Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural: İstanbul'un su tüketimi günde 2 milyon metreküpün üzerinde. Bu ortalama 2 milyon metreküpe düşerse mevcut su stoğu 5 ay yetebilir.
İstanbul'un yüzeysel su kaynakları ile beslendiğini vurgulayan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, bu nedenle yıllık yağış miktarının azalmasının İstanbul'un su rezervleri içinde hayati önemi olduğunu söylüyor. İklim değişiklikleri nedeniyle İstanbul'un yıllık aldığı yağış miktarında önemli miktarda bir azalma meydana geldiğini ifade eden Genel Müdür Vural, günlük ortalama 2 milyon metreküp su tüketilen İstanbul'da yapılacak küçük tasarrufların su kaynaklarının daha uzun süre yetmesini sağlayacağını belirtiyor. İstanbul'daki barajların doluluk oranının Kasım 2007'de yüzde 8.69'a, mevcut su rezervinin ise 75 milyon metreküpe kadar düştüğünü hatırlatan Vural, 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle İstanbul'un 16 su kaynağındaki toplam su miktarının 288 milyon 211 bin metreküp olduğunu ifade ediyor.

TASARRUF ÇOK ÖNEMLİ

Sıcak geçen yaz aylarıyla birlikte günlük su tüketiminin 2 milyon metreküpün de üzerine çıktığını kaydeden Vural şöyle devam ediyor: "Günlük ortalama su tüketimi 2 milyon metreküpe düştüğü takdirde, mevcut kaynaklarımız İstanbul'a 5 ay yetebilecek düzeydedir. Ancak yapılacak küçük tasarruflarla bu süreyi uzatmak biz İstanbulluların ellerindedir. İstanbul'a yeni su kaynakları temin etme çalışmalarımız devam ederken, İstanbulluların geçtiğimiz yıl yaşadığımız kuraklık sonrası yaptıkları su tasarrufunu alışkanlık haline getirerek, artırarak devam ettirmeleri gerekmektedir. Barajlardaki doluluk oranımız geçen yıl bu tarihte (1 Temmuz 2007) yüzde 36.20; bugün ise yüzde 33.18'dir. Geçen yıla göre bir azalma var. Ancak geçen yıl da; Melen Çayı'mız yoktu, bu sene Melen Çayı'mız var."

İSKİ'DEN CHP'YE TEPKİ: 'MELEN SUYU SAĞLIKLIDIR'

İSTANBUL Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul'a verilen Melen suyunun sağlık açısından hiçbir sakıncası bulunmadığını, arıtma tesisi çıkışında ve musluklara ulaşan suda, kolibasili değerinin sıfır olduğunu bildirdi. İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, CHP'nin Melen suyuyla ilgili iddialarının doğru olmadığı belirtildi. İSKİ'nin açıklamasında, "Melen'in ham suyu Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliklerde belirtilen parametrelere göre analiz edilmektedir. Melen ham suyu için endişe edilecek herhangi bir durum bulunmamaktadır'' dendi.

HEDEFİMİZ KESİNTİSİZ YAĞIŞLI MEVSİM...

İSTANBULLULARIN
tasarruf yapmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Vural, şunları söyledi: "Su kaynaklarını geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Yılda 200 milyon metreküp su verme kapasitesine sahip olan Mutludere (Rezve) Deresi'nin suyunun, isale hatları ile Pabuçdere Barajı'na ulaştırılması hedeflenmektedir. Yeşilçay - Darlık arasına inşa edilecek 26 kilometrelik bir hatla Yeşilçay Sistemi'nden yağışlı mevsimlerde günlük 800 bin metreküp suyu alma imkânı sağlanacaktır. Yeşilçay Nehri üzerinde İsaköy ve Sungurlu barajları inşa edilerek yıllık 190 milyon metreküp su sağlanacaktır. Hedefimiz su kesintisine gitmeden mevcut su rezervimizle yağışlı mevsime ulaşmaktır."

KURTULUŞ MELEN 2 PROJESİNDE

Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi :
(Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi) Aynı zamanda 2009 yılında İstanbul'da yapılacak olan 5. Dünya Su Forumu'nun Genel Sekreter Yardımcısı olan Prof. Saatçi, bu görevinin yanı sıra İSKİ Genel Müdürlüğü'ne atık suların geri kazanımı konusunda danışmanlık da yapıyor. İstanbul'un gelecek yıllardaki su sıkıntısının önüne geçmek için bir an önce Melen-2 projesine başlamak gerektiğini vurgulayan Prof. Saatçi neler yapılması gerektiğini şu şekilde açıklıyor: "Kalan suyu baz alarak geçmiş 10 yıldaki su kullanım grafiğinden oluşan şablona bakıldığında bu yılı da kurtardığımız görülüyor. Sadece Melen'in hayat kurtardığını söylemek mümkün. Gelecek yılları riske atmak istemiyorsak Melen üzerine yapılacak barajı kapsayan Melen-2 projesini hemen hayata geçirmemiz lazım. Şu anda Melen-1'den günde 730 bin metreküp su alınıyor. Melen-2 devreye girdiğinde günlük alınan su kapasitesi 840 bin metreküp daha artacak. İstanbul'un günlük tüketimi de 2 milyon metreküp. Melen'in önemi de burada."