E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Eylül 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
By-pass ve kapak ameliyatı olanlar fazla ilaç kullandıkları için oruç tutamazlar. Bu hastalar iyileşme dönemi sonunda oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar
Kalbi besleyen koroner arterlerdeki daralmalar kanın akışında engel oluşturduğu için göğüs ağrısına ve kalp krizine neden olabilir. Bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan cerrahi işleme koroner bypass ameliyatı denilmektedir.

İYİLEŞME 1.5-2 AY SÜRER
Koroner bypass ameliyatının amacı; varsa göğüs ağrısını ortadan kaldırmak ve oluşabilecek bir kalp krizinin önüne geçmektir. Bu ameliyat sonrası tam olarak iyileşme 1.5-2 ayı bulur. İyileşme dönemi hastaların bu yeni duruma uyum sağlama periodudur. Uyum süresince metabolizma aşırı hassas olacağından ve vücut denge sağlamaya çalıştığından oruç gibi bu süreci olumsuz etkileyebilecek faktörler sakıncalıdır.

Zaten genelde hastalar bu dönemde günün içine yayılan dozlarda birden fazla ilaç kullandıklarından oruç tutamazlar. Kapak ameliyatı geçiren hastalar için de aynı şeyleri söylemek mümkündür. Bu hastalar iyileşme dönemi sonunda oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Sağlığı için gerekli olan ilaçları sahur veya iftara göre ayarlanmalıdır.

HIZLI YEMEYİN
Özellikle sıcak havalarda tutulan oruç boyunca ter ile vücuttan su ve tuz atılacaktır. Bu da halsizlik, bitkinlik ve ritm problemlerine yol açabilir. Özelikle bu hastaların büyük bir kısmının idrar söktürücü kullandığını düşünürsek aşırı su ve tuz kaybının bayılma ve şoka kadar giden ağır bir tabloyla karşılaşmaları olasıdır. İftarda ağır ve hızlı beslenme veya ardı ardına içilen sigara bu hastaların ameliyat olmuş olsalar da metabolizmalarında ani değişiklere yol açarak kalp sağlığını riske sokacaktır.