E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Düşükten sonra, kimlerin psikiyatriste gitmesi gerekir?
Bu sorunla başa çıkamayan kişilerin gitmesi gerekir. Geçen gün bir hastam geldi. Kendisi düşük yapalı aşağı yukarı 6 ay olmuştu. Düşük yapmasına hiçbir neden bulunamamış ve kafasındaki soru işaretleri temizlenemediği için travması daha çok olmuş. Hayata yeniden tutunmakta büyük zorluk çekiyordu. Tedaviye başladık. Ama her düşükten sonra mutlaka psikiyatriste gitmek gerekmiyor. Bu bir üzüntüdür, yaşanması gerekir. Birkaç hafta çekilen uykusuzluk ve kabuslar hemen psikiyatriste koşmak için yeterli değildir. Ama bazı kadınların hayatları derinden yara alır. Bir daha çocuk yapmaya cesaret edemeyebilirler. Bu durumda mutlaka tedavi görmeleri gerekir. Üzüntünün fobiye dönüşmesine boyun eğmemek gerekir. Tedaviye kadınla erkeğin birlikte gitmesi de, başarı şansını artırır. Çünkü bu; eşlerin paylaşması gereken bir durumdur.

Akapunkturla bastırmak hata!

Akapunktur ve hipnoz, peş peşe düşük yaşayan kadınların tedavisinde etkili midir?
Bunların bir zararı olmayabilir ama bunların bilimsel yöntemler olmadıklarını da vurgulamak istiyorum. Ameliyat yapılması gereken bir bedenin üstünün kapatılması yanlıştır. Bazen de psikolojik olarak tedavi gerektiren bir egonun akapunktur ya da hipnoz gibi yöntemlerle kapatılması, sorunu daha da karmaşıklaştırır. Ortada bir depresyon varsa, o depresyonu bizim ameliyat eder gibi temizlememiz gerekir. Onu bastırmak doğru değildir. Bu yöntemlere de çok dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanlar kendileriyle yüzleşemiyor ve kendilerini kandırıyorlar. Kendini iyi hissetmekle, düzelmek farklıdır.

Çalışan kadın kolay atlatıyor

Çalışan kadınlar bu süreci daha mı zor, daha mı kolay atlatıyor?
Çalışan kadınlar bu tür travmaları daha kolay atlatıyor. Kadının ebeveyn olma olasılığı, biyolojik anlamda ne kadar varsa, bu süreci o kadar kolay atlatacaktır. Kendi var oluşunu sadece annelik üzerinden yaşayan kadınlar, biraz mazoşist olurlar. Yani kendilerine eziyet etmekten hoşlanırlar. Çalışan kadınlar ise, bu muhasebeyi çok daha kolay yapar.