Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Aslında ruhsal sıkıntı yaratan her durum cinselliği etkiler. Çünkü böyle durumlarda beyinden salgılanan stres hormonları öncelikle cinsel isteği azaltıcı etkide bulunur. Cinsel istek olmadığında da cinsel fonksiyonları çalıştıran bazı maddeler salgılanamaz. Ekonomik güçlük yaşayan erkeklerde, özellikle endişe ve sorumluluk korkusu cinsel gücü azaltır. Tüm bu faktörler de demin bahsettiğimiz gibi stres hormonlarını ve cinsel işlev bozukluklarını tetikler. Hatta ilk etkisini burada gösterir. Çünkü stres, cinsel istediği ve gücü yok edebilir.

KADINLAR DA HAZ ALAMIYOR!
* Kadınlarda da cinsel sorunlar oluyor mu?
Kadınlarda cinsel fonksiyonlar, erkeklere göre daha hassas ve karmaşık bir yapıdır. Kadında özellikle yaş önemli bir faktördür. Ama eşten ve aile yapısından kaynaklanan sorunlar da, kadının cinsel fonksiyonlarını negatif yönde etkiler. Hayatlarında özellikle bu gibi risk faktörleri olan kadınlarda stres nedeniyle cinsel isteksizlik, uyarılma sorunları, haz alamama ve orgazm olamama oluşuyor. Cinsel sorun yaşayan kadınların da eşleriyle konuşmaları çok önemlidir. Eşleriyle birlikte doktora başvurmalarını öneriyoruz. Böylece kadında cinsel soruna yol açan fiziksel, hormonal ve psikolojik sebepler araştırılabilir.

PROBLEM ÜÇ AYI AŞMIŞSA BİR UZMANA BAŞVURUN
* Cinsel problem yaşayan çiftlere öneriniz nedir?
Bu sorunu yaşayan çiftlere öncelikle, mutlaka açık bir dille karşılıklı konuşmalarını öneriyoruz. Konuşmaktan korkmasınlar. Çünkü kadın ve erkek sorunu iki farklı bakış açısıyla kendi içinde değerlendirip, yanlış sonuçlara varabilir. Bu iletişim problemi giderek büyüyüp, kaliteli bir ilişkiyi olumsuz yönde etkileyebilir.

* Ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Eğer kadın ve erkek oturup sorunlarını, hislerini, düşüncelerini paylaşırlarsa bazen doktora başvurmaya bile gerek olmuyor. Çünkü bunu kendi içlerinde halledebiliyorlar. Ancak çoğu zaman çiftler bunu başaramıyor. İnternet üzerinden yaptığımız bir araştırmada, Türkiye'de cinsel sorun yaşayan erkeklerin yalnızca yüzde 23'ünün bu konuyu partnerleriyle konuştuklarını gördük. Ekonomik krizin yol açtığı sorunlar seks hayatına yansıdıysa, bunu ciddiye almadan yalnızca yaşanan döneme bağlamak doğru değil. Çünkü çözülmeyen seks sorunları büyür. Daha sonra sorunlarınızdan kurtulsanız bile, bu problem sizin ayrılmaz bir parçanız haline gelebilir. Üst üste tekrarlanan problem üç aydır devam ediyorsa, artık geçmesini beklemek yerine bir uzmandan destek almakta yarar vardır.