Teknokulis sabah
  • ANASAYFA
  • HABERLER
  • İNCELEMELER
  • DOSYA
  • GALERİ
  • VİDEO
Teknokulis Haberler Dünya’nın kalkanı delindi mi? Güney Atlantik’te manyetik alan rekor düşüşte!

Dünya’nın kalkanı delindi mi? Güney Atlantik’te manyetik alan rekor düşüşte!

Dünya’nın manyetik alanındaki zayıf nokta, Güney Atlantik üzerinde alanın çevresine kıyasla belirgin şekilde zayıfladığı bölge, son 11 yılda neredeyse Avrupa kıtası büyüklüğünde genişledi.

  • A A
DÜNYA’NIN KALKANI DELİNDİ Mİ? GÜNEY ATLANTİK’TE MANYETİK ALAN REKOR DÜŞÜŞTE!
Giriş Tarihi: 17.10.2025 14:20

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Swarm uydularından elde edilen verilere göre, Güney Atlantik Anomalisi 2014'ten bu yana ciddi şekilde büyüdü. Physics of the Earth and Planetary Interiors dergisinde yayımlanan araştırmada, bu büyümenin Dünya'nın sıvı çekirdeği ile onun üzerindeki mantonun sınırında gözlemlenen garip desenlerle bağlantılı olduğu belirtildi.

Danimarka Teknik Üniversitesi'nden jeomanyetizma profesörü Chris Finlay, "Güney Atlantik Anomalisi tek bir blok değil. Bu bölgede manyetik alanın daha yoğun şekilde zayıflamasına yol açan özel bir durum var" dedi.

Dünya'nın manyetik alanı, yaşam için hayati öneme sahip. Kozmik radyasyona karşı koruma sağlıyor ve Güneş'ten gelen yüklü parçacık akışının atmosferi aşındırmasını önlüyor.

Swarm verileri, zayıf noktanın Afrika üzerinden batıya doğru hareket ettiğini ve bölgedeki alan zayıflamasına katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca Kanada ve Sibirya'da güçlü manyetik alan bölgelerinin de değişim gösterdiği tespit edildi.

ESA'nın 2013'te başlattığı Swarm uyduları, Dünya çekirdeğinden, kabuğundan ve atmosferin bazı bölümlerinden gelen manyetik sinyalleri ölçerek, alanın karmaşık yapısını haritalamayı ve değişimleri gözlemlemeyi sağlıyor.

ETİKETLER:
  • Güney Atlantik
  • Avrupa kıta
  • Avrupa Uzay Ajansı
  • Danimarka Teknik Üniversitesi
  • EN ÇOK OKUNANLAR
  • Facebook
  • X
  • Flipboard
  • Rss
  • Künye