Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dönüş zor ama imkânsız değil

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Bşk. Tahir Nalbantoğlu

İklimin döngüsü olmazsa çölleşmeyi bekliyoruz. Bir başka beklentimiz kuyulardan çekilen suyun daha derine gideceği, çünkü hatalı sondajlar var. 65 bin kuyu atadan kalma yöntemlerle yapılmış. Bu uzun yıllarda çoraklaşmaya yol açar. Suyun kalitesi de bozulur. Kuyular artarsa sulama alanı daralacak. Üstelik geri dönüş çok zor bazen de imkânsız. Susuzluk, kalitesiz su ve kuraklık Konya ovasını sarabilir. Yanlış açılan kuyulardan yapılan vahşi sulama çoraklaşmayı hızlandırdı.

Tahir NalbantoğluKonya ovası, ülkedeki düz ovaların yüzde 40'ını oluşturuyor. Geri dönülmez diye bir şey yok ama ne kadar geç kalınırsa süre uzuyor ve makas açılıyor. Hemen başlarsak 10 yılda eski haline dönüştürme şansımız var. Ürün planlaması, hatalı sondajların ayıklanması ve ideal bir model oluşturup işe başlamak lazım. İpin ucu kaçmış durumda. Akşehir, Tuz Gölü, Ereğli Sazlığı, Meke Gölü neredeyse kuruma noktasında.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM ÇÖZÜMDÜR

Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara

Konya'da yağış az ve zamanında değil. Sıkıntı arttı. Tuz Gölü havzasında ağırlıklı bu sıkıntı. Bu sıkıntının adı çölleşme ve bariz görünüyor. Bunun çözümü sürdürülebilir tarım. Gelinen noktada Konya'da tarım arazilerinin yüzde 14'ü sulanabiliyor. Metrekareye 250 mm'den az yağış düşerse burası çöl kabul edilir.

Mehmet KaraBizde 10 yılda 323 mm'den 283 mm'ye düşmüş. Yeraltı suları azaldı ve su aşağılara indi. DSİ de söylüyor, tabandaki suları fazla kullanıyorsunuz, üstten fazla beslenemiyor diyor. Eskiden Konya'da bir dekardan 223 kilo buğday alabilirdiniz. Şimdi 50 dekardan alınan ürün 1 dekardan alınandan az.



BİR BAŞAK BİLE ÇIKMADI

Tahir Kocatürk: (Çiftçi)
270 dekar tarlam var, hiç başına gitmedim. 1 tane başak koparmak nasip olmadı. Bir koyun 100 YTL, yemin torbası 35-40 YTL'yi buluyor, yediği yemi kurtarmıyor.

BİZ DE HAYVANLAR DA AÇ

Zehni Koçaker: (Çiftçi, Karapınar - Sazlıpınar köyü)
24 bin dönüm arazimiz var. Bu yıl dört sefer su verdik. 5-6 senedir kuraklık çok kuvvetli. Hayvanlar aç kalıyor, biz doymuyoruz ki onları doyuralım.

KUYU SUYU ACI VE TUZLU

Asım Düzgüner (Çiftçi, Karapınar - Yeşilyurt köyü)
Çiftçi perişan. Tadımız yok. Geçen sene daha iyiydi. Tarlalara en az beş saat su vermemiz gerekiyor ama üç saat verebiliyoruz. Su hem acı, hem de tuzlu.

MARTTAN BERİ YAĞMIYOR

Mustafa Eseroğlu: (Çiftçi, Akçaşar köyü)
Martta kar yağdı sonra yağmur görmedik. Duaya çıktık, et, pilav yedirdik, hocalar, insanlar geldi ama yağmur gelmedi. 36 dönümden 10 ton ürün almadım.