır. Fazla birlik ve teçhizat, Kuruluş Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği gün itibarıyla ("A- günü") aşağıda belirtilen zaman çizelgesi doğrultusunda geri çekilecektir:
Madde 3 Toprak düzenlemesine tabi alanlarda idarenin devrinden önce yeniden konuşlandırma
1. Yukarıda belirtilenlere bakılmaksızın, aşağıdakileri boşaltmak için Birleşmiş Milletler barış gücü dışında tüm asker ve silahlar yeniden konuşlandırılacaktır;
a. Kuruluş Anlaşması'nın yürürlüğe girmesini müteakip 90 gün içerisinde, Ağustos 1974 ateşkes çizgilerinin her iki tarafında konuşlanmış askeri güçlerin ilk adım olarak birbiriyle ilintisini koparmak üzere çizginin iki tarafından 1000 metreyi aşan bir alan;
b. Bölgenin sorumluluğunun Birleşmiş Milletler tarafından üstlenilmesinden veya hakkı bulunan kurucu devlete devri için Kuruluş Anlaşmasında kararlaştırılan tarihten en geç iki hafta içerisinde birliklerden ve silahlardan arındırılacak olan toprak düzenlemesine tabi bir bölge
2. İlgili kuvvetler, mayınladıkları alanları temizlemekten sorumlu olacaklardır.
Mayınların tümünün temizlenmesi, Birleşmiş Milletlere danışılarak ve Birleşmiş Milletler ile işbirliğinde gerçekleştirilecektir. Mümkün olduğu takdirde, 1000 metrelik bir bölgedeki mayınların temizlenmesi yeniden konuşlandırma tarihinden önce tamamlanacaktır. Temizlenmemiş mayınlı alanların tümü, bu tarihten önce işaretlenecektir ve etraflarına teller yerleştirilecektir. Yeniden konuşlandırmada, tüm ilgili kayıtlar, teknik bilgiler ve mayınlanmış bölgelerle ilgili haritalar, Belirli Konvansiyonel Silahlar Anlaşması'nın Değişmiş II. Protokolü teknik ilavesiyle uyumlu olarak, Birleşmiş Milletlere teslim edileceklerdir.




Kıbrıs Dosyası, Annan Planı
Annan Planı tam 9 bin sayfadan oluşuyor. Federal ve uluslararası anlaşmalardan oluşuyor ve herkesi...
7. Gözden Geçirme tamamlandı
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan Stand-By Düzenlemesi'nin 7. Gözden Geçirmesi, IMF İcra...
1 Milyon TL = 1 Yeni Türk Lirası
Yıllardır ekonominin gündeminde olan Türk Lirası'ndan altı sıfır atılmasını öngören yasa, Cumhurbaşkanlığı...
Basın Kanunu Tasarısı Adalet Komisyonunda
Yeni basın kanunu tasarısı 2 Nisan 2004 tarihinde TBMM Adalet Komisyonu'na sunuldu. Tasarıda günümüzün...
Çin Ekonomisi
Ekonomi çok büyük bir hızla büyüyor Çin'de. Halkın refahı da her geçen gün artıyor. Türkiye'de 30 sektör...
Sakıp Ağa'yı kaybettik
Ekonomi dünyasının ışığı, iş dünyasının renkli siması, değerli işadamı, sanayici Sakıp Sabancı'yı 10 Nisan...
Bir Anadolu Rock Operası Olarak Safinaz
Yıl 1978. Cem Karaca Safinaz'ı kaydetti. Uzunçaların bir yüzü Safinaz diğer yüzü Kara ve Şeyh Bedrettin...
Elektronik İmza
Elektronik imza yasa tasarısı Meclis’ten geçti. Elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğuracak güvenli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.