Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
* Uyku beyni dinlendirmek için etkili bir yol mu? Hangi saatte uyumak daha yararlı?
Yeryüzünde uyumayan hiçbir canlı yoktur. Halkın uyumaz olarak bildiği akrep bile uyur. Uyku, canlılar için fizyolojik ve şart olan bir davranıştır. Beyni dinlendirir ve bütün olumsuz düşüncelerden temizler. Ayrıca vücut direncini de artırır. Metabolizmayı düzenleyen hormonların salınımı, gün ışığıyla ve karanlıkla değişir. İnsan vücudu için faydalı olan; gece uykusudur. Vücut metabolizması buna göre ayarlanmıştır. 6-10 saat arasındaki gece uykusu yeterlidir. Modern yaşam, pek çok bireyin geceleri kendine uyku için daha az zaman ayırmasına neden olur.

Bu nedenle de, pek çok insan gündüzleri özellikle de dış uyaranlar azaldığı zaman uyuklar. Bu da iş verimini düşürür, konsantrasyonu azaltır ve beynin daha çok yıpranmasına sebep olur. Uyku yetmezliği; gece uykusunu alanlar için normal değildir. Gece uykusunu mutlaka önemsemeliyiz.

ŞEHİR HAYATI HEM YARARLI HEM ZARARLI
* Şehir hayatının beynimiz üzerinde nasıl bir etkisi var? Beyni geliştiriyor mu, yoksa aksine yoruyor mu?
Günümüzün şehir hayatında beynimizi daha fazla kullanmaktayız. Büyük şirketlerde yoğun çalışmak ya da işle ilgili konularda eğitim almak tabii ki beynin gelişmesini olumlu etkiler. Ayrıca şehir hayatındaki sosyal ortamları kullanmak da insanlar için çok faydalıdır. Örneğin tiyatro, spor salonları ya da müzik kursları; beynin sağ tarafını geliştirici etkiler yaratır. Bunun yanında, şehir hayatının stresli yaşantısı, trafik, hava kirliliği, yoğun çalışma, vakitsizlik ve buna bağlı olarak sosyal ilişkilerinin azlığı; beyni yorar. Yani şehir hayatı; beyni hem geliştirir, hem yorar.