Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* Aşk acısı ne zaman tedavi gerektirir?
Kişi, aradan aylar veya yıllar geçtiği halde hala ikilemli duygularını çözemediyse, bedeni ve ruhi açıdan kendini iyi hissetmiyorsa, sevgi nesneleriyle normal bir ilişki sürdürebilme noktasına gelmediyse, işine dönemediyse, sorumluluklarını yerine getiremiyorsa yardım almalıdır. Bu bir yas hali demektir. Yas uzamış, kişi depresyona girmiştir.

* Mutlu aşkları unutmak daha mı zor?
Gerçekten sevgi ve saygıya dayanan bir sevgi paylaşımı yaşanmışsa, ayrılık sonrası süreç daha insani olur. Arabesk aşklar bitince daha fazla aşk acısı yaşanır. 10 yıl süren bir ilişki bitiyor ve bakıyorsunuz o kişi bir türlü toparlanamıyor. Altına indiğimizde aslında ilişkilerinin çok sorunlu olduğunu görüyoruz. Ayrıldıktan sonra belki de o sorunların acısını çekiyordur. Gerçekten seven, aşık olan kişi unutmada daha başarılı oluyor.

BU SANCIYI AĞRI KESİCİ İLAÇLAR GEÇİRİR Mİ?
* Aşk acısı nedeniyle tedavi ettiğiniz hastalarda ağrı kesici işe yarıyor mu, yoksa reçetelerine sakinleştirici ilaç mı yazıyorsunuz?
Bu kişilere prensipte ilaç vermeyiz. Tedavisi terapi ile mümkündür. Baş ağrısı yaşam biçimini ızdırap haline getiriyorsa, geçici olarak ilaç verilebilir ama bu ilaçların uzun süre kullanımı depresyonu artırır. İlaç vermek gerekiyorsa bu anti depresif ilaç olacaktır.

* Hangi acı aşktan, hangisi bir hastalıktan kaynaklanıyor, nasıl ayırıyorsunuz?
Bunu bir uzmanın anlaması çok kolaydır. Hastanın mimikleri bile zaten bunu anlatır. Ayrıca ağrıyı tarif ederken merkezi sinir sisteminin dışında bir durum anlatıyorsa, bu psikosomatiktir. Örneğin 'kolumun içi ağrıyor' demek başkadır, çünkü sinir sistemi o yöne doğru bir ağrıdan bahsedebilir. Ama hasta 'dirseğimden aşağısı olduğu gibi ağrıyor' diyorsa, öyle bir sinir sistemi dağılımı yoktur. Ağrısı psikolojik kökenlidir. Ama hasta bile bunun farkında olmayabilir.